Закон і Бізнес


Стакан с цикутой

Антикоррупционные настроения заставили судью ВАКС вспомнить Сократа, а главу НАЗК делиться телефоном


Александр Новиков (третий справа) иногда делится с Анастасией Радиной наиболее сокровенным. На этот раз не мыслями об антикоррупционной политике, а собственным смартфоном.

№40 (1546) 02.10—08.10.2021
ТИМОФЕЙ МИХАЛКОВ
4871

В Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе нашли корень зла. Член Высшего антикоррупционного суда ищет истину, но обещает выключить микрофон. А председатель комитета Верховной Рады мечтает поймать крупную рыбу, снимает эпоху неприкосновенности и тесно коммуницирует с главой антикоррупционного органа. И весь этот «спиритический сеанс» происходит на круглом столе.


Забагато філософії

Відбувся ІІ щорічний круглий стіл «Актуальні виклики в діяльності Вищого антикорупційного суду». Поки що і його керівництво, і міжнародні експерти, котрі надихали на створення такого суду в Україні, судячи з усього, і досі вірять чи змушують інших вірити в найкращі наміри. Адже як інакше пояснити те, що навіть на круглому столі лунають переважно не правові, а філософські категорії.

Так, координатор проектів ОБСЄ в Україні Генрик Віладсен зазначив, що брак довіри до антикорупційних заходів сприяє поновленню корупції. Та, пропри це, він бачить певний прогрес. Це дозволяє йому дивитись на ситуацію в Україні дещо оптимістично: склянка наполовину повна, проте дещо підтікає. Утім, за словами Г.Віладсена, корупція в Україні тісно переплетена із політикою, тому все ще можна спостерігати напади на тих, хто протидіє корупції.

«Боротьба з корупцією та притягнення винних до відповідальності за те зло, яке існує в сучасному суспільстві не може бути досягнена без дієвого діалогу у самому суспільстві», — зазначив Г.Віладсен. Із чого можна зробити висновок, що єдине зло в Україні — це корупція… Цікаво і те, що цей діалог спікер уявляє можливим лише за участі славнозвісного «громадянського суспільства».

А заступник голови ВАКС Євген Крук зазначив, що метою діяльності ВАКС був «злам існуючих стереотипів». Є.Крук вважає, що за два роки діяльності їх вже вдалося зламати. Також суддя закликав ЗМІ та громадські організації «не послаблювати хватку» і надалі ретельно слідкувати за рішеннями ВАКС і життям суддів ВАКС, адже «критика — це отрута для слабких і ліки для сильних».

З тим Є.Крук поспішив запевнити, що «судді — це не машини для прийняття рішень. Адже у них також є власний досвід та внутрішнє переконання. У контексті роз’яснення регламенту заходу, Є.Крук провів його аналогію з виступами захисників у судових засіданнях: «Право судді обмежувати час на виступ не слід ототожнювати з позбавленням права на виступ. І це відповідає Кримінальному процесуальному кодексу, практиці Верховного Суду та Європейського суду з прав людини». Таким чином суддя зазначив, що під час круглого столу слід суворо дотримуватись вказівок модератора інакше спікерам просто вимикатимуть мікрофон.

Свій виступ він завершив словами Сократа: «У спорі народжується істина». Щоправда, де саме з такими жорсткими встановленими правилами є місце для спору, це вже питання риторичне.

Та якщо навіть судді згадують Сократа, а з тим і критику як отруту, а міжнародні експерти проводять аналогії зі склянкою, то байдуже наполовину повна чи порожня ця склянка, якщо вона з цикутою…

Недоторканість vs тісна комунікація

Голова парламентського Комітету з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна нагадала й собі, й присутнім, що вона доклала багато власних зусиль для того, аби ВАКС в Україні став реальністю. Саме тому вона дозволила собі дати оцінку роботі цього органу, яку сама ж назвала «батьківським підходом». «Я рада результатам роботи ВАКС, це один з небагатьох судів, який має репутацію незалежного і має відповідний рівень довіри», — додала нардеп.

Тут спікер навела статистику, за якою половина вироків у корупційних злочинах із реальним позбавленням волі є саме рішеннями ВАКС. «Антикорупційний суд — це той орган, який змінює правила гри. Це кінець епохи недоторканості», — пафосно зазначила голова комітету ВР.

Разом з тим, увімкнувши режим вже не радісної, а суворої матусі, А.Радіна визнала, що засмучена темпами розгляду деяких справ. Нардеп зізналась, що хотіла б бачити більше вчасних рішень у тих справах, які умовно можна назвати «великою рибою».

Натомість голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков традиційно назвав корупцію глобальною загрозою для безпеки суспільства. А новостворені антикорупційні органи — питанням виживання України як держави.

О.Новіков приміряв на себе й роль Нострадамуса та зазначив, що, мабуть, не було б усього того, що відбулося з країною у 2014 році, якби держава на той час більше уваги приділяла боротьбі з корупцією. Мовляв, ті події — «суспільний запит на справедливість, пов’язаний із широко вкоріненою корупцією». ВАКС О.Новіков назвав тим острівцем надії, який може дати суспільству розуміння, що всі рівні перед законом і судом.

Голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Вилков звернув увагу на риторику Є.Крука, який порівняв круглий стіл із судовим процесом, та зазначив, що очікує розуміння один одного. А у своєму зверненні до суддівського корпусу С.Вилков наголосив: «Є соціальний запит, але не забувайте, що є верховенство права. Сьогодні я чув, що затягуються справи. Але якщо їх пришвидшити, порушиться право на захист». Водночас голова ВКДКА висловив вдячність суддями ВАКС за те, що є виправдувальні вироки.

Хоча назвати борців з корупцією в Україні доблесними лицарями поки що якось не доводиться, дещо все ж можна констатувати. Принаймні те, що антикорупційні настрої єднають. Бо під час виступу інших учасників О.Новіков передав А.Радіній свій телефон, в якому вона протягом кількох хвилин щось уважно вивчала. Мабуть, стратегію боротьби з корупцією на наступні роки.

Одне можна сказати напевно: комунікація між профільним комітетом ВР і НАЗК налагоджена на найвищому рівні. Така потужна команда, що боронить країну від корупції, свого часу швидко вийшла б і на слід Робін Гуда. Арештовані активи, швидкий розгляд справи судом — і вибір між добром і злом, над необхідністю якого бився сам Сократ, загаданий суддею ВАКС, давно вдалося б зробити.