Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N42/2020. Анонс публикаций


Закон и Бизнес N42/2020

19.10.2020 11:14
1801

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N42 (1496). 17 – 23 октября 2020 года.


В останні роки приймалося чимало принципових законів, які йшли врозріз із одним із засадничих принципів побудови правової держави — принципом верховенства права. Це раз у раз констатував Конституційний Суд. У чому полягає суть зазначеної доктрини та які ще законодавчі акти ризикують бути визнані неконституційними з такої підстави? Ці та інші питання, що стали актуальними останнім часом, «ЗіБ» зачепив у спілкуванні з головою комітету Національної асоціації адвокатів України з питань верховенства права Мариною СТАВНІЙЧУК.

Необачне поводження із цифровою інформацією може не тільки підірвати довіру клієнта, а й знищити репутацію адвоката. Захисники мають знати правила використання месенджерів під час правничої діяльності та пам’ятати про важливість «цифрової гігієни». У Національній асоціації адвокатів України вже стикались із хакерськими атаками, утім, витоку інформації не сталося. Про те, як посилити власну безпеку в Інтернеті, а також про очікування захисників від е-суду, в інтерв’ю «ЗіБ» розповів голова комітету НААУ з питань електронного судочинства та кібербезпеки адвокатської діяльності Максим СОРОКА.

Активісти вирішили повчити суддів, як не брати хабарів, а також указали на способи, що зупинять руку, яка зваблює грошима. Утім, збоку це скоріше нагадувало намагання відпрацювати грантові гроші, ніж свідому боротьбу з хабарництвом. Кому вигідно зупинити роботу суддівського самоврядування та ВРП, читайте у статті «Ненаситна Феміда».

Президентський законопроект №3711 отримав у цілому позитивну оцінку від Венеціанської комісії. Принаймні в цьому переконує більшість експертів, цитуючи окремі частини висновку. Утім, документ містить і цікаві пасажі, що наводять на роздуми. За які червоні лінії не повинна виходити судова реформа, дізнаєтесь у матеріалі «Верховенство зобов’язань».

Суддівська спільнота знову нагадує законодавцю, що судова влада є рівною двом іншим та незалежною. Тому служителі Феміди проти, щоб під прикриттям реформи в них відбирали владу та тиснули через громадянські інститути.  Докладніше про позицію суддів, читайте у статті «Достукатися до парламенту».

Адвокатура усіма силами намагається протистояти зовнішнім та внутрішнім зазіханням на її діяльність. Але проблеми вирішуються лише ситуативно, їхній вектор залишається той самий. Адвокати все ще змушені доводити своє право захищати. Докладніше — у статті «Юридичний сюрреалізм».

Повернути час назад і внести правки в прийняте рішення спробувала служителька Феміди. Однак її прагнення досконалості не оцінили ні апеляційний суд, ні дисциплінарний орган. Про те, як суддя вдосконалила ухвалу про арешт через три роки після закриття справи, читайте у матеріалі «Змінити минуле».

 «Добросовісність» — один із тих термінів, про які ми часто чуємо, але які сприймаємо як абстракцію. Науковець, а нині суддя Верховного Суду доводить, що це не так, а «добросовісність» — не сталий термін, а реальний механізм. Як ВС долає шлях від добросовісності до «чистих рук», читайте у статті «Доктринальна еволюція».

Наразі справи про проведення торгів, зокрема й електронних, для реалізації нерухомого майна не мають єдиної судової практики. Немає й однозначного підходу до вирішення питання про забезпечення позову, пов’язаного із захистом права власності на передане на реалізацію майно. Про те, як боржникові зберегти майно, що передане на примусову реалізацію на електронних торгах у статті «Озброєний забезпеченням» розповів ДМИТРО КАСЬЯНЕНКО, адвокат, керуючий партнер Юридичної компанії «Касьяненко та партнери».

Обговорюючи майбутні зміни до закону про акціонерні товариства, адвокати разом із суддями радилися щодо того, чи повинен директор виконувати «збиткові» рішення акціонерів, чи йому краще звільнитися та шукати іншу роботу. Чому бути директором підприємства в Україні стає ризикованою справою, дізнаєтесь у статті «Гніт фідуціарних обов’язків».

Карантин триває, а з ним не втрачають своєї актуальності питання дистанційної роботи та безпеки працівників. Чому роботодавцям краще стежити за здоров’ям працівників та хто має право вимагати дистанційного формату? Чи готові українці до трансформації з офісного планктону в хатніх трудоголіків? Відповідь за ці питання шукайте у матеріалі «Витримати дистанцію».

Експерти розкрили теоретичні та практичні аспекти змін законодавства щодо охороноздатності промислових зразків. Спори з питань інтелектуальної власності в країнах Європейського Союзу стають актуальними і для України. Про технічні тонкощі та авторські задуми, які не вдасться зареєструвати як ПЗ у статті «Божий промисел чи плагіат?» розповів ІГОР НОВІКОВ.

Доки бізнес не отримає простих і прозорих механізмів, рейдерство в державних реєстрах залишиться актуальним. Про те, де ліпше шукати правди, якщо ви раптом утратили все, говорили адвокати та захисники інтересів бізнесу. Чому рейдерство в Україні не зникне протягом найближчого часу, чи тайте у статті «Бути поза системою».

Закон і Бізнес