Закон і Бізнес


Рекомендации, которые уважают

Президент КРЕС: «Неудовлетворительная оценка работы судьи не может быть основанием для его увольнения»


Ніна Бететто зазначила, що держави можуть звертатися до КРЄС по практичну допомогу для розробки стандартів правосуддя.

№44 (1498) 31.10—06.11.2020
Диана БЕРЕЗОВСКАЯ
3923

Юридическое сообщество единодушно поддерживает и использует в своей работе рекомендации Консультативного совета судей Европы. Некоторые юристы считают, что этот документ уже стал нормой жесткого права.


Загальна оцінка

У межах проекту «Підтримка впровадженню судової реформи в Україні» за сприяння Ради Європи відбулася презентація третього офіційного видання документів Консультативної ради європейських суддів.

Президент КРЄС Ніна Бететто розповіла, що починаючи з 2000 року вони займаються співпрацею із суддівською спільнотою заради допомоги суддям та юристам. За її словами, місія КРЄС — бути гарантом суддівської незалежності, правовладдя, якості та ефективності правосуддя і суддів, найважливішим завданням якого є ухвалення висновків рекомендаційного характеру та доведення їх до відома Комітету міністрів РЄ. «Держави можуть звертатися до КРЄС по практичну допомогу для розробки та реалізації стандартів, що стосуються судочинства та судової влади», — зауважила Н.Бететто.

Більшість правників дуже позитивно оцінили документи. З їхньою допомогою правники отримують таку собі підказу при використанні стандартів та принципів Ради Європи.

Значення для практики

Зокрема, судді Конституційного Суду часто використовують документи КРЄС у своїй практиці, адже такі акти це невід’ємна частина правосуддя. Як підрахував Віктор Городовенко, висновки та рекомендації КРЄС понад 30 тис. разів використовували українські судді в своїй практиці. Цей суддя є одним з представників України в КРЄС. «В 2010 році вперше представлено повний переклад на українську мову цих висновків. У збірниках розглядаються важливі питання, пов’язані зі статусом суддів та виконанням ними своїх обов’язків. У них, зокрема, містяться конкретні посилання щодо впровадження загальних стандартів незалежності суддів, підготовки суддів, професійної етики, якості судових рішень, відносин між суддями та прокурорами, ролі суддів у виконанні судових рішень, питання правосуддя та інформаційних технологій, спеціалізації суддів, відносин між суддями та адвокатами, оцінювання діяльності судді, якості правосуддя в цілому та поваги до незалежності суддів», — сказав В.Городовенко.

Так, 4 рішення КС, які стосувалися статусу, функціонування, діяльності судової влади, приймались з урахуванням рекомендацій КРЄС. Загалом конституціоналісти зазначили, що пишаються подібною міжнародною співпрацею.

«Слони» незалежності

Тож під час круглого столу президент КРЄС наголосила, що питання незалежності судової системи мають бути чітко врегульованими. Н.Бететто фактично окреслила «слонів», на яких стоїть незалежність судової влади.

Перша гарантія зводиться до того, що незадовільна оцінка роботи судді не може бути підставою для його звільнення. «Крайня міра у вигляді звільнення може бути застосована лише у випадку надзвичайно серйозних порушень дисциплінарних правил або кримінальних діянь», — наголосила вона.

Очевидно, під такою гарантією міжнародні колеги розуміють також і гарантію незалежності судді під час проходження конкурсу на зайняття посади.

Другою складовою, на думку президента КРЄС, є визначення ролі голів судів та створення сприятливих умов. На цих осіб покладено не тільки функцію здійснення правосуддя, але й не менш складний обов’язок ефективного управління судовою установою для покращення надання судових послуг суспільства.

Третя гарантія, безсумнівно, стосується єдності правозастосовної практики Верховного Суду. Якщо судова система до певної міри передбачувана, тобто працює принцип правової визначеності, то це також один із видів гарантій незалежності.

Очільник ВРП Андрій Овсієнко зазначив, що у своїй діяльності вони також послуговуються висновками КРЄС. Рекомендації особливо стають у пригоді, коли мова йде про розгляд консультативних висновків щодо законопроектів з питань утворення, реорганізації чи ліквідації судів, судоустрою і статусу суддів, а також у частині вжиття заходів щодо забезпечення незалежності суддів та авторитету правосуддя.

Від м’якого до жорсткого права

Голова Ради суддів Богдан Моніч також позитивно оцінив рекомендації КРЄС. Більше того, на його думку, в цьому документі можна знайти відповіді на всі питання щодо реформування судової влади, а також дотримання та застосування стандартів судочинства.

Окрім того, голова РСУ зазначив: якщо в далекому 2000 році рекомендації та висновки КРЄС були джерелом м’якого права, то зараз вони помітно еволюціонували. Після того як на ці висновки стали посилатися Європейський суд з прав людини та багато суддів, то це вже фактично норми жорсткого права, особливо в сфері гарантій та незалежності судової влади.

Разом з тим Б.Моніч констатував, що, попри позитивний вплив висновків КРЄС на незалежність судової влади в Україні та стримування необґрунтованого тиску на неї з боку законодавчої та виконавчої гілок влади, питання довіри до правосуддя з боку громадян залишає бажати кращого.

 

ПРЯМА МОВА

Богдан МОНІЧ,
голова Ради суддів:

— Якщо постійно підривається авторитет судової влади, лунають звинувачення в некомпетентності та корупції, то це призводить до втрати довіри до усіх гілок влади. Ми можемо у цьому контексті згадати, що ще у 2015 році КРЄС, ухвалюючи свій висновок щодо взаємовідносин судової влади з іншими гілками, констатувала, що законодавча, а у більшості випадків виконавча влада, посягаючи на інституційну незалежність судової гілки або ж незалежність певних суддів, підриває довіру і до своєї діяльності. Зрозуміло, що так довго тривати не може і спільними зусиллями таку ситуацію потрібно змінювати.