Закон і Бізнес


Консультации и скидки

Какие преимущества получит Украина от подписания соглашения об учреждении КЦП ВТО


№29 (1535) 17.07—23.07.2021
Карина ПЕТРАШ
3250

Споры, возникающие между членами Всемирной торговой организации, очень запутаны, а услуги иностранных юридических фирм стоят немало. Чтобы сэкономить и более эффективно решать споры и консультироваться по вопросам по праву ВТО, чиновники подписали соглашение.


Що таке КЦС?

Нещодавно український парламент ухвалив закон «Про ратифікацію Протоколу про приєднання України до Угоди про заснування Консультаційного центру з питань права СОТ». Ратифікація та ухвалення цього акта стали причиною широких юридичних дискусій. Тож комітет з міжнародного права Асоціації правників України вирішив присвятити своє засідання приєднанню нашої країни до КЦП СОТ (ACWL).

У юристів виникли питання, яка ж правова природа цієї організації та чим вона займається, як проходила процедура приєднання та які від цього переваги для України. Радник КЦП Віталій Погорецький розпочав з того, що КЦП СОТ є міжнародною організацією, яка утворена у 2001 році. За словами радника, за кількістю юристів вона є найменшою, але найпотужнішою у світі організацією. «У нас 12 юристів, ураховуючи директора та двох заступників. У нас також є адмінперсонал та держслужбовці, які проходять стажування», — сказав він.

Правник пояснив, що необхідність приєднання до угоди та набуття членства в КЦП СОТ була зумовлена поширеною останніми роками практикою застосування тарифних і нетарифних бар’єрів у торгівлі товарами українського походження, а також зростанням ризиків оскарження до СОТ ужитих Україною економічних заходів. Ще одна мета — отримання висококваліфікованих юридичних послуг, економії коштів державного бюджету та посиленні кадрової та інституційної спроможності України для захисту своїх національних інтересів у межах СОТ.

Які переваги для України?

КЦП СОТ забезпечує надання безоплатних юридичних консультацій з питань права СОТ і навчання з метою посилення правової спроможності членів співтовариства захищати свої інтереси в рамках міжнародної організації. Представниця Мінекономіки Олена Засипкіна називає приєднання 100-процентною перевагою. «Деякий час ми використовували послуги юридичних радників як закордонних, так і українських. Але угода дає додатковий інструмент, який дозволить звертатися за консультацією та аналізом щодо певних заходів запроваджених іншими країнами щодо наших товарів», — зазначила вона. Учасники заходу також погодилися, що угода дасть змогу заощаджувати державні кошти, адже вартість закордонних юристів чи радників набагато вища.

В.Погорецький додав, що спір щодо права СОТ — це не базовий цивільний спір, який може вирішити будь-який правник з досвідом. «Мова йде про скасування або припинення торговельних заходів або навіть актів парламенту іноземної суверенної держави, який більше того має велике значення для національних виробників. А тому для цього потрібен час та досвід», — додав він.

Результат роботи міжнародної організації — це гра з довгою дистанцією. «Моїм першим завданням був юридичний аналіз спеціальної захисної квоти одного із члена СОТ. Потрібно було проаналізувати, чи має член, який звернувся, право отримати свою частку в цій квоті, яка не була йому надана. Після того як я надав висновок, більше про розвиток цієї справи я нічого не чув. Аж поки під час однієї з конференцій, яка проходила в Україні, дізнався від директора кометного органу, який до нас звертався про те, як вони вдало знаходить компроміси між деякими із членами СОТ щодо квот», — зазначив представник організації.

Ціна послуги за годину

Однією з вагомих переваг участі України в угоді це те, що надання правової допомоги членам щодо спорів у рамках СОТ здійснюється за плату, яка є значно нижчою за ту, що сплачується комерційним юридичним фірмам. При цьому встановлено максимальну кількість годин, за яку стягується фіксована плата, для підготовки матеріалів на кожному етапі розгляду.

Крім юристів, які працюють у штаті КЦП СОТ, правова допомога може надаватися зовнішніми радниками, перелік яких включає понад 30 всесвітньовідомих юридичних фірм. Оскільки вартість залучення зовнішніх радників є вищою, КЦП СОТ частково покриває ці витрати.

Наприклад, юридичний висновок можуть надати безкоштовно. А от якщо мова йде про суперечку, то є певні правила та механізми, як зробити так, щоб всі члени отримали вигоду від участі в організації. У типовому контракті прописані оплатні години та часовий бюджет.

«Оплатна година — це максимум скільки б отримав ACWL, якби представляв інтереси свого члена категорії «А». Наприклад, якщо в спорі проти іншого члена виступає Гонконг, то мова про 389 швейцарських франків за годину. Україна в такій суперечці потрапляє в категорію «Б». У такому разі нам би сплачували по 292 швейцарські франки за годину», — розповів він.

Також правник пояснив, що у ситуації, коли КЦС СОТ вже представляє інтереси іншого члена, то інтереси України буде репрезентувати фірма — зовнішній юридичний радник. У такому разі фірма отримуватиме по 389 франків, а Україна платитиме 282 франки. Різницю покриватиме КЦС.

«У нас дуже чітко окреслена кількість годин, які фірма може отримати під час представництва членів. Якщо це суперечка на стадії панелі, то це максимум 444 год. Люди, які брали участь у спорах, розуміють, що це дуже стислі терміни», — сказав В.Погорецький.

Тож членство України в КЦП СОТ дозволить отримувати безоплатні юридичні консультації з питань права СОТ, безоплатні навчальні послуги та правову допомогу зі знижкою в розмірі 40% до встановленої погодинної базової ставки на послуги щодо підтримки в процесі вирішення спорів у рамках СОТ.