Закон і Бізнес


Неиспользованные ассигнования


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
6638

В Хмельницкой области жалуются на надлежащее реагирование со стороны руководства на ТУ ГСАУ в Хмельницкой области на нужды судов области.


Рада суддів України

Рішення

11 червня 2021 року                         м.Київ                                               №19

Щодо звернення місцевих загальних судів Хмельницької області

До Ради суддів надійшло звернення голів місцевих загальних судів Хмельницької області щодо забезпечення стану фінансового та матеріально-технічного забезпечення правосуддя в регіоні.

Так, зі звернення вбачається, що проблеми з забезпечення належних умов для здійснення правосуддя в місцевих загальних судах регіону таких як: нестача очевидних матеріальних ресурсів (приміщення, меблі, комп’ютерна техніка), а також, повна відсутність ресурсів для забезпечення сучасного рівня виконання професійних обов’язків (недостатня кількість залів судових засідань, систем відеоконференцзв’язку, відсутності інших інформаційних технологій доступності судових послуг), тривають без вирішення на протязі багатьох років.

Незважаючи на це, територіальне управління Державної судової адміністрації в Хмельницькій області, яке виконує функції розпорядника коштів державного бюджету щодо забезпечення діяльності місцевих загальних судів Хмельницької області, неодноразово повертало до бюджету невикористані бюджетні асигнування, призначені для потреб місцевих загальних судів Хмельницької області.

Ситуація із матеріально-технічним забезпеченням судів Хмельницької області та умовами відправлення правосуддя в них викликає занепокоєння та склалася упродовж останніх років, тоді як в ТУ ДСА в Хмельницькій області обсяги фінансування та ресурси оптимально дозволяли вирішити питання з покращення умов діяльності таких судів. Тобто, як зазначають місцеві загальні суди Хмельницької області, проблемні питання з забезпечення стану фінансового та матеріально-технічного забезпечення правосуддя в регіоні виникли не через брак фінансування, а, на їх думку, пов’язані з відсутністю належного реагування з боку керівництва ТУ ДСА в Хмельницькій області на потреби судів, які із року в рік надходили від голів цих судів.

Місцеві загальні суди Хмельницької області вважають, що така поведінка керівництва ТУ ДСА в Хмельницькій області свідчить не лише про ігнорування проблем відправлення судочинства і небажання пошуку шляхів їх вирішення, а й про неналежне виконання свої професійних обов’язків.

У зв’язку з цим, місцеві загальні суди Хмельницької області звернулися, зокрема до РСУ з проханням вжити відповідні заходи реагування.

Відповідно до ч.2 ст.126 закону «Про судоустрій і статус суддів» суддівське самоврядування є однією з гарантій забезпечення незалежності суддів. Діяльність органів суддівського самоврядування має сприяти створенню належних організаційних та інших умов для забезпечення нормальної діяльності судів і суддів, утверджувати незалежність суду, забезпечувати захист суддів від втручання в їхню діяльність, а також підвищувати рівень роботи з кадрами у системі судів.

Згідно ч.8 ст.133 закону «Про судоустрій і статус суддів» РСУ, як одна з організаційних форм суддівського самоврядування, здійснює контроль за організацією діяльності судів, заслуховує з цих питань голову ДСАУ, його заступників, керівників структурних підрозділів і територіальних управлінь ДСАУ.

Враховуючи вищезазначені обставини, РСУ вважає за необхідне провести вивчення організаційної діяльності та забезпечення місцевих загальних судів Хмельницької області.

Заслухавши та обговоривши інформацію члена РСУ Краснова Є.В. щодо звернення місцевих загальних судів Хмельницької області, відповідно до пункту третього ч.8 ст.133 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про РСУ, затвердженого позачерговим Х з’їздом суддів 16.09.2010 (зі змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Утворити робочу групу з вивчення організаційної діяльності та забезпечення місцевих загальних судів Хмельницької області з питань порушених у їх зверненні.

2. Персональний склад робочої групи визначити розпорядженням голови РСУ.

3. Довідку про результати вивчення організаційної діяльності та забезпечення місцевих загальних судів Хмельницької області представити на засіданні РСУ.

Голова                                       Б.Моніч