Закон і Бізнес


Под надежной защитой

Судебные охранники объяснили, что им мешает во время несения службы


За словами Валерія Бондаря (перший праворуч), продовжити процес узяття судових установ під охорону допомогло вкрай непопулярне, але необхідне рішення.

№52 (1558) 25.12—31.12.2021
Олеся БАГРЯНАЯ
5097

Более двух лет прошло с тех пор, как в украинских судах полноценно заработала Служба судебной охраны. Поскольку это новая структура, общество заинтересовалось, насколько эффективна такая система безопасности.


Невіддільна складова

Результатами своєї діяльності впродовж року колегія ССО поділилась на засіданні в Києві. Насамперед голова служби Валерій Бондар зауважив, що задля продовження процесу взяття судових установ під охорону було прийнято вкрай непопулярне, але необхідне рішення. З метою економії бюджетних коштів довелось дещо оптимізувати штати.

Однак у ССО переконують, що саме такий крок дозволив упорядкувати структури центрального органу, територіальних управлінь та продовжити приймати під захист Феміду. «Нині наші співробітники забезпечують громадський порядок і безпеку всіх учасників судових процесів у 590 установах», — повідомив В.Бондар.

Також голова служби нагадав, що цей рік був ключовим для вирішення багатьох організаційних питань. І завдяки наполегливості працівникам вдалося впоратись майже з усіма поставленими завданнями.

Протягом року співробітники ССО забезпечили громадський порядок на понад 4 млн судових засідань. При цьому в 3,5 тис. випадків була потреба в посиленій охороні, а близько 780 процесів мали статус резонансних. Водночас під час несення служби працівники затримали 81 особу, що вчиняли протиправні дії в судах. У подальшому порушників передавали до органів Національної поліції.

«Щодня працівники служби виявляють сотні небезпечних предметів, які намагаються пронести до судів відвідувачі. Так, за цей рік кількість заборонених предметів сягнула понад 130 тис., що вдвічі більше, ніж у минулому», — зазначив голова ССО.

Крім того, у 2021-му охоронці подбали про особисту безпеку 21 судді, на чию адресу надходили погрози. Як з’ясувалося, із цього питання до служби 14 разів зверталася Вища рада правосуддя.

Про головні досягнення на засіданні говорили дещо стримано. За словами В.Бондаря, жодний державний орган, тим паче з правоохоронними функціями, не може ефективно працювати в той час, коли не має нормативно-правового підґрунтя.

Верховна Рада ухвалила закон «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання окремих питань проходження служби у Службі судової охорони» у квітні 2021 р. Тож, на переконання працівників ССО, тільки з цього періоду були створені необхідні передумови для подальшого активного розвитку та ефективного виконання покладених завдань.

Згодом служба ініціювала закон «Про основи національного спротиву», який влітку ухвалили у ВР. Також важливою подією стало затвердження Указом Президента в жовтні 2021 р. нової символіки. «Відповідно до ухвалених Парламентом змін, з 1 січня служба стає невіддільною складовою сектору безпеки та оборони держави», — наголосив В.Бондар.

Водночас своєрідним іспитом на зрілість співробітники вважають забезпечення охорони XVІІІ чергового з’їзду суддів, який навесні відбувся без жодних порушень громадського порядку.

Також на засіданні згадали, що у вересні відзначив першу річницю з дня створення Навчальний центр ССО у Вінниці. Це базовий навчальний заклад для кожного співробітника, який або розпочинає опановувати професію, або підвищує свою кваліфікацію. Уже на сьогодні випускниками стали понад 200 високопідготовлених судових охоронців.

У своїй доповіді В.Бондар зазначив, що попри наявні об’єктивні та суб’єктивні труднощі, служба триматиме правильний напрямок розвитку. «Наступний рік буде завершальним для нас щодо формування та повного становлення», — підкреслив голова ССО.

Суд — не місце для вистави

Наявність гострої необхідності в існуванні такого державного органу в судовій системі підтвердив в.о. голови ВРП Олексій Маловацький. Він додав, що за достатньо короткий час служба змогла серйозно просунутись уперед у своєму розвитку.

«Присутність в установах судових охоронців знижує градус напруги та дебатів серед тих, хто приходить до суду показати виставу, а не отримати справедливе рішення й розв’язати певний правовий або соціальний конфлікт», — зазначив в.о. голови ВРП.

Особливо О.Маловацький відзначав важливість законодавчого включення ССО з наступного року в систему національної безпеки та оборони держави. За його словами, таким чином служба фактично стає правоохоронним органом, а в разі оголошення воєнного стану — військовим формуванням.

На засіданні служитель Феміди пообіцяв, що ВРП й надалі підтримуватиме всі раціональні ініціативи, спрямовані на забезпечення покращень у сфері охорони.

Своєю чергою т.в.о. голови Державної судової адміністрації Олексій Сальніков назвав службу імунітетом для системи правосуддя. Він висловив здивування через те, що в надважкий рік усе ж удалося взяти під охорону ще 122 установи. «За весь період діяльності служба здобула повагу як серед суддівського корпусу, так і серед наших міжнародних партнерів», — підсумував т.в.о. голови ДСАУ.

Також під час засідання нагородили тих співробітників, хто, на переконання колег, у 2021-му працював найбільше для розвитку служби. Список найкращих колективів очолило Територіальне управління в Рівненській області.

Насамкінець В.Бондар поділився з громадськістю подальшими планами. За його словами, невдовзі служба завершить процес взяття під свій захист всіх органів та установ судової влади і водночас постійно забезпечуватиме високий рівень охорони.

Крім того, співробітники працюватимуть над усуненням проявів неповаги до суду та запобігатимуть порушенням громадського порядку. На переконання В.Бондаря, оскільки всі підрозділи служби продовжують активно нарощувати професійний рівень, то їм вдасться і в подальшій діяльності тримати високий темп розвитку.

Проте, напевно, для реалізації всіх цих завдань необхідно докладати зусиль не тільки працівникам відповідної структури. Адже досить важливо, щоб питання безпеки в судах було в пріоритеті як для держави, так і для суспільства.