Закон і Бізнес


Неблагодарные, но наделенные

Каждый пятый не платит взносы, пока РАУ отстаивает права адвокатов, закрепленные в УПК


Валентин Гвоздій (ліворуч) не тільки навів статистику, а й обіцяв привести до адвокатури більше жінок і вивести з неї надто дріб’язкових колег.

№38 (1544) 18.09—24.09.2021
ТИМОФЕЙ МИХАЛКОВ
4629

В Черновцах состоялось очередное заседание Рады адвокатов Украины. Адвокаты обсудили ряд вопросов, среди которых упрощение системы налогообложения, адвокатская монополия, изменения в Уголовном процессуальном кодексе и расширение адвокатского сообщества наряду с шокирующими данными о злостных неплательщиках ежегодных взносов.


Загроза не на часі

У відкритті засідання в залі Чернівецького національного університету взяли участь ректор цього навчального закладу Роман Петришин, декан юридичного факультету Віталій Вдовічен, народний депутат, колишній член РАУ Валерій Божик, голова Ради адвокатів Чернівецької області Алла Єзерська. До проекту порядку денного було внесено 11 питань.

В.Божик висловив переконання, що загрози ухвалення законопроекту №1013 про внесення змін до Конституції (щодо скасування адвокатської монополії) немає. Як відомо, цей документ був поданий у 2019 році як невідкладний, дістав висновок Конституційного Суду та наразі перебуває на розгляді в профільному комітеті Верховної Ради. При цьому адвокатська спільнота дуже активно відстоювала позицію, що цей проект суперечить як європейським стандартам, так і правам громадян України і наполягала на збереженні виключного конституційного права адвокатури на представництво.

«На початку нашої каденції була загроза скасування адвокатської монополії. Зараз скажу, що такої загрози немає. Навряд чи це питання найближчим часом буде підніматися», — зазначив В.Божик.

Крім того, нардеп наголосив, що в парламенті підтримують Національну асоціацію адвокатів України у питанні спрощеного оподаткування адвокатів.

Як зазначив В.Божик, відбулося відповідне засідання комітету, перед тим була нарада. У результаті всі погодилися з тим, що є необхідність терміново порозумітися з НАЗК в питанні, декларування членами адвокатського самоврядування. «Крім того, наш комітет знаходиться в активному діалозі з Комітетом з питань фінансів, податкової та митної політики щодо оподаткування адвокатів, а саме — можливості єдиного податку та спрощеної системи оподаткування. Я особисто доводжу, що це було б позитивно як для адвокатів, так і для держави, адже в такому разі є можливість декларувати абсолютно все», — додав В.Божик.

Народний депутат повідомив також про те, що в рамках співпраці НААУ та Комітету ВР з питань правової політики адвокатів широко залучатимуть до всіх робочих груп. «У нас є постійний контакт з НААУ, і ми домовилися, що будемо широко залучати адвокатів до всіх робочих груп, особливо до тих питань, які будуть стосуватися адвокатури», — запевнив В.Божик.

Нагадаємо, НААУ звернулася до парламенту в липні 2021 року з приводу внесення змін до Податкового кодексу. Зокрема, НААУ прагне усунути дискримінацію порівняно з фізичними особами — дозволити адвокатам спрощену систему оподаткування без реєстрації фізособи-підприємця.

Закінчення на стор.2

самоврядування

Невдячні, але наділені

Кожен п’ятий не платить внесків, поки РАУ відстоює права адвокатів, закріплені в КПК

Продовження, початок на стор.1

Звуження прав

За результатами проведеного засідання РАУ прийняла рішення щодо звернення до Президента України через заклики до обмежень прав людини у Кримінальному процесуальному кодексі, які відкрито висловлює представник Президента в Конституційному Суді.

Так, голова НААУ, РАУ Лідія Ізовітова звернула увагу на виступи в ЗМІ Федора Веніславського, де він вказує на необхідність змінити КПК через надто широкі права адвокатів.

«Такі заяви робляться в умовах, коли права адвокатів стабільно порушуються правоохоронними органами. Ми про це знаємо достеменно зі статистики, яку ведуть ради адвокатів регіонів та комітет захисту прав адвокатів, секретаріат НААУ. У нас стабільно столичний регіон, Київ і область утримують «лідерство» з проведення обшуків адвокатів, у тому числі без повідомлення РАУ», — заявила Л.Ізовітова.

Так, лише у квітні — червні 2021 року до рад адвокатів регіонів надійшло 110 повідомлень про обшуки та затримання адвокатів. Ще 52 випадки затримань та обшуків відбулися без повідомлення РАУ, 46 із них — у Київській області.

У зв’язку із цим Л.Ізовітова охарактеризувала такі висловлювання посадовця «закликами до повернення авторитарного правосуддя, коли немає виправдувальних вироків; адвокати виконують формальну роль присутніх у судовому процесі, а судом керує сторона обвинувачення».

