Закон і Бізнес


Под пологом налоговой реформы

Какие нововведения для бизнеса приготовил 2022 год, и как к ним подготовиться


№1-2 (1559-1560) 12.01—21.01.2022
Ольга ДРАЧЕВСКАЯ, директор и учредитель юридической компании «Инколанс», к.ю.н., советник по юридическим вопросам первого вице-президента Торгово-промышленной палаты Украины
3386
3386

2021 год в Украине оказался очень насыщенным в плане законодательных новшеств. Чем он запомнился и на что следует обратить внимание налогоплательщикам? Ведь с нового года вступил в силу ряд изменений, в частности в Налоговом кодексе и других актах, регулирующих хозяйственную деятельность.


ФОПам — РРО, КІКам — нові правила

Головною подією пройдешнього року, безумовно, стала земельна реформа, яка ознаменувала започаткування ринку сільськогосподарських земель. Серед іншого можна згадати про запуск роботи Бюро економічної безпеки України, запровадження режиму «без паперів» — paperless, надання гарантії державної підтримки великим інвесторам і початок боротьби з олігархами.

Щодо пріоритетних цілей на 2022 рік, то ключовою темою в суспільстві стане податкова реформа. До того ж бізнес очікує велика кількість змін у податковій сфері. Це і набрання чинності змінами щодо контрольованих іноземних компаній, початок звітування щодо контрольованих операцій за новими правилами. Не менш важливими стануть індексація ставок деяких податків, зміна підходів до обкладання ПДВ, акцизу та рентної плати за користування надрами для видобування «руд заліза», що передбачені законом №1914-IX.

До речі, з 1.01.2022 набуває чинності низка змін до закону «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» №265/95-ВР. Згідно з ними для фізичних осіб — підприємців, які проводять розрахункові операції, стане обов’язковим використання реєстратора. Водночас звернімо увагу на те, що ця норма не стосуватиметься підприємців, які не проводять таких операцій.

Під розрахунковою операцією слід розуміти приймання від покупця грошей у вигляді готівки, жетонів, талонів або розрахунків з використанням банківських карток та інших платіжних систем.

Щодо штрафних санкцій за порушення вимог стосовно застосування РРО, то вони залежатимуть від кількості незаконних розрахунково-касових операцій. За порушення, учинене вперше, розмір штрафу становитиме 100% від вартості проданих товарів (робіт, послуг), а за друге та наступні — 150%.

Як зазначалося, з 2022 року для КІК починають діяти нові правила оподаткування. Що це означає та хто підпадає під визначення «КІК»?

Контрольованою іноземною компанією вважатиметься іноземна компанія, якщо резидент України володіє більш ніж 50% капіталу іноземної юридичної особи або володіє часткою понад 10% (за умови, що сукупна частка всіх резидентів перевищує 50%). Такі нововведення передбачені законом №466-IX, прийнятим на виконання чергового кроку програми Base erosion and Profit Shifting.

Нерезидентам — ПДВ, резидентам — пільги

Повертаючись до податкових новел, нагадаємо, що у 2022 році компанії, які надають електронні послуги українцям та не є резидентами нашої країни, підвищать ціни на свої послуги. Зумовлено це тим, що 1.01.2022 набрали чинності деякі положення закону №1525-IX. Тобто тепер такі компанії сплачуватимуть до бюджету нашої держави 20% ПДВ. Отже, логічним кроком стане й підвищення цін на їхні послуги.

Така практика не є новою. Наприклад, у деяких країнах Європи застосовується спеціальний податок digital tax. Проте ліміти суми для обов’язкової реєстрації платниками ПДВ різняться.

З 1.01.2022 набрав чинності й закон №1946-IX, який передбачає впровадження спеціального режиму оподаткування для ІТ-компаній — резидентів «Дія Сіті». У першу чергу це стимулюватиме діяльність IT-компаній, шляхом установлення ефективного рівня податкового навантаження для сприяння детінізації розрахунків у сфері оплати праці.

Крім цього, резиденти «Дія Сіті» отримають можливість сплатити податок на прибуток підприємств на особливих умовах — за принципом податку на виведений капітал.

Амністія для тіньових активів

До 1.09.2022 триватиме процедура одноразового (спеціального) добровільного декларування, так звана податкова амністія (закон від 15.06.2021 №1539-IX). Така процедура стане в пригоді тим, хто свого часу зібрав статки, не сплативши за певних обставин податків, і хотів би вивести майно з тіні в законний обіг.

Звернімо увагу: ставки збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування значно нижчі, ніж, скажімо, податок на доходи фізичних осіб, який становить 18%. Крім цього, декларант звільняється від сплати військового збору.

Для оподаткування застосовуються такі ставки збору:

• 5% — загальна ставка для активів, що зареєстровані в Україні;

• 9% — для закордонних активів;

• 2,5% — для декларування активів у вигляді облігацій внутрішньої державної позики.

Важливо, що одноразові добровільні декларації, а також інформація, зазначена в них, не може бути використана в розслідуваннях та/або перевірках стосовно декларанта, а також як докази в кримінальних провадженнях, справах про адміністративні правопорушення, цивільних та адміністративних справах.

Перевірки в обхід мораторію

Не можна не згадати й про планові документальні податкові перевірки на 2022 рік. Незважаючи на те що мораторій на проведення більшості податкових перевірок зберігає чинність, фіскальні органи все ж продовжують їх проводити. Зокрема, це передбачено постановою КМ «Про скорочення строку дії обмеження в частині дії мораторію на проведення деяких видів перевірок» від 3.02.2021 №89.

Звернімо увагу: 24.12.2021 на офіційному веб-сайті Державної податкової служби був опублікований План-графік планових податкових перевірок на 2022 рік. Тож платникам не слід гаяти час, варто відразу перевірити, чи було їх включено до цього плану-графіка.

Якщо ж бізнес потрапив до плану-графіка, доцільно завчасно оцінити всі ризики та вирішити для себе питання щодо допуску податкових інспекторів до проведення перевірки. Або, відповідно, недопуску разом з оскарженням законності її призначення.

Також можна спрогнозувати, що у 2022 році й інші мораторії на перевірки бізнесу, уведені через коронакризу, можуть бути послаблені.

***

Підсумовуючи, зазначу, що 2022 рік має всі шанси пройти під гаслом податкової реформи. Поступове виведення з тіні вітчизняної економіки сприятиме підвищенню справедливості оподаткування, усуненню корупційних пільг і податкового дисбалансу, що виник у силу тих чи інших причин. Податкове реформування — процес незворотний та багато в чому визначний для майбутнього нашої країни.