Закон і Бізнес


Без перерыва на обжалование

Как считать срок досудебного расследования в случае отмены постановления о закрытии уголовного производства


№6 (1512) 06.02—12.02.2021
Ирина ОДИНЕЦ, адвокат
11925
11925

Наверное, каждый адвокат знает, что закрытие уголовного производства прокурором — это еще не окончательная победа. Ведь такое постановление может быть обжаловано у следственного судьи. Что в таком случае происходит со сроками досудебного расследования?


Позиція прокурора

Однією з форм закінчення досудового розслідування є закриття кримінального провадження. У такий спосіб забезпечується вирішення передбаченого в ст.2 КПК України завдання — охорони прав, свобод та законних інтересів учасників кримінального провадження з тим, щоб кожний, хто вчинив кримінальне правопорушення, був притягнутий до відповідальності в міру своєї вини, жоден невинуватий не був обвинувачений або засуджений і жодна особа не була піддана необґрунтованому процесуальному примусу, а також щоб до кожного учасника кримінального провадження була застосована належна правова процедура.

Утім, навіть якщо прокурор закриває кримінальне провадження, в учасників є право на оскарження такого рішення. І якщо слідчий суддя скасує постанову прокурора про закриття кримінального провадження, то як у такому разі мають обчислюватись у подальшому строки досудового розслідування? На жаль, КПК не дає прямої відповіді на це запитання, але в пригоді завжди стане судова практика.

Нещодавно довелося зіткнутися з думкою прокурора, що строк з моменту винесення прокурором постанови про закриття кримінального провадження та до її скасування не включається до загального строку досудового розслідування. Мовляв, у вказаний проміжок часу стадії досудового розслідування не існувало через прийняття прокурором рішення про її завершення.

Проте з таким підходом категорично не можна погодитися.

Загальне правило й винятки

Як відомо, строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до Єдиного реєстру досудових розслідувань до дня звернення до суду з обвинувальним актом, клопотанням про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру, клопотанням про звільнення особи від кримінальної відповідальності або до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Вищевикладена ч.1 ст.219 КПК встановлює загальне правило, що строк досудового розслідування обчислюється з моменту внесення відомостей про кримінальне правопорушення до ЄРДР до дня ухвалення рішення про закриття кримінального провадження.

Вичерпний перелік винятків із загального правила міститься в ч.5 ст.219 КПК. Ними є:

• строк із дня винесення постанови про зупинення кримінального провадження до винесення постанови про відновлення кримінального провадження;

• строк ознайомлення з матеріалами досудового розслідування сторонами кримінального провадження.

Таким чином, строк з моменту закриття кримінального провадження до моменту скасування слідчим суддею такої постанови прокурора не входить до цих винятків. Відповідно, строк із дня винесення постанови про закриття кримінального провадження до дня скасування цієї постанови слідчим суддею включається до загального строку досудового розслідування.

Судова практика

Про те, що строк із дня винесення постанови про закриття кримінального провадження до дня її скасування слідчим суддею включається у строки, передбачені в ст.219 КПК, свідчить і судова практика.

Зокрема, у справах №№761/23143/20 та 761/6856/20 слідчий суддя констатував, що висновки слідчого та прокурора в клопотанні про необхідність виключити із загальних строків досудового розслідування період від закриття кримінального провадження до скасування такого рішення не ґрунтуються на кримінальному процесуальному законі.

Таким чином, з аналізу чинного законодавства та судової практики випливає, що строк від дня винесення постанови прокурором про закриття кримінального провадження до дня скасування постанови слідчим суддею включається до загальних строків досудового розслідування.