Закон і Бізнес


Математика процесса


№25 (1531) 19.06—25.06.2021
6717

Рада судей Украины утвердила методику, по которой будут определять необходимую численность судей в каждом суде.


Рада суддів України

Рішення

11 червня 2021 року                        м.Київ                                                      №17

Щодо схвалення проекту Методики визначення нормативів кадрового забезпечення судів

З метою зміни методики обліку статистичних даних, передбаченої чинною звітністю, доопрацювання Методики визначення граничної чисельності суддів у судах, затвердженої наказом Державної судової адміністрації від 14.09.2018 №471 (у тому числі з урахуванням звіту за результатами оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ для визначення коефіцієнтів навантаження на суддів), рішенням Ради суддів від 5.06.2020 №31 створено робочу групу.

Рішенням РСУ від 9.04.2021 № 6 оновлено склад цієї робочої групи.

21.04.2021 за вх. №13040/0/9-21 до РСУ надійшов лист Вищої ради правосуддя з проханням внести зміни до складу вказаної робочої групи в частині її представництва від ВРП.

30.04.2021 робоча група схвалила проект методики визначення нормативів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів щодо чисельності суддів.

Також робочою групою прийнято рішення продовжити вивчення питання зміни методики обліку статистичних даних, передбаченої чинною звітністю.

Заслухавши та обговоривши інформацію голови РСУ Моніча Б.С., відповідно до ст.126, ст.133 закону «Про судоустрій і статус суддів» та Положення про РСУ, затвердженого позачерговим X з’їздом суддів 16.09.2010 (з подальшими змінами), Рада суддів

ВИРІШИЛА:

1. Схвалити проект методики визначення нормативів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів щодо чисельності суддів, що додається.

2. Внести зміни до п.7 додатку до рішення РСУ від 9.04.2021 №6 щодо персонального складу робочої групи щодо зміни методики обліку статистичних даних, передбаченої чинною звітністю, доопрацювання методики визначення граничної чисельності суддів у судах взяти до відома, а саме:

вивести зі складу робочої групи Ізвєкову К.М., головного спеціаліста відділу з питань незалежності суддів ВРП;

увести до складу робочої групи Болотіна С.М. та Плахтій І.Б., членів ВРП.

Голова                           Б.Моніч

Методика визначення нормативів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів щодо чисельності суддів

1. В якості розрахункової бази для визначення нормативів кадрового забезпечення місцевих та апеляційних судів щодо чисельності суддів використовуються:

дані щодо кількості судових справ (в розрізі категорій), що надійшли до суду за попередній звітний рік;

показники середньої тривалості розгляду судових справ, рекомендовані рішенням ВРП від 24.11.2020 № 3237/0/15-20 з урахуванням рекомендацій, викладених у звіті оцінювання середніх витрат часу на розгляд справ для визначення коефіцієнтів навантаження на суддів, складеного за результатами дослідження, що проводилось за підтримки Програми реформування сектору юстиції «Нове правосуддя» агентства США з міжнародного розвитку — USAID.

2. Визначення нормативів чисельності суддів здійснюються у такому порядку:

2.1. Спочатку обчислюється час, необхідний для розгляду кожної окремої судової справи, що надійшла до суду у звітному періоді (час розгляду справи).

Для цього, час розгляду справи за категорією, який рекомендований рішенням ВРП від 24.11.2020 №3237/0/15-20, коригується на коефіцієнт колегіальності та на коефіцієнт процедури розгляду конкретної справи.

Коефіцієнт колегіальності обирається в залежності від того, який кількісний склад суду визначений для розгляду справи (один суддя чи колегія суддів). Коефіцієнт процедури розгляду справи обирається залежно від того, справа призначена до розгляду за повною чи спрощеною процедурою. Значення відповідних коефіцієнтів визначені за результатами дослідження та наведені в додатку 1 до цієї методики.

Таким чином, час розгляду кожної окремої справи розраховується за формулою:

Час. справи. = Час. катег. * Кф. колег. * Кф. розгл., де:

Час. справи. — час розгляду кожної окремої справи;

Час. катег. — час розгляду справи за категорією — додаток до рішення ВРП від 24.11.2020 №3237/0/15-20;

Кф. колег. — коефіцієнт колегіальності;

Кф. розгл. — коефіцієнт процедури розгляду справи.

