Закон і Бізнес


Справедливый, но не робот

На помощь Фемиде придет платформа разрешения споров онлайн


№52 (1506) 26.12—31.12.2020
Юлия БОЙКО
5218

В Киевском районном суде г.Одессы внедрят платформу разрешения споров онлайн «Поиск решений». Развертывание технологии на общенациональном уровне лежит в законотворческой плоскости.


Чутливі категорії справ

Платформа створена для вирішення спорів щодо незначних порушень Правил дорожнього руху, розірвання шлюбу за умови згоди обох сторін, а також стягнення аліментів на дітей. Юридичний радник програми «Нове правосуддя» Сергій Сученко зазначив, що платформа була розроблена в співпраці з Київським райсудом і за сприяння Вищої ради правосуддя. На її втілення в життя з урахуванням підготовчого періоду знадобилося близько 2,5 року.

Своєю чергою голова Комітету з питань правової політики Верховної Ради Андрій Костін був партнером від початку роботи проекту. Під час заходу він подякував усім причетним до впровадження сучасних технологій вирішення спорів і зізнався: тішиться тим, що ідея, яка ще нещодавно вважалася чимось із далекого майбутнього, нині втілюється в життя.

А.Костін наголосив, що платформа — це не тільки про пришвидшення розгляду справ, а й про сприяння примиренню сторін у контексті актуальної для українського суду проблеми невиконання рішень. «Судді погодяться, що найкращий результат розгляду будь-якої справи — це коли сторони погодилися з умовами, які готові добровільно виконати. І платформа сприятиме не лише такому примиренню, а й довірі громадськості до судів», — наголосив політик. Він висловив сподівання, що програму ухвалять на законодавчому рівні, і пообіцяв, що буде ратувати за її підтримку у владі як альтернативу для людей обирати найкращий спосіб захисту своїх прав.

«Проект якраз на часі і йде в ногу з тим, що розвиваємо та чого прагнемо. Уже кілька років іде робота над упровадженням Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи, яка б могла допомогти нам модернізувати роботу в судах, упровадити платформу «Електронний суд», щоб це дозволило, з одного боку, полегшити доступ громадян до правосуддя, а з другого — оптимізувати роботу працівників суду й суддів. З різних, у тому числі об’єктивних, причин упровадження цієї системи затягується. Між тим деякі її елементи ми поступово впроваджуємо», — звернулася до учасників заходу Голова Верховного Суду Валентина Данішевська.

Вона наголосила: нині всі розробки й поради, що допоможуть суддям прискорювати розгляд справ, є вкрай важливими.

Схвалення від громадськості

Голова Ради суддів Богдан Моніч погодився, що програма допоможе судам працювати більш ефективно: «Я з 2014 року вболіваю за впровадження електронного правосуддя. Але поки ми йдемо до цієї мети досить повільними кроками». Доповідач висловив думку, що платформа стане поштовхом до впровадження в Україні електронного правосуддя. А за умов надмірного навантаження на суддів РСУ ніколи не заперечувала проти появи дійсно робочих механізмів, що розвантажать законників від рутинних справ.

Згідно з минулорічними дослідженнями 74% населення України є користувачами Інтернету, з них 85% відвідує мережу щодня. Судовий адміністратор 20-го судового округу штату Мічиган Кевін Боулінг, котрий також узяв участь в обговоренні, погодився, що така статистика сприятиме доступу українців до правосуддя.

Він наголосив, що ОВС також може послугувати людям, які стикаються з різного роду перепонами, такими як погане здоров’я, переїзд, подорожі, загроза домашнього насильства, психічні вади тощо. «Нескладні спори потребують одного візиту до суду, але особиста присутність може бути дуже накладною з фінансової точки зору. Платформа дасть можливість більш зручно й недорого взаємодіяти із системою правосуддя».

Серед іншого система не ідентифікуватиме користувачів за статтю й етнічною належністю, а отже, розв’яже проблеми з явним упередженням і забезпечить допомогу вразливим верствам населення. К.Боулінг висловив думку: якщо ввести в ОВС аналітику й систему уподобань, технологія сприятиме ще більшій прозорості судових процесів: «Це може бути значним зрушенням у культурі суду. Адже вимірювати успіх варто, маючи прямий контакт із громадськістю».

Перемоги медіації

Суддя Девід Прінс із 4-го судового округу штату Колорадо розповів про досягнення системи в Британській Колумбії та відразу спробував розвіяти ймовірний страх громадськості перед образом робота-судді. Він порівняв упровадження системи онлайн-спілкування із судом із переходом від кулькової ручки до друкарської машинки.

«Це не робот, а ще один інструмент комунікації, що допомагає отримати ті самі послуги, але з технологічною перевагою. У Канаді електронна форма подання заяв показала свою ефективність. Із допомогою ОВС більше ніж 90% громадян вирішують свої спори, дійшовши згоди на стадії медіації», — зазначив доповідач.

Щоб осягнути перспективи рівня доступу до ОВС, він запропонував порівняти відсоток громадян, котрі мають можливість для фізичної та фінансової присутності в суді, з фактичною кількістю користувачів, які мають доступ до Інтернету. Тож система дасть змогу суддям присвятити час більш складним справам, а користувачам — вирішити свої спори поза межами робочого часу.

Розробники платформи констатували, що українські реалії також цілком відповідають критеріям, які уможливлюють онлайн-вирішення спорів. Нині два ключові кити платформи — добровільна участь користувачів, а також адаптованість до поточних інформаційних систем суду.

Система працює автономно, не збирає даних про користувачів, а також дає можливість передавати документи вже з певними стандартами якості, щоб у судів не було потреби в їх коригуванні. Тож надалі слово за Державною судовою адміністрацією, що прийматиме рішення, наскільки платформа може бути інтегрована в системи електронного суду.

Голова Київського райсуду м.Одеси Сергій Чванкін висловив сподівання, що до кінця 2021 року, після тестування системи, буде можливість додати до неї ще як мінімум 5—10 нових категорій справ. А в майбутньому до ОВС можуть потрапити всі категорії справ щодо адміністративних правопорушень.

«Ми вже розпочали просвітницьку компанію щодо переваг онлайн-суду. Важливо донести до людей зручність платформи, що може успішно працювати в нашій країні. Думаю, з 2021 року до програми долучаться інші суди», — зазначив С.Чванкін.

Загалом усі доповідачі підкреслили, що продукт матиме цінність лише тоді, коли буде високо оцінений громадянами. Тож розробники мають намір рухати ініціативу вперед й рекомендувати українським судам застосовувати платформу.