Закон і Бізнес


Глава комитета по хозяйственному праву и процессу НААУ А.Осетинская:

Отмена ХК является краеугольным камнем в длительных дискуссиях между «цивилистами» и «хозяйственниками»


Анна Осетинская: Отмена ХК является краеугольным камнем в длительных дискуссиях между «цивилистами» и «хозяйственниками»

№18 (1524) 01.05—14.05.2021
Евгения МЕРКУРЬЕВА
7054

Хозяйственно-правовые отношения — одни из наиболее динамичных в Украине. И именно для осведомленности адвокатов в актуальных тенденциях в сфере хозяйственного права год назад в Национальной ассоциации адвокатов Украины был создан комитет по хозяйственному праву и процессу. С недавних пор его возглавляет адвокат, к.ю.н. Анна ОСЕТИНСКАЯ. «ЗиБ» решил познакомиться с новым руководителем комитета и расспросить об основных задачах и планах на этом посту.


«Пропозиції, скарги, зауваження завжди актуальні та заохочуються»

— Пані Ганно, що надихнуло вас очолити комітет? Як колеги сприйняли цю новину?

— Буду відвертою, колеги мене й надихнули. Дуже часто ти сам не розумієш, наскільки більше всього можеш, поки тобі не скажуть про це, або ж просто не бачиш своїх дійсно сильних якостей.

Перед тим як очолити комітет, я була заступником Сергія Тюріна — мого попередника. Я бачила його роботу й мала уявлення про те, як усе працює, що особисто могла б привнести, а що — змінити. Ми постійно це обговорювали. І я дякую йому за досвід, який він передав мені.

Разом з тим у мене великий досвід управлінської діяльності. Ще в Київському національному університеті ім. Т.Шевченка я була віце-президентом Асоціації студентів-правників, паралельно ще й працювала. Саме тоді дістала перший досвід організаційної роботи, що не завадило мені закінчити навчання із червоним дипломом.

Сьогодні я є СЕО власної юридичної фірми. Крім того, є засновником юридичної школи CTRL.School. Це майданчик, на базі якого ми залучаємо до співпраці представників бізнесу та юристів, організовуємо освітні заходи щодо правової обізнаності для студентів, допомагаємо бізнесу підвищити правову грамотність. Крім того, я є членом Спілки українських підприємців, проводжу семінари та лекції для її членів, у тому числі й на базі школи.

Тому, сподіваюся, мій досвід, знання та навички стануть у пригоді на новій посаді. Дякую колегам за кредит довіри та підтримку.

— Якою бачите свою роботу на цій посаді? Будете щось змінювати в діяльності комітету?

— Підтримую думку «Руйнувати — не будувати!». Мій попередник С.Тюрін розпочав гарну роботу, зокрема в частині підвищення кваліфікації адвокатів і законодавчих ініціатив у сфері господарського права. Тому планую підтримувати цей вектор розвитку комітету. Буду привносити й нове. Зокрема, планую розвивати актуальну на сьогодні сферу — цифровізацію судочинства, що може значно спростити доступ наших громадян до правосуддя.

Мої колеги розуміють свої функціональні обов’язки. У нас — професійна та злагоджена команда. Робочий процес має тривати «за будь-якої погоди», а робота — бути виконана якісно та вчасно. Тому моя вимогливість полягає лише в тому, що я високо піднімаю планку. А вже те, в який спосіб та в якому режимі, особисто кожен може вирішити для себе сам. У цьому моя демократичність.

Також уважаю, що пропозиції, скарги, зауваження завжди актуальні та заохочуються. Готова до конструктивного діалогу та будь-яких ініціатив. Тому зміни неминучі, як і неминучі нові цікаві теми для обговорень. Але «Менше слів — більше реальних справ» — ось мій девіз.

— Якими були ваші перші кроки на новій посаді?

— Перш за все я провела низку зустрічей у комітеті. Ми намітили плани на найближчий час та ініціювали кілька цікавих заходів. Завдяки тому, що з колегами пліч-о-пліч працювали й до мого призначення, є спільне розуміння наших завдань та єдиний вектор діяльності.

Також провела онлайн-зустріч із Вищою школою адвокатури. Адже одне з основних завдань комітету, який очолюю, зорієнтоване на підвищення кваліфікації адвокатів у сфері господарського права та процесу. Ми домовилися надати свої пропозиції щодо оновлення програми підвищення кваліфікації з урахуванням запитів сьогодення, а також готуємо чимало спільних заходів.

Крім того, разом з колегами продовжуємо роботу над удосконаленням законодавства у сфері господарського права. Зокрема, члени комітету провели аналіз законопроектів про платіжні послуги та про захист боржників при врегулюванні простроченої заборгованості. Ми направили свої пропозиції законодавцям. І сподіваюся, наш голос почують.