Відповідний показник обраховується по кожній справі, що надійшла до суду за попередній звітний період.

2.2. Далі, підсумовуючи час розгляду кожної окремої справи, визначається загальний час, необхідний для розгляду всіх судових справ, що надійшли до суду у звітному періоді (загальний час розгляду справ). Зазначений показник розраховується за формулою:

Час. заг. = Час. справи1 + Час. справи2 + …. + Час. справиn, де:

Час. заг. — загальний час розгляду справ;

Час. справи1,2,…, n — час розгляду кожної окремої справи;

1, 2, …, n — всі справи, що надійшли до суду за попередній звітний період.

Значення загального часу розгляду справ, яке розраховане в хвилинах, переводимо в дні. Для цього розрахований за формулою показник загального часу розгляду справ ділимо на 480 хв. (кількість хвилин для 8-годинного робочого дня судді).

2.3. Норматив чисельності суддів у окремо взятому суді розраховуються шляхом ділення загального часу розгляду справ на умовну кількість робочих днів, які суддя використовує у році для здійснення правосуддя (215 днів). Зазначений показник розраховується за формулою:

Норм. чис. суддів = Час. заг. / 215 днів, де:

Норм. чис. суддів — нормативна чисельність суддів;

Час — загальний час розгляду справ, розрахований в днях;

215 днів — умовна кількість робочих днів в році, які суддя використовує для здійснення правосуддя.

3. До переліку справ, що враховуються при підрахунку загального часу розгляду справ (п.2.2 методики), відносяться всі судові справи, що надійшли до суду в попередньому звітному році за даними офіційної статистичної звітності судів.

У цілях цієї методики до судових справ, що враховуються при підрахунку загального часу розгляду справ, також відносяться матеріали з розгляду окремих процесуальних питань (в рамках судової справи) згідно з переліком, передбаченим додатком до рішення ВРП від 24.11.2020 №3237/0/15-20 (розділ «Окремі процесуальні питання», коди 600010000 — 600140000). При цьому, за кодом 600140000 «Інші процесуальні питання» при підрахунку загального часу розгляду справ враховуються лише матеріали, пов’язані із застосуванням законодавства про адміністративні правопорушення (неповага до суду ст.1853 Кодекс про адміністративні правопорушення).

4. До переліку справ, які в цілях цієї методики розглядаються за спрощеною процедурою та до яких застосовується коефіцієнт спрощеної процедури розгляду, відносяться позовні заяви, скарги, матеріали кримінального провадження, подання та інші передбачені законом процесуальні документи, що подаються до суду і можуть бути предметом судового розгляду (у судах першої та апеляційної інстанцій):

а) якщо вони передані на розгляд іншого суду чи повернуті до відкриття провадження у справі;

б) якщо за ними відмовлено у відкритті провадження або у прийнятті заяви/скарги;

в) якщо їх розгляд проводиться без виклику учасників справи;

г) якщо їх розгляд проводиться без проведення судового засідання.

5. Коефіцієнти колегіальності та процедури розгляду обираються, виходячи з наявних даних про хід розгляду конкретної справи станом на момент обрахунку нормативів чисельності суддів.

6. У разі, коли для окремих категорій справ на момент розрахунку відсутні рекомендовані показники часу для розгляду справ, використовується середній час для розгляду справ за категорією (за видом судочинства) для судів відповідної юрисдикції та інстанції.

Наприклад, для адміністративної справи у місцевому загальному суді за новою категорією, щодо якої на момент здійснення розрахунку відсутній рекомендований час розгляду справ за категорією, використовується середній час розгляду справ і матеріалів у місцевих загальних судах в частині адміністративного судочинства, який зокрема складає 379 хв. (додаток до рішення ВРП від 24.11.2020 №3237/0/15-20, таблиця «Середній час необхідний для розгляду справ»).

7. Розрахунок нормативу чисельності суддів здійснюється щорічно.

8. Коефіцієнти колегіальності та процедури розгляду можуть бути переглянуті ВРП за пропозицією РСУ.

9. Показники середньої тривалості розгляду судових справ можуть бути переглянуті ВРП за пропозицією РСУ.

10. Приклад розрахунку нормативу чисельності суддів для умовного суду наведено в додатку 2 до цієї методики.

С таблицей «Коефіцієнт колегіальності» та «Коефіцієнт процедури розгляду справи» можно ознакомиться на нашем сайте.