Закон і Бізнес


Мировой заговор по-украински

Почему прокуроры ищут не виновных, а лишних?


Дізнатися, хто винен у здачі Криму, хотіло чимало журналістів, але Володимир Замана (праворуч) не вказав на конкретних осіб.

№30 (1484) 25.07—31.07.2020
Игорь НОВИКОВ
3815

Возможно ли в Украине правосудие в глобальных вопросах измены или верности Отечеству? Ведь самые громкие разоблачения преступных действий высоких должностных лиц обычно звучат накануне избирательных кампаний.


Військова експертиза

Прокуратура може вручити повідомлення про підозру в державній зраді будь-коли та кому завгодно, сподіваючись на підсилення аргументації судовою військовою експертизою.

Адвокат, заслужений юрист України Олег Животов, який захищає екс-начальника Генерального штабу Збройних сил, генерал-полковника Володимира Заману, зазначив, що судової військової експертизи немає в жодній цивілізованій країні світу. Хоча б тому, що спрогнозувати дії будь-якої людини під час війни неможливо. Фактично це є експертиза з питань права, оскільки надається правовова оцінка діям військовослужбовців, що категорично заборонено КПК України. Це виключні повноваження слідчого, прокурора, суду.

Про це О.Животов заявив під час прес-конференції на тему «Правда про винних у здачі Криму».

Мета експертизи полягає саме в з’ясуванні обставин, за яких могла бути умисно підірвана обороноздатність держави. А тим часом мова в підозрі на адресу В.Замани не йде про воєнний стан, якого, як відомо, не було оголошено.

Адвокат також переймається питанням, яким чином визначено, що обороноздатність узагалі будь-хто підірвав, якщо під час подій в Криму її ніхто не перевіряв? Окрім того, немає й жодної нормативно-правової бази для того, як саме слід проводити воєнні операції, які дії є правильними, а які — неправильними.

О.Животов продемонстрував лист, датований 18.06.2019, від Філіпа Карбера — колишнього радника міністра оборони США з питань безпеки. Він здійснив 31 поїздку в зону АТО й відзначений у нас нагородами Ради національної безпеки та оборони й Міністерства оборони. У листі Ф.Карбер зазначив, що військові представники США та НАТО високо оцінили дії В.Замани в частині реформування збройних сил України. Отже, наголосив О.Животов, як узагалі можна негативно оцінювати реформу В.Замани, якщо йому не дали її закінчити? Лист був направлений через посла України в США Чалого Президентові Володимиру Зеленському. І адвокатові здається, що ця кореспонденція до адресата так і не дійшла, інакше була б реакція на відверті фальсифікації державного обвинувачення.

Обвинувальний літопис

Між тим колишній головний військовий прокурор Анатолій Матіос виступав із заявами, що є всі необхідні докази для підтвердження того, що В.Замана лобіював інтереси Російської Федерації та допомагав проводити військовим РФ бойові операції. Проте на адвокатський запит до Служби безпеки України щодо наявності інформації про зазначену діяльність В.Замани дали відповідь, що там нічого не відомо про такі дії чи зв’язок з будь-якими особами або організаціями РФ, що могли спричинити вказані наслідки.

О.Животов зауважив, що ця справа ввійде в історію, оскільки докази в ній послідовно відображають реальну картину подій 2014 року. Крім цього, адвокат зізнався, що вперше в житті стикнувся з прокурором-істориком, котрий із 60 сторінок повідомлення про підозру В.Замани на 9 описав, як історично розвивалися відносини між Україною та Росією у період 1991-2010 років (в той же час Замані у вину ставляться його дії в період лютого 2012 року - лютого 2014 року), а ще на 27 —службові обовязки вищих посадових осіб України.

Є теорія світової змови, але, вочевидь, у ній особливе місце займають такі «теоретики», які мають створити альтернативну версію, повну шпигунів і зрадників. Розтиражована в маси «правда» дуже швидко стає суспільним надбанням, яке народ сприймає як здатність аналітично мислити. Тим часом прокурори шукають зраду в протилежному напрямку, демонструючи підміну здорового глузду ідеологемами.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»:

Олег ЖИВОТОВ,
адвокат, заслужений юрист України

— Наскільки в нашій країні можливим є розгляд справи в правовій, а не політичній площині?

— У нас така справа взагалі не може бути передана до суду. Поясню чому. У сторони захисту є офіційна відповідь Державної судової адміністрації. У справі є документи «особливої важливості», для цього в судді, секретаря, помічника має бути форма доступу №1 до державної таємниці. Також повинне бути сертифіковане приміщення суду та комп’ютерна техніка для слухання.

Усе потрібно робити з нуля, у нас у країні немає жодного суду такої категорії. Тому слухати цю справу фізично неможливо, у звязку з чим сторона обвинувачення намагається протягнути її будь-якими засобами до суду.

В.Замана пропонував піти до суду, але я відповів йому: «Не в образу вам буде сказано, але ви швидше помрете, ніж вашу справу закінчать слухати». Це 365 томів несекретних і 300 з гаком — секретних. Завдання було бігом загнати цю справу до суду та слухати до безкінечності. Тоді ви ніколи не виправдаєтесь.

А ще в нас є рішення Оболонського районного суду м.Києва від 21.01.2019, яким екс-президента Віктора Януковича виправдано за такі ж дії (підрив обороноздатності), що призвели до захоплення Криму. Це виправдувальний вирок, який прокуратура не оскаржила. Тобто і «справу В.Замани» потрібно було відразу закрити.