Закон і Бізнес


Бесконечность трансформаций

Лидия Изовитова: «Адвокатура находится в определенной турбулентности из-за серии непродуманных реформ судебной системы»


Адвокати з усіх куточків України отримали привітання від керівництва НААУ. Вийшов майже новорічний вогник.

№52 (1506) 26.12—31.12.2020
Виктория ЯКУША
5371

Вместо долгих обсуждений — искренние поздравления, вместо переполненного зала — подключенные пользователи сети, вместо жалоб — оптимизм. Накануне профессионального праздника подводили итоги и получали награды…


Підсумки року

У Раді адвокатів України відбулось особливе, святкове засідання. На ньому не було вже звичних годинних обговорень і складних питань, винесених профільними комітетами Національної асоціації адвокатів України. У порядку денному — привітання голови НААУ, РАУ Лідії Ізовітової та підбиття підсумків року, що минає.

Л.Ізовітова наголосила, що 2020 рік був складним для адвокатури та для країни в цілому. Проте завчасна модернізація інформаційної інфраструктури дозволила швидко перевести роботу органів адвокатського самоврядування на онлайн-форму. Засідання продовжували відбуватись, а права адвокатів — відстоюватись. Голова НААУ зазначила, що, попри негаразди цього року, асоціації вдалося повністю дотриматися вимог профільного закону. Про активну роботу адвокатури свідчить хоча б те, що у 2020 році було прийнято 121 рішення РАУ.

«Упродовж цього року, який майже весь — карантинний, ми самостійно справились і не зрадили місії нашої професії. Люди не залишилися беззахисними. У нас потужна інституція, яка здатна долати й такі нестандартні кризи. Ми гідно її проходимо, як би важко нам не було», — зазначила Л.Ізовітова.

Цьогоріч адвокатура була залучена до обговорення нагальних потреб реформування правосуддя. Зокрема, велася робота з комітетами Верховної Ради, куди НААУ направляла аналітичні рекомендації, спільно з Державною судовою адміністрацією — щодо запровадження електронного суду, відбувався діалог з органами суддівського врядування щодо доступу до правосуддя.

НААУ продовжує просувати ідею, аби Єдиний реєстр адвокатів України був інтегрований до підсистеми Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд». Також згідно з меморандумом із ДСАУ про співпрацю асоціація працює й над іншими напрямами спільної діяльності.

Була створена робоча група з питань упровадження електронного правосуддя в Україні під керівництвом заступника голови НААУ, РАУ Валентина Гвоздія.

«За час роботи цієї групи налагоджено діалог з ВРП, ДСАУ, ДП «Інформаційні судові системи» з питань електронного правосуддя. Регулярно відбуваються зустрічі й консультації з представниками органів влади для координації зусиль у цьому напрямі. Також робоча група брала участь в опрацюванні змін до процесуальних кодексів, які стосуються роботи «Електронного суду», — зазначила Л.Ізовітова.

Діалог на захист Феміди

Важливим вектором діяльності у 2020 році стала участь у численних онлайн-зустрічах, присвячених роботі правосуддя в умовах пандемії.

«Саме на цих майданчиках за участю ВРП ми відстоювали наше право — право адвокатів на власне здоров’я й безпеку, яке судді почали ігнорувати та використовувати особливості карантину проти адвокатів. Випадки, коли судді не зважали на неможливість адвокатів прибути до суду, у тому числі в інший регіон, не вважали захворювання адвоката на COVID-19 поважною причиною неприбуття до суду, — не поодинокі», — наголосила голова НААУ.

У листопаді — грудні 2020 року асоціація стала ініціатором і співорганізатором національної дискусії «Доступ до правосуддя», де в публічному просторі представники адвокатури розкривали причини невдач судової реформи.

«Ми вказали на те, як намагаються повторити спроби залучити міжнародних експертів до формування органів суддівського врядування. Це прямо обмежує право професійних спільнот, які є справжніми представниками суспільства, делегувати своїх висуванців до ВККС і ВРП. На користь цього говорить і рішення Конституційного Суду, який вказав на відсутність конституційних основ для створення таких експертних комісій з іноземців при конституційних органах правосуддя», — зауважила Л.Ізовітова.

Адвокатура сьогодні перебуває в певній турбулентності через нестабільне законодавство та серію непродуманих реформ судової системи, підкреслила голова НААУ. Вирішення цього питання, на думку Лідії Павлівни, можна знайти тільки в діалозі між спільнотами адвокатів, суддів, науковців. А вже далі цей порядок денний мають утілювати в життя парламентарі.

«Ми принципові в тому, щоб не повернутися до контролю з боку держави. Ми завжди будемо відстоювати кожного адвоката. Упродовж цього року ми самостійно справилися та не зрадили місії нашої професії. Люди не залишилися беззахисними. У нас потужна інституція, яка здатна долати й такі складні кризи. Ми гідно її проходимо, як би важко нам не було», — наголосила Л.Ізовітова.

Голова НААУ привітала адвокатів із професійним святом і зазначила: «У новому році я хочу всім побажати, щоб ми не втрачали цього відчуття нашої солідарності та єдності, щоб ми не втомлювалися надавати одне одному допомогу, давали поради й мали безліч приводів пишатися тим, яку професію обрали, аби присвятити їй життя».

Розмір внесків

Під час засідання РАУ не оминула й фінансових питань — установила розмір щорічного внеску на забезпечення реалізації адвокатського самоврядування у 2021 році. Визначено, що розмір такого внеску — 2270 грн., що дорівнює прожитковому мінімуму, установленому з 1.01.2021.

Згідно з правилами, внесок має бути сплачений до 31.01.2021 в такому співвідношенні: 70% — на рахунок регіональної ради адвокатів і 30% — на рахунок НААУ.

Обговорюючи питання розміру щорічного внеску, члени РАУ звернули увагу на те, що орендна плата та плата за комунальні послуги зростають. Збільшення суми лише на 100 грн. дозволяє різко не відходити від фінансової політики НААУ за останні роки й разом з тим привести розмір внеску у відповідність до законодавства щодо величини прожиткового мінімуму.

Урочистості — через екран

Далі перейшли до церемонії вручення нагород. Мабуть, це були найбільш нестандартні урочистості в історії НААУ, бо відбувалися вони… онлайн.

Л.Ізовітова запросила до слова ведучих заходу, заявивши: «Так, цей рік був складний. Проте який рік для адвокатів не був складним? Ми завжди знали, що владі ми не подобаємось. Але, незважаючи ні на що, ми боролися за кожного з адвокатів. А в турботах про долі наших клієнтів ми не спимо ночами».

До вітального слова з нагоди свята долучилися також В.Гвоздій, голова Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Сергій Вилков, заступник голови НААУ, РАУ Олексій Кухар. З відеопривітаннями до всіх адвокатів країни звернулись і представники шоу-бізнесу: Ольга Полякова, Віктор Бронюк, Злата Огневич та Павло Зібров.

Зокрема, подяками НААУ нагородили 333 адвокатів, нагрудним знаком НААУ «Видатний адвокат України» — 88 осіб та почесною відзнакою НААУ — 157 адвокатів.

До речі, правників не полишає святковий настрій навіть в умовах настільки нестандартної зустрічі з нагоди професійного свята. Адже й на засідання РАУ адвокати з’явилися в елегантному одязі, при краватках і метеликах. Життя триває!