Закон і Бізнес


Неудачный год

Продолжительное лечение и тысяча рассмотренных дел для ВCП не являются оправданием волокиты


Скарги на Жанну Корнілову розглядали всі дисциплінарні палати Вищої ради правосуддя, однак остаточне рішення прийняла перша.

№28 (1482) 11.07—17.07.2020
Павлина КАМЕНСКИХ
7370

Проведя много времени на больничном, женщина запустила работу. Недовольные граждане, желавшие справедливости, а взамен получившие ожидание, убедили дисциплинарный орган, что слабое здоровье — не основание для неисполнения обязанностей.


14 скаржників

Жанна Корнілова з Подільського районного суду м.Києва стала об’єктом скарг. Спершу надійшла одна, за якою дисциплінарна палата відкрила провадження, потім інша, а далі заявників назбиралось аж 14. Серед них як приватні особи, так і адвокати, котрі зверталися до Вищої ради правосуддя в інтересах своїх клієнтів та банків.

Причиною групового невдоволення діями судді стало те, що вона не дуже поспішала розглядати справи. Зокрема, один позов про повернення заборгованості розглядала рік і 3 місяці, а справу про розлучення — рік і місяць. Що ж стосується справи одного банку, то та пролежала в суді маже 2 роки, аж тоді в судді дійшли до неї руки.

Також були нарікання, що володарка мантії не лише не розглядала вчасно справ, а й, коли все ж таки розглядала, не квапилася вносити рішення в реєстр. При цьому справи абсолютно різні: про стягнення заборгованості, аліментів, про розлучення, забезпечення позову чи запобіжний захід, арешт майна тощо. Особи, яким не подобалася діяльність законниці, також різні й не мають між собою нічого спільного.

Дисциплінарна палата вирішила розібратися зі скаргами та вчинками судді, які їх спричинили. Члени Вищої ради правосуддя дійшли висновку, що в діях Ж.Корнілової є ціла купа порушень. У рішенні ДП сказано, що у 8 випадках ідеться про невжиття заходів щодо розгляду заяви, скарги чи справи протягом строку, установленого законом. Двічі законниця допустила зволікання з виготовленням умотивованого рішення. Ще у двох випадках вона несвоєчасно надала свої акти для внесення до Єдиного державного реєстру судових рішень.

Гарна характеристика

Ж.Корнілова пояснила, що в грудні 2018 та на початку січня 2019 років, а саме на цей період припадають скарги, які на неї написали, вона зверталася до голови установи, де працює, з доповідними про те, що внести рішення й ухвали до автоматизованої системи документообігу суду та відправити до ЄДРСР було технічно неможливо. Утім, ДП не виявила доказів, які б це підтверджували.

Натомість з’ясувалося, що в жінки погане здоров’я, тому торік вона 197 днів перебувала на лікарняному. Крім того, як і належить, брала щорічну відпустку на місяць і один день. Тож на роботі була трохи більше ніж 4 місяці за весь рік. Однак їй вдалося розглянути за ці робочі дні майже 1000 справ, але левова частина з тих, що були розподілені на неї автоматизованою системою, залишилася на 2020-ий.

Також Ж.Корнілова отримала від голови суду гарну рекомендацію. Він повідомив, що вона може розглядати справи будь-якої категорії, докладає зусиль, аби зробити це максимально добре, гарно оформляє документи. Служителька Феміди залюбки відвідує Національну школу суддів та постійно самовдосконалюється.

Утім, очільник суду таки зауважив, що в подальшому Ж.Корніловій необхідно ретельно планувати свою роботу, звертати особливу увагу на якість і оперативність розгляду справ, суворо дотримуватися встановлених строків і не допускати тяганини.

Головне — покарати?

Проте гарна характеристика та прагнення судді до самовдосконалення не пом’якшили сердець членів ВРП, і вони вирішили таки накласти на жінку дисциплінарне стягнення. Хоча порушення в кожній зі справ не були катастрофічними й жодних ознак умисності в діях законниці не побачили, порушень виявилося дуже багато. Проступки здалися ДП типовими й однаковими. Крім того, вони мають системний характер.

Палата констатувала, що «у відповідних випадках несумлінне використання Ж.Корніловою своїх процесуальних повноважень, невжиття нею заходів для забезпечення об’єктивного розгляду справ справедливим судом мали наслідком істотні порушення норм процесуального права, зумовили порушення прав та основоположних свобод осіб, які звернулися до суду за їх захистом».

Попри те що досі служителька Феміди не мала стягнень, їй відразу оголосили сувору догану та позбавили доплат за 4 місяці. Натомість жодних порад від ВРП, як можна розглядати більше справ, ніж це фізично можливо, ні вона, ні її колеги, які потерпають від надмірного навантаження, не почули. Тобто, перефразуючи відомий вислів, проблеми суддів «шерифа» не турбують…