Закон і Бізнес


Все знают и все обсудят

Ответственность за фиктивное предпринимательство хотят вернуть, а санкцию усилить


№6 (1512) 06.02—12.02.2021
Карина ПЕТРАШ
3473

Народных избранников волнуют телеграмм-каналы, которые, по мнению некоторых из них, разжигают вражду и содержат прямые призывы к насилию. Поэтому они инициировали обсуждение этого вопроса с силовиками. В то же время в Уголовный кодекс может вернуться ст.205.


Не дірка, а пробоїна

Головним хедлайнером засідання Комітету ВР з питань правоохоронної діяльності став голова Державної фіскальної служби Вадим Мельник. Він відзвітував про здобутки та реальний стан речей, з яким ця служба входить в новий рік. Головний посил від очільника ДФС — «Боротися не з наслідками, а з причинами». Втім, перед тим як засукати рукава та перейти до визначених KPI, наприклад боротьби з шахрайськими схемами, ухилення від сплати податків та роботи в тіні, потрібно розв’язати організаційні проблеми.

Серед найбільших В.Мельник називає найнижчу серед правоохоронців середню заробітну плату працівників податкової міліції, необхідність перепризначення особового складу центрального апарату та низький рівень фінансування, відсутність матеріально-технічної бази через реформування та перехід до державної податкової служби всіх ресурсів. Видатки на розвиток ДФС майже не закладені. До того ж на виконання рішень судів проти служби у бюджеті коштів також катма. Отже, не варто чекати на справедливу сатисфакцію.

Гарячою темою для нардепів та доповідача стали так звані скрутки ПДВ. За словами нардепа Іллі Киви, на цій схемі український бюджет недоотримує 30—35 млрд грн. Недоотримання таких сум — це вже не дірка, це ціла пробоїна. «З приходом у державну податкову службу Олексія Любченка я думав, що «скрутки» зменшаться, але ж ні! Вони стали такими, як при Сергієві Верланову», — сказав він.

Озвучена народним обранцем цифра дійсно приголомшлива, тим більше на тлі суми, яку спромоглися повернути до бюджету торік, перекривши деякі оборудки, — 1 млрд грн. Втім, це торішні цифри. Як сказав В.Мельник, лише за перший місяць нового року вони зупинили 2,4 млрд грн. «Скрутки є, бенефіціарів я знаю. Зараз триває слідство», — сказав він.

Наостанок І.Кива висловив свою підтримку голові ДФС: «Ви прийшли на ту ниву, де вам доведеться одягати кайданки на своїх керівників. Цього не потрібно боятися. Коли ви прийдете до них в кабінети для того, щоб вчинити акт правосуддя, то знайте, що ви можете розраховувати на підтримку комітету».

Втім, не шахраями єдиними. Народний депутат Григорій Мамка поцікавився позицією очільника ДФС щодо декриміналізації у 2019-му ст.205 КК. Нагадаємо, що раніше за цією статтею кримінальні провадження були одним з інструментів боротьби з конвертаційними центрами й фіктивними поставками з метою незаконної податкової мінімізації. Отже, В.Мельник рішуче відзначив: «Статтю 205 КК потрібно повертати та посилювати!»

За його словами, цю норму скасовували під виглядом бажання зменшити тиск на бізнес, але цим тільки збільшили тиск на нього. Необхідність посилення цієї статті голова ДФС аргументував тим, що раніше діяння, передбачені ст.205 КК, не належали до тяжких злочинів, а тому у правоохоронців не було можливості проводити негласні слідчі (розшукові) дії. Якщо статтю повернуть, то лише з більш суворою санкцією.

Прокурорам — пенсії, а СБУ — нові завдання

Комітет взявся за виконання рішень Конституційного Суду від 13.12.2019 №7-р(ІІ) 2019. Ним визнано неконституційними положення ч.20 ст.86 закону «Про прокуратуру», відповідно до якої умови та порядок перерахунку призначених пенсій працівникам прокуратури визначаються Кабінетом Міністрів.

У цьому проекті нардепи пропонують конкретизувати поняття «посада прокурора» — з метою уникнення неправильного трактування деякими органами влади. За словами обранців, головна мета — забезпечити працівникам органів прокуратури право на перерахунок пенсій. Нардепи підтримали в першому читанні проект №3325 в цілому та за основу.

Втім, цим проектом нардепи і обмежились, адже всі інші з порядку денного відхилили або відправили на доопрацювання. Тож у законодавчий смітник потрапили ініціативи, які мали на меті встановлення відповідальності за порушення законодавства у сфері підтвердження відповідності, виготовлення, виробництва, реалізації, придбання продукції, робіт та послуг у військовій сфері (№0975). За словами парламентарів, він не відповідає вимогам закону та не містить чіткого визначення дій, які підпадають під цю статтю. До того ж вперше проект був запропонований ще в 2014-му, а тому давно вже втратив актуальність.

Така ж доля спіткала й проект про вдосконалення законодавства про поводження з тваринами. Відмовились нардепи і від пропозиції щодо віднесення дій про встановлення мінімальної пенсії та інших соціальних виплат нижче від розміру фактичного прожиткового мінімуму до державної зради.

Прикрутити пропаганду

Враховуючи намагання силовиків закривати телеграм-канали та телеканали, нардеп І.Кива порушив питання ресурсів, які, на його думку, пропагують розпалювання, ворожнечу та вбивства громадян України. «Нещодавно голова СБУ розповідав нам про ефективну боротьбу з телеграм-каналами, які за його уявленням несуть загрозу для територіальної цілісності. А як щодо телеграм-каналів на кшталт «ОпустиВату»?!» — поцікавився нардеп. Для підтвердження небезпеки ресурсу І.Кива продемонстрував колегам допису із закликами вбити та покалічити.

Тож, враховуючи неприйнятність таких ресурсів, голова комітету Денис Монастирський пообіцяв, що через два тижні до участі в комітеті будуть залучені керівники департаменту кіберполіції та СБУ.

Наприкінці нардеп Олександр Куницький поскаржився колегам, що вже рік бореться з СТО, яка проводить незаконну сертифікацію газобалонного обладнання у Дніпрі. Втім, як зазначив депутат, прокуратура його «морозить». Тож, щоб колегу не «морозили» регіональні прокурори, Д.Монастирський пообіцяв порушити це питання перед Генеральним прокурором.