Закон і Бізнес


Отставка от учебы

Можно ли наложить штраф на полицию, чтобы защитить права личности?


№33-34 (1487-1488) 15.08—24.08.2020
Марта ЛИТЭЧКО
3951

Учеба для опытного специалиста, который попробовал своим решением сформировать новую практику защиты от своеволия стражей порядка, показалась непривлекательной. Он решил, что лучше уйти на заслуженный отдых.


Кілька місяців тому одна з дисциплінарних палат розглядала справу Олександра Ковригіна з Чугуївського міського суду Харківської області. Він прийняв прецедентне для українського правосуддя рішення — змусив поліцію сплатити штраф за завдану моральну шкоду.

Утім, чоловік, якого запідозрили в пияцтві за кермом, не звертався до Феміди по захист. Для цього не було потреби, адже О.Ковригін заступився за нього, розглядаючи адміністративний протокол.

Законник заявив, що, приймаючи постанову про відшкодування моральної шкоди та стягнення витрат на правову допомогу, він керувався положенням закону «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду». Позаяк норми Кодексу про адміністративні правопорушення не передбачають порядку стягнення моральної шкоди в разі закриття адмінсправи через відсутність складу правопорушення, суддя застосував Цивільний процесуальний кодекс та Кодекс адміністративного судочинства.

Зробив це з найкращих намірів — аби особі не довелося звертатися до суду повторно й заради ефективного захисту прав людини. Також він наголосив, що в Україні не існує усталеної практики розгляду таких справ.

Дисциплінарна палата вирішила, що хоча законодавство передбачає відшкодування шкоди особі, завданої державними органами, але лише в порядку цивільного судочинства. Тому суддю відсторонили від роботи й відправили його до Національної школи суддів учитись.

О.Ковригін має значний досвід у здійсненні правосуддя, тому думка про навчання, напевне, видалася йому не надто привабливою. Тож суддя подав заяву про відставку. За день до того, як подання ДП про відсторонення потрапило до пленарного складу ВРП, Рада розглянула заяву судді й дозволила піти на пенсію.