Закон і Бізнес


Остановка отменяется!

Стороны имеют 20 дней для подачи заявлений с соблюдением процессуальных сроков


У представників сторін є час до 6 серпня, аби, наприклад, подати клопотання про розгляд справи за їх участю.

№31 (1485) 01.08—07.08.2020
Оксана ПРИСЯЖНАЯ, начальник отдела обобщения судебной практики Седьмого апелляционного административного суда
20587
20587

17 июля вступили в силу изменения, внесенные в некоторые законодательные акты, относительно течения процессуальных сроков во время действия карантина. Вопрос касается и административного судопроизводства.


Розумні строки

Так, законом №731-IX унесено зміни й до Кодексу адміністративного судочинства. Зокрема, процесуальні строки, які були продовжені згідно з п.3 розд.VI «Прикінцеві положення» КАС у редакції закону від 30.03.2020 №540-IX, закінчуються через 20 днів після 17.07.2020, тобто 6 серпня.

Це означає, що до зазначеної дати учасники справи та особи, які не брали в ній участі, якщо суд вирішив питання про їхні права, інтереси та (або) обов’язки (у разі наявності в них права на вчинення тих чи інших процесуальних дій), мають право подати відповідні заяви, клопотання у справах, в яких були продовжені процесуальні строки на період дії карантину. Суд зобов’язаний прийняти ці заяви, розглянути їх і визначити, чи були причини пропуску строків поважними й такими, що зумовлені обмеженнями, запровадженими у зв’язку з карантином.

Як передбачено в §1 ст.6 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, «кожен має право на справедливий і публічний розгляд його справи упродовж розумного строку незалежним і безстороннім судом, встановленим законом, який вирішить спір щодо його прав та обов’язків цивільного характеру або встановить обґрунтованість будь-якого висунутого проти нього кримінального обвинувачення». Із цих положень випливає, що дотримання процесуальних строків відіграє важливу роль у забезпеченні ефективного судового захисту. Тому деталізуємо, в яких випадках сторони у справах повинні подати заяви, щоб не втратити можливості захистити свої права в адміністративному суді.

Зміни позовних вимог

Повернімося до п.3 розд.VI «Прикінцеві положення» КАС у редакції закону №540-IX. «Під час дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), строки, визначені стст.47, 79, 80, 114, 122, 162, 163, 164, 165, 169, 177, 193, 261, 295, 304, 309, 329, 338, 342, 363 цього кодексу, а також інші процесуальні строки щодо зміни предмета або підстави позову, збільшення або зменшення розміру позовних вимог, подання доказів, витребування доказів, забезпечення доказів, а також строки звернення до адміністративного суду, подання відзиву та відповіді на відзив, заперечення, пояснень третьої особи щодо позову або відзиву, залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви, пред’явлення зустрічного позову, розгляду адміністративної справи, апеляційного оскарження, розгляду апеляційної скарги, касаційного оскарження, розгляду касаційної скарги, подання заяви про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами продовжуються на строк дії такого карантину».

Строк, який встановлює суд у рішенні, не може бути меншим, ніж строк дії карантину. Отже, якщо підготовче засідання у справі не завершилось, а позивач має намір відмовитися від позову, змінити його предмет або підстави, збільшити чи зменшити розмір позовних вимог, він повинен подати письмову заяву впродовж 20 наступних днів після 17.07.2020 або не пізніше ніж за 5 днів до першого судового засідання, якщо справа розглядається в порядку спрощеного позовного провадження (ч.1 ст.47 КАС).

Відзиви та заперечення

6.08.2020 завершуються строки, указані в ухвалах про відкриття провадження у справі, для подання відзиву на позов, відповіді на відзив, заперечення аргументів, викладених у відповіді на відзив, та для пред’явлення зустрічного позову (ч.1 ст.80, ч.5 ст.162, ч.1 ст.177, чч.1, 2 ст.261 КАС).

Нагадаємо, що у відзиві на апеляційну чи касаційну скаргу може міститися клопотання особи про розгляд справи за її участю. За відсутності такого клопотання вважається, що особа не бажає брати участі в засіданні суду апеляційної чи касаційної інстанції.

Крім того, до відзивів додаються докази надсилання (надання) копій та доданих до них документів іншим учасникам справи.

Водночас відсутність відзиву на позов, апеляційну чи касаційну скаргу не перешкоджає розгляду справи.

Також із 17.07.2020 завершується 10-денний строк для подання позовної заяви при постановленні судом ухвали про забезпечення доказів (ч.4 ст.114 КАС).

У визначений законодавцем 20-денний термін (починаючи із 17.07.2020) особи мають право також звернутися до суду, якщо строк подання позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги завершується в період дії карантину та цей строк продовжено законом №540-IX (стст.122, 295, 332 КАС).

Усунення недоліків

Якщо суд постановляє ухвалу про залишення позовної заяви, апеляційної чи касаційної скарги без руху та встановлює строк для виправлення недоліків, особи повинні їх усунути та надіслати до суду відповідні заяви. При цьому необхідно звертати увагу на строк, указаний в ухвалі суду про залишення заяви без руху (чч.2, 5 ст.169, ст.298 КАС).

Порядок подання заяв про перегляд судового рішення за нововиявленими або виключними обставинами передбачає ряд строків залежно від обставин справи. Їх продовжено на період дії карантину згідно із законом №540-IX. Проте починаючи із 17.07.2020 протягом 20 днів особи повинні подати такі заяви до суду, якщо строк для їх подання, передбачений до вжиття карантинних заходів, завершився (ст.363 КАС).

Резюмуючи, підкреслимо, що реалізація положень цього закону сприятиме забезпеченню прав особи на захист та доступу кожного до правосуддя.