Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N31/2020. Анонс публикаций


Закон и Бизнес N31/2020

31.07.2020 18:12
2342

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N31 (1485). 1 – 7 августа 2020 года.


У ВКДКА з’ясовували, чи є зв’язок між етикою та розміром оплати за послуги, а також між некомпетентністю і пропущеними строками.  Чи може недобросовісність адвоката бути засудженою без належних доказів, наданих скаржником? Чому чесність ставиться під сумнів та як скарги стають інструментом для адвокатів? Репутація захисників знову в руках Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури. Про це читайте в статті «Батогом, пряником та ПАЕ».

Чому судді ведуть відверту боротьбу з адвокатурою? Чим та кому вигідне фінансове покарання? Як кримінальні проступки впишуться в кримінальний процес? І чому, зрештою, союзником адвоката не може бути навіть його клієнт? Про це та інше в інтерв’ю для «ЗіБ» розповів керуючий адвокат АБ «Євгена Пеліхоса» Євген ПЕЛІХОС.

Не встигла судова система перетравити проект антикорупційної стратегії, як отримала «основну страву» від шеф-повара українських реформ. За грузинським рецептом та з іноземними приправами. Дізнавайтеся в матеріалі «Узурпація контролю».

Слідчий відмовив адвокату в ознайомленні з матеріалами кримінальної справи, мотивувавши свої дії тим, що вже все надіслав його клієнтці на «Вайбер». Юрист сприйняв це за гумор, а от правоохоронці розробляють додаток, який допоможе сторонам економити на папері. Про це — матеріал «Електронне розслідування».  

Одним з найбільших випробувань для вітчизняного бізнесу є навіть не перма

нентна криза, а постійні зловживання податкової. Рада бізнес-омбудсмена оприлюднила квартальний звіт і розповіла, що необхідно змінити в законодавстві.  З якими проблемами найбільше стикалися підприємці протягом дії карантину читайте в статті «Удома на гречці».

Хоча в Україні ще не дуже добре навчилися захищати права людей, тенденції ведуть до того, що в країні міцнішає інститут інтелектуальної власності. Але іноді об’єкти авторського права — це основа бізнесу, на який покладені не лише надії, а й саме життя.  Як охороняти форми товарів: відмінності між промисловим зразком і торговельною маркою дізнавайтеся в статті «Здивувати споживача».

Суддя, яку не раз карали за прийняття рішень без відома сторін, учергове провинилась. Два роки тому служителька Феміди наклала арешт на базу відпочинку без відома власника, бо він не мав місця реєстрації, отже, повістку не було куди надсилати. Минув деякий час, і жінка вирішила долю квартири без відома власника, хоча в нього була адреса. Про це йдеться в матеріалі «Заочний стиль».

Етикет, стандарти поведінки та дрес-код так чи інакше впливають і на атмосферу судового засідання. Принаймні так уважає суддя Вищого антикорупційного суду Катерина Широка, яка провела онлайн-вебінар «Ідеальний судовий процес». Яким чином на Феміду впливають міміка, одяг і парфуми правників розкаже стаття «Модний вирок».

Лобісти «переформатування» судової системи вирішили зайти з іншого боку — фінансового. Вимога оновити склад Вищої ради правосуддя під наглядом міжнародних експертів — тепер уже не просто чиясь забаганка. Це одна із обов’язкових умов взятих Україною в рамках підписаної Прем’єром Денисом Шмигалем кредитної угоди з Європейським Союзом на €1,2 млрд. Подробиці дізнавайтеся в матеріалі «Імпорт доброчесності».

17 липня набули чинності зміни, унесені до деяких законодавчих актів, щодо перебігу процесуальних строків під час дії карантину. Питання стосується й адміністративного судочинства. Докладніше в статті «Зупинення скасовується!» розповіла начальник відділу узагальнення судової практики Сьомого апеляційного адміністративного суду ОКСАНА ПРИСЯЖНА.

Інститут кримінальних проступків містить ряд недоліків, які, на думку практиків, перекреслюють саму ідею швидкого правосуддя. Найгірше в цьому те, що відтепер злочини коштуватимуть дорожче. Чому інститут кримінальних проступків невдовзі зазнає грандіозного фіаско — відповідь на це запитання знайдете в матеріалі «Права без обов’язків».

 З огляду на карантин підприємства не мали можливості ефективно приймати рішення. Однією з перепон стала складність проведення загальних зборів та належне використання корпоративних прав. В статті «Мажори проти мінорів» адвокати поділилися досвідом проведення зборів онлайн та запевнили, що ми до цього невдовзі звикнемо.

Третейські суди, незважаючи на широко розрекламовану мету — розвантажити суди загальної юрисдикції, по суті, перетворились у незалежну паралельну систему. Тут навіть формально не діють основоположні принципи не тільки процесуальних кодексів, а й Конституції. Тож поширення їх юрисдикції на спори щодо землі й нерухомості неминуче призведе до різного роду зловживань і соціальних конфліктів.  Докладніше розповів суддя Північного апеляційного господарського суду, д.ю.н., професор БОРИС ПОЛЯКОВ в статті «Феміда з чорного входу»

За крок до чергових виборів політики-популісти вдаються до фейків, пропаганди, дезінформації — порцій бруду, що виливається на опонентів. Розглянемо, як це можна довести в суді, аби винні дістали покарання. В статті «Батіг для кривдника» адвокат Kachura Lawyers ТЕТЯНА ЧУМАКОВА розповідає які докази необхідні для судового захисту від інформаційного бруду.

Закон і Бізнес