Закон і Бізнес


Годовщина новых процедур

В ВС будут защищать прежде всего интересы кредиторов, так как должники «тянут экономику на дно»


№46 (1500) 14.11—20.11.2020
Иван НОВАК
4465

Согласно новому законодательству по процедурам банкротства окончательные позиции во многих процедурных вопросах формируют именно апелляционные суды, а потому согласовать позиции несколько сложно. Но возможно ...


Як повідомила прес-служба Верховного Суду, про це йшлося під час розширеної наради суддів Касаційного господарського суду, апеляційних і місцевих господарських судів, присвяченої річниці введення в дію Кодексу з процедур банкрутства.

Так, Голова ВС Валентина Данішевська закликала суддів віддавати перевагу в процедурах банкрутства інтересам кредиторів, якщо вони починають конфліктувати з інтересами боржника «Кредитор повинен мати перевагу в такому процесі. Адже кредитори залишаються основою економіки, а боржник, який не виконує умов контракту, тягне її на дно», — наголосила вона.

У свою чергу очільник КГС Богдан Львов зазначив, що, крім першої річниці введення в дію КзПБ, наближається ще й 30-та річниця створення господарських судів. «Мені б дуже хотілося, щоб цей відлік тривав і щоб кодекс витримав перевірку часом, а кількість років його дії збільшувалася разом із кількістю років існування господарських судів», — сказав він. Водночас суддя висловив сподівання, що КзПБ не зазнає суттєвих змін, аби напрацьовувалася стала судова практика.

Секретар судової палати для розгляду справ про банкрутство КГС Володимир Погребняк також нагадав, що законодавство про банкрутство фактично є ровесником незалежності України. Адже перша редакція закону «Про банкрутство» з’явилася ще у 1992 році, відповідно, з того часу і почався відлік.

Нині діє вже четверта редакція, тому за цей час накопичилося багато питань для обговорення. Тим більше що в онлайн-форматі їх можна проводити частіше і з необмеженою аудиторією. «Насамперед закликаю апеляційні суди застосовувати такі новітні засоби онлайн-зв’язку. Адже зміна процесуального регулювання та законодавства про судоустрій фактично привела до підвищення їхньої процесуальної та інституційної ролі», — зауважив В.Погребняк .

Звертаючись до голів господарських судів і суддів, він закликав їх ініціювати таку роботу на рівні апеляційних судів і «розбудовувати горизонтальні зв’язки між апеляційними округами, залучаючи і КГС». «Ми завжди із задоволенням візьмемо участь у ваших заходах, щоб побачити проблематику і спільно знайти шляхи її вирішення. Адже є низка питань, які ніколи не дістануться касаційної інстанції», — запевнив суддя.

Під час наради на обговорення було винесено найбільш складні питання, які виникли за рік дії КзПБ, зокрема щодо:

• застосування його норм;

• умисного банкрутства (проблеми зняття «корпоративної вуалі» і притягнення до субсидіарної відповідальності винних осіб);

• розгляду справ про банкрутство державних підприємств;

• діяльності арбітражних керуючих, відшкодування вартості їхніх послуг, витрат і відсторонення відповідно до нових положень кодексу;

• правового статусу кредиторів;

• розгляду справ про неплатоспроможність фізичних осіб тощо.

Загалом у розширеній нараді взяли участь близько сотні суддів та працівників апарату, які спеціалізуються на темі банкрутства.