Закон і Бізнес


Консолидированная отчетность

Наличие переплаты по ЕСВ делает невозможным применение штрафных санкций и пени


Семидубський аграрний ліцей виявився серед тих закладів освіти, чию переплату за ЄСВ фіскальні органи не хотіли брати до уваги.

№12 (1518) 20.03—26.03.2021
Виктория КОЗАК, главный специалист отдела обобщения судебной практики 7ААС
6860
6860

Действия, которые не содержат признаков бездействия плательщика при уплате единого социального взноса, не могут быть основанием для применения штрафа и начисления пени на основании ст.25 закона «О сборе и учете единого взноса на общеобязательное государственное социальное страхование».


У справі №817/3402/15 контролюючий орган прийняв рішення, яким на підставі ч.10 та п.2 ч.11 ст.25 закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» до позивача застосовано штраф та нарахована пеня за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Відділ освіти Дубенської районної державної адміністрації наголосив на відсутності правових підстав для застосування до платника штрафних санкцій та нарахування пені та протиправності оскаржуваного рішення контролюючого органу Адже єдиний внесок сплачувався позивачем у повному обсязі та у визначений законом строк.

Також платник зазначив, що в Семидубського аграрного ліцею, загальноосвітньої школи І—ІІ ступенів Дубенської районної ради та Мирогощанської загальноосвітньої школи І—ІІІ ступенів Дубенської районної ради Рівненської області, звітність щодо яких подавалася у складі звітності відділу освіти Дубенської РДА, утворилася переплата з коштів, що перерахувалися позивачем на рахунки цих навчальних закладів для сплати єдиного внеску. Позивач вказав, що, незважаючи на неодноразові звернення, зазначена сума переплати (після закриття реєстраційних рахунків цих навчальних закладів) безпідставно не була зарахована на юридичну особу — відділ освіти Дубенської РДА.

Рішеннями адміністративних судів усіх трьох інстанцій адміністративний позов задоволено.

Як встановлено судами попередніх інстанцій, позивач зареєстрований як юридична особа та перебуває на обліку як платник ЄСВ.

Суди вказали, що обставини щодо зарахування в якості сплати єдиного внеску коштів, попередньо перерахованих позивачем на розрахункові рахунки загальноосвітніх начальних закладів, відкриті в органах державного казначейства згідно з наказом начальника відділу освіти Дубенської РДА (що у подальшому були закриті згідно з наказом начальника відділу освіти Дубенської РДА) з рахунків вказаних закладів освіти, а не безпосередньо з рахунку платника, у цьому випадку, не є достатньою підставою для висновку про несплату позивачем необхідної суми єдиного внеску у визначений законом строк.

Суд зазначає, що нарахування та виплата заробітної плати, а також нарахування, утримання та перерахування єдиного соціального внеску за найманих працівників закладів освіти здійснюється саме позивачем, належні до сплати суми ЄСВ у повному обсязі та у визначений законом строк надійшли до бюджету. Тож у контролюючого органу були відсутні правові підстави для застосування до відділу освіти Дубенської РДА відповідальності на підставі ст.25 закону «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» за несплату або несвоєчасну сплату єдиного внеску та нарахування пені.

Таким чином, суди, задовольняючи позовні вимоги, дійшли висновку, що належна до сплати (у спірному періоді) сума ЄСВ надійшла до бюджету в повному обсязі та у визначений законом строк.