Закон і Бізнес


Особо влиятельный юрист

Законника, обещавшего за $30 тыс. помочь с отменой решений в КХС, заподозрили в мошенничестве


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
Анастасия КУЛИШ
5384

Судью подозревают в том, что он требовал $30 тыс. от директора частного предприятия, несогласного с результатами аукциона и решениями двух судов. Однако вместе с деньгами первый получил круглосуточный домашний арест. Досудебное расследование продолжается.


Здоровий для домашнього арешту

На початку червня Вища рада правосуддя, розглянувши подання першого заступника Генерального прокурора Романа Говди, дала згоду на тримання судді Донецького окружного адміністративного суду Євгена Череповського під арештом. Рішення прийняли на засіданні, на яке прибули представник ОГП Артем Глієвой та сам Є.Череповський.

У прокуратурі наполягали, що суддю обґрунтовано підозрюють у скоєнні злочину, відповідальність за який передбачено в ч.4 ст.190 Кримінального кодексу (шахрайство в особливо великих розмірах). Натомість Є.Череповський просив відмовити в задоволенні подання, вважаючи його необґрунтованим.

На підтримання свого клопотання в ОГП посилалися на те, що обґрунтованість підозри підтверджується зібраними доказами, зокрема заявою свідка-потерпілого, протоколами його допиту, протоколом затримання судді, обшуку автомобіля, та про залучення особи до конфіденційного співробітництва, матеріалами негласних слідчих (розшукових) дій тощо. Мовляв, за вказаною статтею КК судді загрожує до 12 років ув’язнення. Отже, аби він не зник з поля зору правоохоронців та безвідмовно з’являвся на кожен виклик до слідчих, є потреба в обранні запобіжного заходу.

Традиційно сюди ж додавалися твердження про можливість впливу та тиску на потерпілого, колег із Краматорського міського суду Донецької області, які будуть розглядати питання про накладення арешту на вилучене майно, та інших свідків, більшість яких мешкає в Слов’янську. А саме тут Є.Череповський з 2010 року обіймав посаду голови суду, тож матиме вплив на багатьох осіб, які згодом можуть схилити свідків до надання неправдивих свідчень або відмовитися від них. До того ж у нього є зв’язки в правоохоронних та судових органах, якими він може скористатися.

«Суддя працездатний, тяжкими захворюваннями, що перешкоджали б його перебуванню під цілодобовим домашнім арештом, не страждає», — зазначив Р.Говда.

У ВРП погодилися з тим, що «мотиви, наведені у поданні, є обґрунтованими, підтверджуються наданими матеріалами, які містять конкретні факти і докази, що можуть свідчити про вчинення суддею суспільно небезпечного діяння». Тому члени Ради були не проти того, аби такий впливовий юрист перебував під домашнім арештом.

За кілька днів ВРП задовольнила й клопотання про тимчасове відсторонення Є.Череповського від здійснення правосуддя у зв’язку з притягненням до кримінальної відповідальності. Цього разу клопотання містило ще й відеозапис того, як суддя та його адвокат відмовилися від підпису на розписці про надання їм копій цього клопотання.

Вихід порадив знайомий

Тим часом досудове розслідування, що веде перший слідчий відділ м.Краматорська територіального управління Державного бюро розслідувань установило деталі справи.

У провадженні Касаційного господарського суду перебувала справа за скаргою приватного підприємства на рішення Господарського суду Донецької області, яким визнано недійсними результати аукціону з продажу нерухомого майна банкрута, одного малого підприємства, та витребувано нерухоме майно з незаконного володіння ТОВ на користь МПП.

У грудні минулого року до директора ПП звернувся його знайомий, який повідомив, що знає юриста, який здатен позитивно вирішити питання щодо касаційних скарг у господарських справах. Тож директор телефоном домовився про зустріч у Харкові із зазначеним правником, яким виявився Є.Череповський.

Він нібито пообіцяв вирішити питання через знайомих у КГС, коли туди надійде касаційна скарга ПП. Пізніше, директор повідомив про відкриття касаційного провадження. Згодом «впливовий юрист» зателефонував і повідомив що така послуга коштуватиме $30 тис. — нібито за скасування рішень, ухвалених попередніми інстанціями в цій справі.

Як стверджує слідство, цю суму він отримав біля одного з будинків у Слов’янську. А наступного дня судді вже повідомили про підозру. Щоправда, суддя відмовився підписувати протокол про вручення документа.

ВРП визнала переконливими доводи клопотання щодо можливого впливу судді на свідків і протиправного перешкоджання кримінальному провадженню. Мотиви, наведені у клопотанні про тимчасове відсторонення, обґрунтовані та підтверджені матеріалами, погодився дисциплінарний орган.

Водночас привертає увагу той факт, що суддю затримали на гарячому 18 травня, а на підготовку клопотань до ВРП знадобилося понад 2 тижні. Тож якщо він і хотів впливати на свідків і колег або втекти за кордон, то для цього мав достатньо часу. Прикметно, що суддю звинуватили не в хабарництві, а лише у шахрайстві. Можливо, не ризикнули перевірити, чи дійсно він спробує передати гроші до столиці.

Отже, Є.Череповський відсторонений від роботи на 2 місяці від моменту затримання. Малоймовірно, що за місяць, що залишився, розслідування завершать і передадуть обвинувальний акт до суду. Тому, швидше за все, прокуратура вже має починати готувати нові клопотання про продовження дії запобіжного заходу, якщо там дійсно переймаються ризиками, зазначеними в клопотанні.