Закон і Бізнес


По ним плачет Мендельсон

Без штампа, но с надлежащими доказательствами: как суд устанавливает факт гражданского брака


Роблячи спільне селфі, пам’ятайте: коли фото перестануть бути приємними спогадами, вони стануть чудовими доказами.

№11 (1517) 13.03—19.03.2021
Виктория ЯКУША
12758

Статистика свидетельствует, что далеко не всем везет сыграть свою симфонию в первом или даже энном браке. Причем неважно: гражданский он или официальный. Ведь как психологические, так и имущественные вопросы возникают одинаковые.


Мальдіви — не доказ

В Асоціації правників України відбувся вебінар, центральною темою якого стали правові аспекти, пов’язані із цивільним шлюбом. Член ради комітету АПУ з цивільного, сімейного та спадкового права, адвокат Олена Сібірцева розповіла про практику встановлення факту проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу. Зазвичай правові наслідки виникають тоді, коли цивільний шлюб фактично припинено та в однієї зі сторін є бажання поділити «все, що нажите непосильним трудом», у такому союзі.

І якщо на початку відносин цивільний шлюб здається зручним способом зберігати стосунки, не покладаючи на себе зайвих зобов’язань, то наприкінці виявляється, що такий стан справ нічим не кращий за зареєстрований шлюб. Перш ніж перейти до поняття предмета доказування в даній категорії спорів, О.Сібірцева звернула увагу учасників вебінару на те, що не можна окремо встановити факт проживання однією сім’єю без реєстрації шлюбу для певних подальших цілей. Установлення даного факту подається в одному позові разом з вимогами про поділ майна, яке передбачувано розглядається як спільна сумісна власність.

Хоча були й такі випадки, коли особи намагалися тільки встановити факт проживання однією сім’єю тоді, коли вже паралельно було відкрито позовне провадження щодо поділу майна. Це зазвичай намагаються використати в тих випадках, коли сторона хоче поділити майно, яке було придбане в цивільному шлюбі, після того, як розривається вже укладений традиційний шлюб.

Однією з особливостей, що належить до встановлення вищезазначеного факту, є те, що обов’язково має бути визначений період часу. Предмет доказування базується на вимогах матеріального права, при цьому важливими є визначення, закріплені в ч.2 ст.3 Сімейного кодексу. До речі, в СК вже закладено поняття цивільного шлюбу.

Перше, що потрібно доводити в такого роду спорах, — спільне проживання, яке повинне мати тривалий і безперервний характер. При цьому, до прикладу, «гостьовий шлюб», який базується на тому, що пара спільно проводила відпустки, але проживала окремо — у різних країнах чи містах, не вважатиметься цивільним шлюбом. Тож приємні спільні спогади про Мальдіви — сумнівний доказ.

Як і встановлення в ході судового розгляду факту, що між особами були романтичні стосунки, теж не свідчить про те, що такі особи перебували в цивільному шлюбі. Спільна присутність на святах і переказування коштів одне одному також не доводять факту проживання однією сім’єю.

Разом з тим тривале проживання окремо не може свідчити про те, що було переривання шлюбних відносин. Особливо це стосується випадків, коли за родом діяльності один із подружжя доволі часто вирушає у відрядження. Якщо після таких відряджень особа повертається, цивільний шлюб не вважається таким, що переривався.

Абонемент на двох

Найчастіше як докази сторони надають спільні фотографії та показання свідків. Однак ні те, ні інше не вважається достатніми підставами для того, щоб визнати факт проживання однією сім’єю. Адже навряд чи свідки можуть напевне сказати про те, що бачили в місці проживання однієї особи речі особистого користування іншої.

Щодо фотографій, то тут за словами О.Сібірцевої, важлива також періодичність і динаміка. Якщо такі докази надаються, то не зайвим буде додавати скріншоти характеристик фотографій, тобто інформацію про дату цього знімку, та іноді (у випадках увімкненої геолокації) — про місце їх здійснення.

До доказів можна прикріплювати також листування у мессенджерах. Але більш суттєвим підтвердженням для встановлення означеного факту проживання у цивільному шлюбі, можуть бути офіційні листи, які надходили за фактичним місцем проживання однієї особи на місце реєстрації іншої.

Судом має бути встановлено, що особи, які вірогідно проживали однією сім’єю, мають спільні права та обов’язки. Найкращим підтвердженням цього можуть бути будь-які договори, як то договори оренди на одну із осіб, в яких могло бути вказано, що особа перебуває у фактичних шлюбних відносинах з іншою особою, іпотечні та кредитні договори, а також договори користування майном чи боргові розписки.

Але можуть бути і менш важливі угоди, як то угоди про придбання спільного абонементу до спортзалу. Також, як приклад, може слугувати угода про користування паркомісцем за місцем реєстрації одного із цивільного подружжя.

Ведення спільного побуту можна доказувати завдяки актам-замовленням та актам-прийомам меблів, речей домашнього вжитку, спільних ремонтних робіт. Виклик швидкої допомоги, в якому зафіксовано ім’я одного із подружжя, у випадку хвороби іншого, може бути розцінений судом як піклування, що також є підставою для встановлення факту проживання однією сім’єю.

Спільні обов’язки можна доводити і на підставі того факту, що під час перебування у цивільному шлюбі, у пари з’явилась дитина, у свідоцтві про народження якої зазначено і батька, і матір.

А от щодо любовних трикутників перспективи виглядають геть невтішними. Бо якщо одна із осіб офіційно перебуває у шлюбі, та навіть у випадку якщо шлюбні відносини фактично припинені, таку особу не може бути визнано одним із членів цивільного шлюбу.

Цивільним шлюбом уважаються сталі відносини, притаманні подружжю. Але для того, щоб говорити про очевидність таких відносин, мають бути встановлені факти ведення спільного господарства, наявності спільного бюджету та спільних витрат. У своїх позовних вимогах О.Сібірцева радить посилатися на актуальну практику Верховного Суду та підходити до доказування, виходячи із сукупності наданих доказів. На запитання про те, чи були випадки витребування доказів у суді в таких категоріях спорів, О.Сібірцева відповіла ствердно.

Отже проблеми при розлученні (офіційному чи фактичному) у будь-якому випадку переслідуватимуть колишнє подружжя. Тому якихось об’єктивних правових підстав, аби назвати цивільний шлюб більш привабливою перспективою розвитку стосунків, немає.

Спостерігаючи за пристрастями тих, хто ще вчора сподівався на нескінченне кохання, незалежно від того, відбувалося це в РАЦСі чи ні, Фелікс Мендельсон, спершись на Феміду, плаче однаково…