Закон і Бізнес


Руководитель секретариата НААУ, РАУ Вадим Красник:

«НААУ будет работать, а все препятствия и ограничения — только временные неудобства»


Вадим Красник: «НААУ будет работать, а все препятствия и ограничения — только временные неудобства»

№51 (1505) 19.12—25.12.2020
Виктория ЯКУША
8788

Национальная ассоциация адвокатов Украины прошла через ряд испытаний в 2020 году. Это и пандемия, и реформирование законодательства и судебной системы, и нарушения прав адвокатов. И все же есть достижения, которыми можно гордиться, и планы. Именно об этом в блицинтервью «ЗиБ» рассказал руководитель секретариата НААУ, РАУ Вадим КРАСНИК.


«Ми успішно відбивали атаки на саму інституцію та боролися за кожного адвоката»

— Професійне свято, 8 років НААУ, завершення року — усе це наштовхує на підбиття підсумків діяльності асоціації за рік. Яким він був для НААУ?

— 17 листопада 2012 року розпочалася нова сторінка в історії української адвокатури — була створена Національна асоціація адвокатів України. І на сьогодні нам удалося побудувати потужну та реально працюючу організацію, де є чіткий баланс повноважень, високий професійний рівень менеджменту як на регіональному рівні адвокатського самоврядування, так і на національному.

За 8 років діяльності ми постійно вдосконалювали стандарти роботи, щоб бути сучасною, прозорою й ефективною інституцією. Цей шлях ускладнювався зовнішніми викликами, на зразок спроб влади обмежити професійні права адвокатів законопроектом «Про адвокатуру та адвокатську діяльність» (№9055) і позбавити адвокатів виключного права на представництво в судах законопроектом «Про внесення змін до Конституції України (щодо скасування адвокатської монополії)» (№1013). Ми успішно відбивали атаки на саму інституцію та боролися за кожного адвоката, права якого зазнавали порушень.

— Які 3 події в житті НААУ запам’яталися вам найбільше?

— Це, звичайно, ефективна й безперервна робота в умовах карантину. Ми проводили заходи щодо підвищення кваліфікації, великі міжнародні заходи онлайн, даючи адвокатам можливості виконати щорічний мінімум щодо отримання залікових балів. Аналогічно вели роботу комітети НААУ.

Ми продовжили розбудовувати відносини з партнерами — підписали меморандуми із Центром судової експертизи і експертних досліджень, Асоціацією жінок-юристок України «ЮрФем», Державною судовою адміністрацією, домовилися про співпрацю з Американською асоціацією адвокатів.

До досягнень можна віднести активну участь НААУ в упровадженні «Електронного суду». Зокрема, удалося відстояти пропозицію поєднати з підсистемою Єдиної судової інформаційно-телекомунікаційної системи «Електронний суд» можливості Єдиного реєстру адвокатів України. Про це йдеться в меморандумі між НААУ та ДСАУ. У цьому напрямку була серія спільних заходів, аби «Електронний суд» був доступним і зручним інструментом для адвокатів, особливо в умовах карантину, коли фізично доступ до суду ускладнений.

До топових подій можна віднести й серію національних дискусій щодо доступу до правосуддя за участю голови НААУ та керівництва Вищої ради правосуддя. Ця ідея виникла, коли до РАУ почали надходити скарги адвокатів на дії суддів Вищого антикорупційного суду. Коли почали аналізувати проблему, виявилося, що вона сягнула масштабів судової реформи, стану правосуддя. НААУ виступила з ініціативою дискусії, і на сьогодні вже відбулися 3 заходи, на яких адвокати, судді, представники органів суддівського врядування й самоврядування обговорювали наслідки судової реформи та нові законопроекти, які зараз на порядку денному парламенту. Таким чином, ми створили професійний публічний майданчик для відкритого обговорення проблем системи правосуддя.

— З якими проблемами, крім неможливості проведення офлайн-засідань РАУ, стикнулася НААУ в цей рік?

— Усі виклики 2020-го не пройшли повз нас. Через пандемію, спричинену поширенням хвороби COVID-19, і карантин нам довелось адаптуватися до діяльності в дистанційному режимі, змішаному режимі. Засідання РАУ стали проводити онлайн, хоча раніше тільки позачергові засідання відбувалися в режимі електронного голосування. Весь секретаріат, органи адвокатського самоврядування переходили на нові правила, коли ускладнено і прийняття кваліфікаційних іспитів, і доступ до приміщень рад, кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури. Нині за рішенням РАУ через карантин відкладено конференції адвокатів регіонів.

Після запровадження карантину ми побачили, що деякі судді не враховують відповідних обмежень як поважних причин неявки адвокатів у судове засідання. Зокрема, до НААУ надійшло чимало скарг на суддів ВАКС. Ті займали позицію, що адвокати, мовляв, спеціально не з’являються до суду, чим зривають судовий процес. Асоціація вже неодноразово піднімала це питання, зверталася до Ради суддів та керівництва ВАКС. Голова НААУ неодноразово звертала на проблему увагу керівників РСУ, ВРП, найвищої судової інстанції. Цим продовжують маніпулювати, умисно перешкоджаючи діяльності адвокатів.

«За 8 років існування НААУ адвокатська спільнота збільшилася майже вдесятеро»

— Кількість адвокатів в Україні стрімко зростає. Як ви вважаєте, чи не виникатиме бажання стати адвокатом у новому році та чи потрібно відповідати європейським стандартам у співвідношенні населенням і адвокатами?

— Нині в Україні налічується 58776 адвокатів. З них 44177 — реально діючі. За 8 років існування НААУ адвокатська спільнота збільшилася майже вдесятеро.

В Україні пропорція становить один адвокат на 800 громадян. І це навіть кращий показник, ніж у деяких розвинених європейських країнах. Тому зростання кількості адвокатів — постійна тенденція, але ми вже маємо достатньо велику професійну спільноту.

Співвідношення між кількістю населення та чисельністю адвокатів у країнах Європи за 2019 рік: у Німеччині — один адвокат на 466 громадян, в Австрії — 1 на 1375, в Угорщині — 1 на 753. У нас непоганий показник, аби сказати, що немає об’єктивних підстав говорити про те, що через нібито нестачу адвокатів доступ громадян до правової допомоги може бути проблематичним. Хоча на цьому наголошували автори проекту №1013 щодо скасування так званої адвокатської монополії.

Тобто в Україні цілком забезпечено доступність правової допомоги громадянам через баланс чисельності адвокатського корпусу, і я впевнений, що в наступному році тенденція до зростання адвокатської спільноти буде зберігатися.

— Можливо, поділитеся планами НААУ на 2021 рік? Уже налаштували роботу асоціації в карантинних умовах? Чи не зруйнує локдаун у новому році найкращі сподівання?

— Як і всі ми, я дуже сподіваюся, що 2021 рік стане стабільнішим і передбачуванішим. У новому році почне впроваджуватися нова стратегія НААУ. Очевидно, що турбулентність унаслідок пандемії ми будемо закладати, як ризик.

Відповідь на ці ризики є. Весь світ перебудовується, і ми готові адаптувати свої процедури до нових умов дистанційної чи онлайн-діяльності. Адже за жодних обставин не можемо дозволити собі повний локдаун і припинення надання тих послуг, без яких неможлива адвокатська діяльність. НААУ буде працювати, а всі перешкоди й обмеження — лише тимчасові незручності.