Голова НААУ послалася на рішення РАУ №119 «Про публічне обговорення проблематики дотримання принципу рівності учасників судових проваджень, презумпції невинуватості, а також змагальності процесу, безперешкодної реалізації прав і гарантій адвокатської діяльності», прийняте у 2020 році.

«Прикро, що довкола цих принципів знову відбуваються нездорові спекуляції, на які ми маємо надати і правову позицію, і вкотре ініціювати публічну професійну дискусію про необхідність дотримання стандартів захисту прав людини, незалежності адвокатури і змагальності правосуддя. Це засадничі для адвокатури речі, які уже імплементовані до українського законодавства, у ході непростих дискусій, численних зусиль парламентарів, адвокатів. Відтак заклики до відмови від цих стандартів — це фактично пропозиція відмови від тих євроінтеграційних принципів, які закріплені в Конституції», — заявила Л.Ізовітова.

Вона уточнила, що йдеться про наміри зменшити гарантії громадян і це робиться від імені особи, яку «уповноважили представляти гаранта наших прав у Конституційному Суді. Це дуже небезпечно, тому не можна не реагувати».

Л.Ізовітова також нагадала про те, що робочі групи у складі Комісії з питань правової реформи опрацьовують зміни до КПК, і деякі з цих змін взагалі пропонують реанімувати КПК 1960 року. НААУ через своїх представників у цих робочих групах довела небезпечність таких ідей і їхніх наслідків. Таку позицію необхідно донести до парламентарів, які можуть уносити зміни до КПК.

«Треба, щоб і депутати знали наслідки для всіх громадян і для самих народних обранців. Вони повинні знати, до чого можуть призвести закони, які звужують права», — закликала Голова НААУ, РАУ.

Таку реакцію викликали певні вислови представника Президента у КС Ф.Веніславського в інтерв’ю парламентському телеканалу «Рада» про те, що «в чинному КПК є дуже багато можливостей для зловживань і затягування процесу. Ми це бачимо на прикладі багатьох резонансних справ. Сторона захисту може зволікати справу роками... Кримінальний процесуальний кодекс потребує вдосконалення. Про це говорять практично всі».

Промовиста статистика

Між тим, поки члени РАУ приймають рішення на захист адвокатури, сама адвокатська спільнота продовжує розширюватись. Так, лише за 3 літні місяці лави адвокатури поповнили 854 юристи.

Станом на 1.09.2021 в Єдиному реєстрі адвокатів України було зареєстровано вже 61802 особи. Про це повідомив заступник голови НААУ Валентин Гвоздій під час засідання РАУ.

«Наша організація стає сильнішою, коли нас стає більше, і з нами рахуються. У нас немає мети наганяти чисельність організації — усе це відбувається природним шляхом. Люди обирають професію адвоката і це дуже добре», — зазначив В.Гвоздій. Він відзначив і те, що останнім часом стрімко зросла чисельність реєстрацій адвокатів у особистому кабінеті. Так, майже за рік, з листопада 2020 року, кількість осіб, які користуються цим сервісом, збільшилася з 23869 до 29396.

«З 45 тисяч реально діючих адвокатів майже 30 тис. зареєстровані онлайн — це величезний успіх. Ще у 2013—2014 роках багато хто з адвокатів не мав навіть електронної пошти, а тепер усі онлайн, і в дуже короткий термін. Ми продовжуємо роботу над цим», — зазначив заступник голови НААУ, РАУ.

Водночас залишається невтішною статистика щодо гендерного розподілу. Як і раніше, в адвокатурі більше чоловіків, ніж жінок — 61,8 проти 38,2%.

«Ми працюємо над цим. У нас активізував роботу комітет з питань гендерної політики, щоб популяризувати професію адвоката серед молодих студентів-жінок. Крім того, ми працюємо над тим, щоб більше жінок брали участь у роботі органів адвокатського самоврядування, адже гендерний баланс є запорукою нормальної, здорової роботи будь-якої організації в суспільстві, і ми цьому приділяємо велику увагу», — підкреслив В.Гвоздій.

Гострою проблемою залишається і питання сплати адвокатами щорічних внесків на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування. Так, орієнтовно 10 тис. адвокатів мають заборгованість по оплаті внесків за 2021 рік. «Це серйозна ситуація, і я хотів би голів рад адвокатів регіонів закликати підняти дисципліну в регіонах», — зазначив В.Гвоздій. Крім того, заступник голови НААУ, РАУ нагадав, що є рішення РАУ про рекомендації застосовувати дисциплінарні провадження до адвокатів, які не сплачують внески. Несплата внеску вважається дисциплінарним проступком.

Тож поки що адвокатуру доводиться захищати не тільки ззовні, а й зсередини. Бо ж фінансуються органи адвокатського самоврядування не з державного бюджету. А отже, про незалежність самоврядної організації можна буде говорити доти, доки адвокати будуть свідомо підтримувати її принаймні сплатою щорічних внесків.