Закон і Бізнес


Ради успеха в делах

О разных точках зрения на решение проблем поговорили юристы и бизнесмены


Покращення ситуації в державі та розвиток бізнесу Євген Гальчанський пов’язує зі зміною системи оподаткування.

№40 (1546) 02.10—08.10.2021
Виктория ПОДОЛЯКА
3353

Осведомленность в законодательных нормах является залогом успеха в развитии своего дела. Однако и своевременную квалифицированную юридическую помощь никто не отменял. На этом сошлись юристы и коммерсанты, которые принимали участие в тематическом форуме..


Податкові спори

Важливі питання у сфері міжнародної торгівлі та захисту бізнесу розглянули на форумі «Law&Trade Право. Бізнес. Торгівля». На першій сесії заходу його учасники обговорили актуальні проблеми в зовнішньоекономічній діяльності. Спікерами виступили представники державного сектору та приватних консалтингових компаній.

Юристи вказали на різні інтереси бізнесу та податкової, що і є основною причиною спорів між ними.

За статистикою, протягом 7 місяців 2021 року судами було розглянуто 14,9 тис. справ, сторонами яких були ДПС та платники податків. Офіційно на такі спори витратили близько 76,8 млрд грн. При цьому прийняті рішення були на користь ДПС у 9,5 тис. справ (63,8%), а на користь платників податків — 5,4 тис. справ (36,2%). Із загальної кількості проваджень, що перебувають на розгляді у судах різних інстанцій, одну з ключових категорій становили справи про визнання недійсними податкових повідомлень та рішень.

Поговорили правники і про підготовку до суду. Серед ключових моментів виділили формування доказової бази, наведення цінних аргументів і необхідність структурування позивної заяви.

Адвокат ЮК АМБЕР Євген Гальчанський розповів про головні проблеми, які свого часу виникали у фінансовій службі. Зокрема, юрист зауважив на звернення до сумнівних довідок, аналізів та рапортів оперативних підрозділів. «Єдиним органом, уповноваженим проводити податкові перевірки, є Державна податкова служба. Тільки їй надано право у разі виявлення порушення складати акт і виносити рішення. Лише це може стати підставою для реєстрації кримінального провадження», — зазначив адвокат. Правник висловив занепокоєння тим, що новий закон про створення Бюро економічної безпеки фактично надає право його працівникам продовжувати хибну практику неправомірно переслідувати бізнес. Є.Гальчанський наголосив, що таким чином питання реалізації обіцянок влади щодо виключення безпідставної реєстрації кримінальних проваджень залишається відкритим.

Слово бізнесу

Останні тренди в електронній комерції обговорили на другій сесії форуму. Спеціаліст із кібербезпеки дав актуальні поради щодо того, як захистити та зберегти цифрові активи. Він зазначив, що рівень «зрілості» інформаційної безпеки в Україні є не таким високим, як в Європі. Адже до ринку кіберспеціалістів в нашій державі входять приблизно 150 людей.

Також фахівець розповів про GDPR (Європейське регулювання захисту персональних даних). В Україні поки що такий регламент не використовується. «Уже підготовлений новий законопроект про захист персональних даних і в нашій державі. Так би мовити, GDPR під наші умови», — розповів кіберспеціаліст.

Щодо інформації, яку можуть надавати телефонні оператори, дав пояснення юрист ПрАТ Vodafone. Він зазначив, що кількість запитів від правоохоронних органів та інших зацікавлених осіб з серпня 2020 до серпня 2021 року становила 414954 заяв. До інформації, яку надає Vodafone, відносять номер телефону абонента, який ініціює виклик; номер абонента, який відповідає; місце перебування та код сім-карти. Представники мобільного оператора відповідають на запити власникам номеру, їхнім представникам, а також прокуратурі, поліції, СБУ, контррозвідці, НАБУ та АМКУ.

Суддівський погляд

На третій сесії форуму Ганна Вронська з Касаційного господарського суду також висвітлила важливе питання. Для правильного консультування клієнтів у сфері зовнішньоекономічної діяльності важливо знати актуальну судову практику. Представниця Феміди розповіла, як слід реагувати, якщо одна зі сторін посилається на арбітражне застереження.

«Якщо сторони домовились передати спір на вирішення міжнародного арбітражу, то таке застереження повинне мати пріоритетну силу. Проте судова практика не завжди була однаковою з цього приводу», — зазначила Г.Вронська.

Умовами для визнання Господарським судом наявності арбітражного застереження є існування угоди, за якою позов відносять до компетенції арбітражу, заперечення від відповідача проти вирішення спору в іншому суді, а також встановлення судом чинності арбітражної угоди. Не підлягає виконанню застереження в тих випадках, коли з тексту неможливо зрозуміти, до якого органу його передали, де він знаходиться та за яким матеріальним правом буде розглядатися спір.

Земельні питання

Завершили форум розглядом теми інвестування. Спікери погодилися, що сьогодні трендовою інвестицією в Україні є сільськогосподарська земля. Учасники форуму обговорили наскільки зараз працює ринок землі.

Серед основних переваг таких інвестицій фахівці виділили обмеженість ресурсу, що є фактором для підвищення ціни; більший попит, ніж пропозиція; гарантований дохід від здачі в оренду та прибуток від купівлі-продажу.

Поговорили і про те, що наразі ринок відкритий лише для українців. Іноземці зможуть бути допущені тільки після ухвалення відповідного рішення на загальнонаціональному референдуму.

З посиланням на розрахунки інвестиційних клубів спікери спрогнозували зріст вартості землі на 20—25% щорічно.

Голова комітету ААУ з аграрного права розповів, як змінилася сама процедура купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Юрист із питань інтелектуальної власності «Нової пошти» дала поради, як протидіяти захопленню нематеріальних активів. Керівник Офісу протидії рейдерству розкрив тему безпеки відомостей державних реєстрів під час відкриття ринку землі. І насамкінець голова Ради з питань іноземних інвестицій та економічного розвитку дав дієві поради, як інвестору перевірити проект на ризики, щоб не втратити мільйони.

Отже, у рамках форуму представники бізнесу дістали корисні поради від правників. Адвокати мали можливість розширити свій кругозір у сфері бізнесових потреб. Залишається сподіватися, що все це знадобиться учасникам форуму в подальшій діяльності.