Закон і Бізнес


Несмотря на панику,

или Как принять решение помогал баланс между судейской мафией и агентами разведки


Ірина Желтобрюх (у центрі) пропонувала «верховникам» захиститися від подальшого тиску анонімним голосуванням.

№42-43 (1548-1549) 21.10—29.10.2021
Жанна ХОЛОДНАЯ
4409

Сбалансированное давление на суд вдохновило «верховников» опираться на Конституцию. Однако не успели они определиться с обращением Высшей рады правосудия, как уже надо выбирать руководителя. А пока нынешний руководитель советует не сужать полномочий Верховного Суда, «хозяйственники» — не комментировать решений коллег, а «административники» — скрыть лицо.


Колеги, ви вільні?

129 проти 15. Саме в такій пропорції «верховники» підтримали проект постанови щодо звернення до Конституційного Суду стосовно повторної спроби нової влади поставити іноземний контроль над ВРП. Документ включає 4 позиції. Щодо трьох питань із цього переліку, як зауважила Голова ВС Валентина Данішевська, єдиний орган конституційної юрисдикції вже ухвалював рішення.

Утім, оскільки засідання Пленуму збіглося з Днем юриста, спочатку вона поздоровила юридичну спільноту зі святом. «Сил, натхнення, мудрості, здоров’я вам та вашим сім’ям», — побажала Голова ВС.

Як повідомляв «ЗіБ», у вересні Пленум відклав одне з питань порядку денного — саме те, що стосувалося звернення ВРП. Остання, а також Рада суддів просили колег скористатися своїми повноваженнями та скерувати до КС подання щодо неконституційності окремих положень закону №1635-IX.

За цей час, як зазначила В.Данішевська, підготували текст постанови. Судді ВС мали тиждень, аби подати пропозиції. Щоправда, такі надійшли лише напередодні. «Усі вони стосувалися посилення аргументації даного звернення».

У проекті наголошується на небезпеці застосування на практиці нововведень закону. Зокрема, у частині стабільності роботи ВРП (аби убезпечити орган від зупинки діяльності) та унеможливлення повторного оцінювання суддів (як наголосила В.Данішевська, — усіх без винятку).

Також «верховники» підтримали тезу, що члени суддівських органів не можуть достроково звільнятися з посад ані законами, ані нормативно-правовими актами. Нарешті, і саме регулювання діяльності етичної ради також викликає сумніви, про що на сторінках «ЗіБ» висловлювалися не один експерт та представник судових органів.

«Судова влада не перешкоджає реформі. Навпаки, звернення до КС має убезпечити її від порушень Конституції. Звернутися до КС — наш обов’язок, адже цього хочуть інші органи. Ми не хочемо, щоб дії ЕР оскаржувалися до суду. ВС не підриває реформу, а лише посилює її», — прокоментувала ситуацію В.Данішевська.

Вона наголосила, що на сьогодні тиск на суд як ніколи абсолютно збалансований: «Одні нас називають суддівською мафією, інші — агентами розвідки США. І я думаю, що в такому балансі ми точно можемо спиратися саме на Конституцію та приймати своє рішення».

«Колеги, ми вільні для прийняття нашого рішення? — звернулася Голова ВС до присутніх. — Ми здатні приймати виважені рішення, незважаючи на політичну паніку навколо питання. Цього разу ключове повноваження знаходиться саме в нас. Тільки ВС може звертатися до КС, і ВРП нас до цього заохочує».

В.Данішевська наголосила, що 3 тижні поспіль судова влада намагалася зменшити рівень недовіри між різними гілками влади та всіма суб’єктами, долученими до процесу. Мовляв, не можна сказати, що це були безуспішні перемовини. Адже вдалося переконати, що судова влада не перешкоджає реформі, позаяк вибори кандидатів до ЕР відбудуться вже скоро.

Однак звернутися до конституційного органу, як зазначила Голова ВС, необхідно задля непорушності судової влади.

Не звужувати й не коментувати

Голова Касаційного цивільного суду Борис Гулько підтвердив, що напередодні заходу судді обговорювали проект звернення. Велика палата ВС також рекомендувала його до розгляду.

«Посадові особи мають діяти в межах своїх повноважень. Тим часом автор звернення вирішив перевірити, чи знаємо ми закон», — висловив протилежну позицію Олег Ткачук із КЦС. Він наполягав, що для членів ВРП не наставатиме негативних наслідків. Мовляв, чому Феміду так налякав закон, що цілком відповідає всім вимогам?!

«Чому тоді ми не зверталися до КС, коли обирали суддів ВАКС? Повноваження ВС — це ухвалення рішень, ухвал і постанов. Не варто виходити за їх межі. Змінювати закон — не в повноваженнях ВС», — підсумував О.Ткачук. Утім, така собі спроба заохотити колег виконувати фактично будь-які закони, а не обговорювати, не знайшла підтримки.

