Закон і Бізнес


Олигархат — на мушке


.

№39 (1545) 25.09—01.10.2021
ЛЕВ СЕМИШОЦКИЙ
2570

Под лозунгами «Диктатура!» и в сопровождении поправочного спама прошло рассмотрение во втором чтении президентской инициативы, которую продвигают под лозунгом ликвидации олигархической системы в Украине.


Знадобилося 6 годин баталій, голосування за сотні поправок, доки табло не висвітило 279 голосів за ухвалення закону «Про запобігання загрозам національній безпеці, пов’язаним із надмірним впливом осіб, які мають значну економічну або політичну вагу в суспільному житті (олігархів)» (№5599).

Закон передбачає, крім істотних обмежень прав людини, яку запишуть в олігархи, ще й створення реєстру, де публічно назвуть прізвища осіб, яких, немов прокажених, мають боятися державні службовці. У разі контактів з таким особами, чиновники муситимуть негайно доповідати відповідним службам про зміст розмов і глибину тих контактів.

Вочевидь, закон не має ні логіки, ні жодної правової основи, не кажучи вже про конституційні гарантії, що поширюються на всіх без винятку осіб незалежно від статків. Як зазначає чимало експертів, голова мета даного піар-голосування — намагання тримати олігархів на мушці та унеможливити появу конкурентів на політичній арені. 

Більшість наведених у законі визначень дивує своєю розпливчастістю, за рахунок чого виникає можливість записати у вороги нацбезпеки будь-кого — без необхідності наводити докази. А головне — фактично без судового контролю за доведеністю таких обвинувачень.

Напевно, якби в країні був Конституційний Суд зразка кінця 1990-х — початку 2000-х, цей акт не протримався б до моменту, коли має набути чинності — через 6 місяців після опублікування. Та нинішня система абсолютного домінування однієї політичної сили де-факто унеможливлює супротив як суддів, так і парламенту. Адже кожен незгодний одразу потрапить або в розряд посіпак олігархів, або в якийсь інший список.

Залишається дочекатися, чи буде хід у відповідь від об’єктів такого переслідування або, як припускають деякі політологи, усе це велика гра заради дешевого рейтингу.