Тож робота комітету кипить. Ми не збавляємо темпу та йдемо до мети, яку собі намітили.

— Як карантин вплинув на діяльність комітету та НААУ загалом?

— Запровадження на території України карантинних обмежень, безсумнівно, справило значний вплив на діяльність органів адвокатського самоврядування, об’єднаних НААУ. Діяльність нашого комітету, як і діяльність асоціації в цілому, не є винятком.

Основним викликом, який постав перед нашим комітетом, виявилась обмеженість у проведенні заходів, зокрема конференцій, форумів, круглих столів, семінарів у режимі реальних зустрічей. Буду відвертою, спочатку адаптуватися до відсутності особистих зустрічей у ході обговорення актуальних проблем господарського права та процесу було важко. Проте нам з колегами вдалося вчасно перейти на роботу в режимі онлайн, про що ми ще жодного разу не пошкодували.

Останнім яскравим підтвердженням цього є те, що нам удалося на високому рівні організувати в березні цього року в співпраці з Асоціацією розвитку суддівського самоврядування України форум з корпоративного права.

Таким чином, можна сказати, що нам удалось успішно адаптуватися до потреб сьогодення.

«ГК не може бути скасований без прийняття (зміни) інших законів з питань, які він регулює»

— У НААУ є низка комітетів, які займаються схожою діяльністю. Чим ваш відрізняється від інших?

— Господарсько-правові відносини — дуже широка сфера, адже вони регулюють усю господарську діяльність: як на державному рівні — економіка країни, так і на рівні локальному — суб’єкти господарювання. Мета нашого комітету та його завдання обмежуються саме господарським правом і процесом. Тобто наш комітет — це, так би мовити, флагман, який задає курс саме в цій сфері.

Водночас у НААУ дійсно дуже багато комітетів, які провадять схожу діяльність. Це комітети з питань банкрутства, з питань захисту бізнесу та інвесторів та ін. Ми з ними тісно співпрацюємо, зокрема в правовому аналізі та поданні пропозицій до законопроектів у сфері господарського права. Що в цьому поганого? На мою думку, нічого. Навпаки, чим більше важелів впливу на законодавця, тим краще. А ми виступаємо єдиним фронтом, адже маємо спільну мету — удосконалити наше законодавство як для більш комфортного життя, так і для процвітання бізнесу та країни в цілому.

— З огляду на специфіку комітету було б цікаво дізнатися про вашу позицію щодо скасування Господарського кодексу.

— Ні для кого не секрет, що питання про скасування ГК є наріжним каменем у тривалих дискусіях між «цивілістами» та «господарниками».

Зареєстрований 19.12.2019 у Верховній Раді проект «Про внесення змін і доповнень до деяких законів України з метою вдосконалення цивільного законодавства» (№2635) містить не тільки положення, що передбачають удосконалення цивільного законодавства, а й норму, яка скасовує ГК. Він визнається таким, що втратив чинність.

Дійсно, ГК є дещо застарілим. Він містить десятки бланкетних норм, які, по суті, нічого не регулюють, а відсилають до ЦК та інших законів. Скасування таких норм, зокрема щодо захисту економічної конкуренції, регулювання цін, цінних паперів, корпоративних прав, іноземних інвестицій, банкрутства та інших питань, які вже давно врегульовані спеціальними законами, не становить жодних проблем.

Водночас ГК, крім іншого, містить низку спеціальних норм, що передбачають термінологію, організаційно-правові форми суб’єктів господарювання та об’єднання підприємств, положення щодо спеціальної позовної давності, оперативно-господарських і штрафних санкцій тощо. Вони містяться виключно в зазначеному кодексі.

Тому скасування цих норм ГК призведе до зникнення законодавчого визначення базових для господарського права понять, правового регулювання певних організаційно-правових форм, скасування інституту оперативно-господарських санкцій, гарантій застосування адміністративно-господарських санкцій та заміни спеціальних норм ГК загальними нормами ЦК.

У зв’язку із цим переконана, що скасування ГК без прийняття (зміни) інших законів стосовно питань, які регулює кодекс, утворить законодавчі прогалини, що призведуть до проблем на практиці та збільшать несистемність і неузгодженість норм законодавства.

— Які пропозиції вашого комітету щодо оновлення ЦК? У чому полягає необхідність оновлення?

— Безумовно, оновлення цього кодексу є потребою сьогодення. Прийнятий ще в далекому 2003 році ЦК є застарілим і таким, що не відповідає сучасним тенденціям.