В.Данішевська нагадала судді, що у 2019 році Суд звертався до «конституційників» із приводу неможливості повторного оцінювання суддів. Також «верховники» брали на себе ініціативу в інших питаннях, які також стосуються суддів, наприклад щодо їх зарплат. «Не варто звужувати повноваження ВС. Ми можемо звертатися не лише з питаннями, що стосуються безпосередньо судових справ», — відповіла Голова ВС.

«Регламент не дозволяє коментувати виступ колег, — звернувся до Валентини Іванівни О.Ткачук. Знаю, що мене будуть критикувати, але я звик казати те, що думаю. Це зовсім не смішно! У нас із вами не буде іншого способу поспілкуватися». Представник КЦС застерігав від небезпеки, мовляв, після того, як вони звернуться до КС, Рада суддів може зупинити процес обрання представників від суддів до ЕР.

Щоправда, «самоврядники» й без того навряд чи спроможуться закрити свою квоту в ЕР, бо охочих марати руки не так уже й багато. А О.Ткачуку варто було б згадати, як у 2019-му наші міжнародні партнери навідріз відмовилися делегувати своїх експертів до складу аналогічного органу, хоча тоді їм не подобалося зазіхання влади на перетрушування складу ВС.

Захистити від переслідувань

Тим часом Ірина Желтобрюх з Касаційного адміністративного суду схиляла колег до таємного голосування. «Аби не було переслідувань, — аргументувала вона свою позицію. — Наразі ми маємо тиск із усіх сторін. Ми не слабкі, але це могло б убезпечити наших суддів від будь-яких проявів тиску».

Також «верховниця» зазначала: якщо закон конституційний, чому тоді чинять такий сильний супротив щодо його перевірки. «КС перевіряє багато законів. Але чому тоді саме щодо цього здійнявся такий галас?» І.Желтобрюх переконувала, що звернення до «конституційників» не зупинить дії цього закону. Але ж і сам ВС, а точніше КАС, може невдовзі опинитися перед фактом необхідності застосування закону, який вочевидь неконституційний.

З приводу пропозиції щодо таємного голосування відразу поповзли невдоволені виклики. Мовляв, суддям ВС нічого ховатися, адже вони не роблять нічого кримінального, вони не злочинці, аби приховувати свої обличчя. Проте секретар Пленуму Дмитро Луспеник усе одно запропонував альтернативу. Наприклад, надати ще два тижні, аби ті змогли подати свої пропозиції щодо звернення.

«Навіщо затягувати?» — відреагувала на пропозицію Д.Луспеника частина суддів. Урешті В.Данішевська ініціювала голосування, у підсумку якого 62 судді були за те, щоб голосувати таємно, а у 81 вистачило мужності відкрито заявити про свою позицію. Можливо, перше число якраз і відображало б голоси «верховників», які не підтримали очільника ВС, якби Пленум вирішив приховати обличчя.

Та судді не лише вирішили голосувати відкрито, а ще й наполягли не зволікати зі зверненням і не підтримали варіант прийняти проект постанови за основу та збирати пропозиції до другого читання. І це свідчить про те, що у ВС нарешті сформувався кістяк тих, хто не згоден на роль «чогобажайок», і має додати оптимізму всім працівникам судової влади.

Чотири за десять

Проте «верховники» уже домовилися й про наступну зустріч. В.Данішевська запропонувала на засіданні 22 жовтня обрати нового Голову ВС. «Я маю передати повноваження і свій досвід, усе, що надбала, перебуваючи на цій посаді, новому очільнику до того, як сплинуть мої повноваження. Я не буду пропонувати свою кандидатуру. Тож мусимо шукати в наших рядах наступного Голову. Тому, колеги, готуйтеся! Думати про це потрібно уже сьогодні, — закликала Голова ВС.

Валентина Іванівна зазначила, що переобрати очільника Суду вони хочуть в найкращих європейських традиціях. Тобто завчасно. Мовляв, Європейський суд з прав людини обрав свого голову за півроку. «Ви, напевне, знаєте, що скоро добігає кінця моя суддівська кар’єра. Крім того, ті, хто працює ближче до мого кабінету, знають, що за ці 4 роки я відпрацювала 8. А якщо взяти до уваги кризу 2019-го і цього року, то, думаю, що і всі 10».

Тож В.Данішевська побажала «верховникам» гарного свята й наголосила, що вони не прощаються надовго. Таким чином, уже за два тижні Пленум прийматиме чергове рішення. До виборів Голови ВС буде прикуто не менше уваги, ніж нині до етичної ради. 

P.S. На початку тижня це подання (див. «ЗіБ») досягло стін Конституційного Суду.