Закон і Бізнес


В паутине ЕСИТС

С нового года вершить справедливость будут без бумаги


№39 (1493) 26.09—02.10.2020
Марта ЛИТЭЧКО
4828

Обещанного три года ждут. Это о ЕСИТС, которая должна была начать функционировать еще полтора года назад, однако все оказалось не готово. Недавно прозвучало еще одно обещание о включении системы, но еще есть три месяца, чтобы передумать.


Точна, неточна і змінена дата

Ніщо не заважає з 1 січня запрацювати ЄСІТС. Так вважають ініціатори законопроекту, які представили свою ініціативу на розгляд Комітету Верховної Ради з питань правової політики. На думку нардепів, до роботи готові вісім модулів системи. Тому вони запропонували внести зміни до інших законів задля успішного функціонування цієї електронної системи.

Проект закону передбачає зміни до процесуальних кодексів та закону «Про Вищу раду правосуддя». Впровадження системи має відбуватись поетапно, кожен наступний модуль має почати роботу через місяць після його анонсування ВРП у газеті «Голос України» та на веб-порталі судової влади. Законотворці пропонують підвищити роль ВРП у запуску системи.

Головне науково-експертне управління ВР доволі іронічно поставилось до такої ініціативи. Адже раніше відповідальним за ЄСІТС ні разу не вдалося дотриматися строків.

У багатьох судах система працює в тестовому режимі, всього 7 модулів — Єдиний контакт-центр судової влади України; Єдина підсистема управління фінансово-господарськими процесами; офіційна електронна адреса (електронний кабінет); офіційний веб-портал «Судова влада України»; Єдиний державний реєстр судових рішень; автоматизований розподіл; судова статистика.

Утім, автори проекту впевнені у даті запуску 8 модулів і посилаються на слова очільника ДСАУ. Проте питання запуску викликало дискусію. Адже не відомо, чи не доведеться знову відкладати через те, що люди не вмітимуть користуватися системою.

Однак голова ДСАУ Зеновій Холоднюк запевнив, що навчання проводять щоденно, для цього створена ініціативна група. Коли з’явиться ще один модуль, навчать фахівців користуватись і ним. Хоча до кожного модуля прописані інструкції, але людський фактор також важливий. Також навчання проводить Національна школа суддів на спеціальних курсах.

Кібернебезпека у судах

ГНЕУ також не сподобалося, що законопроект не передбачає зберігання документів у паперовому вигляді. Зокрема, законотворці пропонують вилучити із процесуальних кодексів таку норму: «Процесуальні та інші документи і докази в паперовій формі зберігаються в додатку до справи в суді першої інстанції та у разі необхідності можуть бути оглянуті учасниками справи чи судом першої інстанції або витребувані судом апеляційної чи касаційної інстанції після надходження до них відповідної апеляційної чи касаційної скарги».

На думку експертів, відсутність документів і доказів у паперовій формі, які б зберігалися в додатку, зокрема тих, що використовувалися при деліктних правовідносинах, можуть створювати ризики для інформації про справу. Наприклад, якщо матеріали доведеться відновити.

Такий ризик зберігається також у разі неможливості відтворити дані справи при кібератаках, які відбуваються регулярно.

Нардепи не зацікавилися кібератаками і не обговорювали вказаного пункту. Вони запропонували взяти проект за основу і рекомендувати його для розгляду в першому читанні. Адже переконані, що це «матиме позитивні наслідки для підвищення ефективності діяльності судів, функціонування їх у режимі реального часу, що, у свою чергу, сприятиме більш зручному і доступному правосуддю для громадян».