У цілому я та мої колеги підтримуємо позицію, викладену в Концепції оновлення Цивільного кодексу. Однак переконана, що рекодифікація ЦК має бути здійснена з урахуванням подальшої долі ГК, який не може бути скасований без прийняття (зміни) інших законів стосовно питань, які він регулює, а також з урахуванням позиції безпосередніх учасників судового процесу — адвокатів.

«Запровадження електронного судочинства є важливим кроком до вдосконалення системи судочинства в цілому»

— Якою є Ваша позиція щодо співробітництва із судами (якщо вже згадана АРССУ)? Чи є необхідність у запровадженні електронного суду?

— З огляду на досвід правових систем зарубіжних країн щодо розроблення, уведення порядку реалізації судових проваджень за допомогою комп’ютерних технологій та сучасний стан суспільних відносин, що склалися в Україні, запровадження електронного судочинства є важливим кроком до вдосконалення системи судочинства в цілому.

Переконана, що в умовах карантинних обмежень, запровадження електронного судочинства допоможе зробити доступ до правосуддя більш безпечним як для представників судової влади, так і для громадян. З огляду на позитивні висновки органів суддівського самоврядування щодо правомірності функціонування електронного суду є всі підстави для подальшого розвитку зазначеної сфери, однією зі складових якого і є співробітництво із судами.

НААУ залучено до процесу створення та впровадження «Електронного суду» в Україні. Ми активно налаштовуємо свої сервіси для роботи із цією системою. Зокрема, адвокати зможуть мати доступ до «Електронного суду» через особисті кабінети, які вже давно діють на платформі Єдиного реєстру адвокатів України.

Водночас мене як адвоката-практика та моїх колег турбує питання збереження конфіденційної інформації клієнтів у цій системі. НААУ активно наголошує на цьому на численних зустрічах і форумах. Сподіваюсь, і це питання буде врегульоване.

«Моя філософія — зробити та вже потім хвалитися»

— У вас чимало амбітних планів. Можете поділитися хоча б кількома з них?

— Не люблю розказувати наперед. Моя філософія — зробити та вже потім хвалитися. Можу сказати, що плануємо співробітництво із законодавчою владою, ВША та іншими інституціями. Усе ще дуже актуальною залишається тема юрисдикції земельних правовідносин, де нам не обійтися без співпраці з Асоціацією суддів господарських судів України.

Одним словом, мій план — будувати мости співпраці та обмінюватися досвідом. Адже всі ми працюємо на спільну справу — сьогодні зробити максимум, аби наше «завтра» було кращим за «вчора».

— Ви — успішний адвокат, волонтер, кандидат юридичних наук, засновник юридичної школи, багатодітна мама, а віднедавна — голова комітету з господарського права та процесу НААУ. Як вам удається все це поєднувати?

— Дуже часто чую це запитання. Буду відвертою: не все й не завжди. Я справді «відмінниця» по життю й завжди хочу встигнути все, та ще й книгу відкрити перед сном. Проте кожен день уносить свої корективи: тут клієнт запізнився на зустріч, там треба перепідписати договори, а ще й наші «улюблені» затори… Іноді здається, що все летить шкереберть. Та останнє, що я собі дозволю, — це піддатися паніці. Тому мій вихід — розставити пріоритети. Якщо якесь питання потребує моєї участі «тут і зараз» — ставлю як завдання №1 і долучаюсь, якщо можу делегувати питання іншим — роблю це сміливо.

Проте в питанні work-life balance я категорична: цього балансу не існує. Ця межа надто розмита. Якщо ти дійсно займаєшся своєю справою, то приділяєш їй всі свої думки. Одна справа — заробити свої «10 тис. год. професіоналізму», а інша — півжиття присвячувати роботі, яка тебе руйнує й позбавляє спілкуванню з родиною та друзями. Краще якомога скоріше зізнатися собі в цьому та спробувати щось змінити.

Мені пощастило, адже з дитинства я була оточена кращими зі світу юриспруденції. Для мене прикладом завжди був мій батько. Саме він поставив для мене, як то кажуть, високу планку. Тому іншого шляху, крім юриспруденції, я для себе не бачила й не розглядала. Уже понад 20 років я займаюсь адвокатською діяльністю, є фахівцем у галузі судової практики, у 2006 році захистила кандидатську дисертацію на тему «Цивільно-правовий захист прав споживачів за законодавством України». Адвокатура стала для мене поштовхом до заснування власної юридичної компанії, яка спеціалізується на питаннях судової практики.

Секрет мого успіху — жорсткий тайм-менеджмент, дисципліна та самоконтроль. А ще відповідальність і наполегливість у досягненні поставлених цілей. До цього мене ще змалечку привчали батьки. Так само і я виховую своїх дітей. А в мене четверо чудових синів, один з них — двократний чемпіон світу зі спортивно-бальних танців. Тому без таких якостей поєднувати роль мами й управлінця було б неможливо.