Закон і Бізнес


За соразмерную зарплату


.

№50 (1556) 11.12—17.12.2021
3735

РСУ поддержала увеличение должностных окладов работников органов судебной власти, чтобы доходы не зависели от экономии ФЛП. Такое заключение сделал РСУ в решении №60, текст которого печатает «Закон и Бизнес».


Рада суддів України

Рішення

25 листопада 2021 року                             м.Ужгород                                       №60

Щодо проекту закону щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів

На сьогодні посадові оклади працівників органів судової влади є значно нижчими ніж у працівників інших гілок влади та приватного сектору, що спричиняє масовий відтік кваліфікованих кадрів.

При цьому за умови постійного дефіциту бюджетних призначень на забезпечення судів середній рівень заробітної плати працівників апарату судів останні роки знижується. Так, середня заробітна плата працівників апарату апеляційних та місцевих судів у 2019 році становила 17 тис. грн., в якій 70% становили додаткові виплати. У 2020 році середня заробітна плата працівника працівників апаратів апеляційних та місцевих судів становила близько 14 тис. грн., у якій понад 50% становили додаткові виплати. За 10 місяців 2021 року середня заробітна плата склала лише 11 тис. грн.

Відтік кадрів зумовлює зростання рівня навантаження з ведення діловодства, роботи служби персоналу, бухгалтерської служби, виконання статистичної та аналітичної роботи, забезпечення роботи автоматизованої системи документообігу та впровадження інформаційних технологій, забезпечення розгляду звернень, організації матеріально-технічного та господарського забезпечення діяльності суду, функціонування систем життєзабезпечення судів. Як наслідок, працівники апарату судів справедливо розраховують на високий рівень заробітної плати — співмірний рівню їх освіти, досвіду роботи, а особливо — інтенсивності роботи та відповідальності, яка на них покладена. Однак в умовах зменшення видатків на оплату праці працівників належне організаційне забезпечення суду, суддів та судового процесу є неможливим.

Ураховуючи викладене та зважаючи на особливості правового статусу працівників системи правосуддя, з метою дотримання принципу незалежності судової гілки влади питання оплати праці працівників судів як окремої категорії службовців має бути врегульовано спеціальним законом, тобто законом «Про судоустрій і статус суддів» від 2.06.2016 №1402-VIII.

16.11.2021 у Верховній Раді зареєстровано проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів».

Законопроектом пропонується забезпечити конкурентоспроможність заробітної плати працівників судів шляхом запровадження єдиних підходів до розрахунку розмірів посадових окладів працівників апаратів судів. Проектом пропонується встановити прозорі умови оплати праці шляхом збільшення посадових окладів працівників органів судової влади та скасування можливості нарахування їм додаткових стимулюючих виплат, що забезпечить належний рівень оплати праці та рівні умови для всіх працівників.

Мінімальний розмір посадового окладу державного службовця апарату місцевого загального суду, посада якого віднесена до найнижчої за умовами оплати праці посади державної служби становить 20% від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, юрисдикція якого поширюється на територію одного або декількох районів, районів у містах, міст обласного значення.

Мінімальний розмір посадового окладу працівника патронатної служби апарату місцевого загального суду становить 25% від встановленого законом базового розміру посадового окладу судді місцевого суду, юрисдикція якого поширюється на територію одного або декількох районів, районів у містах, міст обласного значення.

Також проектом передбачено застосування регіональних коефіцієнтів в залежності від кількості населення у населеному пункті в якому розташований суд.

Такі зміни мають забезпечити прогнозований, стабільний та справедливий рівень заробітної плати кваліфікованих працівників, який не буде залежати від економії фонду оплати праці та встановлення стимулюючих виплат.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови РСУ Моніча Б.С. щодо проекту закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» про врегулювання питання оплати праці працівників судів» від 16.11.2021 №6311, відповідно до ч.8 ст.133 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про РСУ, затвердженого позачерговим X з’їздом суддів 16.09.2010 (з подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Підтримати проект закону «Про внесення змін до Закону України «Про судоустрій і статус суддів» щодо врегулювання питання оплати праці працівників судів» від 16.11.2021 №6311.

Голова                                         Б.МОНІЧ