Закон і Бізнес


Бой «теневому» урожаю

Адвокаты сообщили как распознать рейдерство на ранних стадиях


№26 (1480) 27.06—03.07.2020
Амина БЕКМИРЗАЕВА
5547

Юристы прогнозируют появление в Украине вооруженных крестьянских отрядов. О том, как не стать жертвой мошенников и на что нужно обратить внимание, не ожидая сбора урожая, выборов и открытия рынка земель, рассказали специалисты по защите бизнеса от рейдерства.


Зміни не на краще

Недавно Україна святкувала День фермера, але їм самим не до свят. Як повідомляють адвокати та правозахисники, нині час не лише сіяти, а й обороняти врожай.

Аграрний сектор, навіть в умовах кризи, залишається одним із небагатьох, які ще тримають позиції. Цим він, безумовно, приваблює до себе охочих до легкої наживи. Підтримуючи вітчизняний бізнес, Торгово-промислова палата зорганізувала онлайн-конференцію «Аграрне рейдерство: борітеся — (не) поборете?», на якій сільськогосподарські виробники мали змогу почути відповіді на найбільш важливі для них запитання.

Через недосконалість правової та судової систем і відсутність дієвих та ефективних механізмів захисту прав агробізнесу продовжує прогресувати таке явище, як рейдерство. З року в рік форми та методи рейдерських атак змінюються, але не стають менш небезпечними. І базуються вони на недоліках законодавства, слабкості правоохоронної системи, та корупції.

Основні недоліки законодавства, які уможливлюють рейдерство в правовідносинах оренди землі, пов’язані з процедурами укладання договорів, державної реєстрації права оренди. У поганому стані відомості, які містяться в Державному земельному кадастрі та Державному реєстрі прав, відсутній належний обмін даними. Зокрема, до кадастру не перенесений великий обсяг інформації про земельні ділянки з паперових носіїв, а заявницький принцип наповнення реєстру вимагає значного проміжку часу для його формування.

Постійні зміни в законодавстві, з одного боку, покращують ситуацію, ускладнюючи правила гри. З другого — нестабільність рейдери з легкістю використовують для зазіхання прав на землю чи врожай. А як зрозуміти, що ви в полі зору злочинців?

Підняти очі

Перше, на що необхідно звернути увагу, — це запити до сільської ради з іншої області з вимогою надати певні дані. Наприклад, доволі часто рейдери використовують адміністративний ресурс податкової, надсилаючи запити з вимогами надати відомості про те, що засівалося на полях протягом останніх трьох років. Запит, який містить вимогу про надання будь-якої нетипової інформації, є способом перевірки ставлення місцевої влади до вашого бізнесу.

По-друге, необхідно регулярно підіймати голову. Дрони над вашими полями — не випадковість. Зазвичай після попередньої розвідки вчиняються дії для фальсифікації документів. Як показує практика, поліція не здатна на місці зрозуміти, де чиє поле, тож наявність фіктивних документів допомагає швидко зібрати врожай та перепродати його (хоч і за заниженими цінами).

Поява коштовних авто, осіб у гарних костюмах та раптові візити до місцевих органів влади повинні змусити перевірити власні документи. Побічною вказівкою на те, що вас готуються відвідати незвані гості, є витяги щодо земель, які ви орендуєте або власником яких є. Найбільш вразливими є ті, хто має велику відстань між полями, які перебувають в обробітку. Зокрема, у поле зору рейдерів зазвичай потрапляє малий та середній бізнес.

Як наголосив адвокат Віктор Кобилянський, рейдерство не існує без корупції, а головний захист для аграрія — це гарні стосунки з органами місцевої влади та орендодавцями. Адже вони першими побачать чужу зацікавленість вашим майном.

Як не дивно, ваша репутація суттєво впливає на долю бізнесу. Зокрема, незадоволені орендодавці доволі часто допомагають рейдерам, надаючи відомості та документи. Завдяки цьому укладені договори оренди визнаються недійсними або ж нікчемними. А, доки ваша справа розглядатиметься в суді, урожай устигнуть зібрати, навіть муку із зерна змолоти.

Тож куди бідному селянинові податися? Експерти провокують появу озброєних селянських угруповань, які почнуть власними силами боронити приватну власність. Утім, для агросфери це не дивина, адже палаючі шини та майдани протягом останніх років мала чи не кожна область.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Геннадій ЧИЖИКОВ,
президент Торгово-промислової палати України:

— За даними ТПП та інформацією Генеральної прокуратури, за останні 7 років в Україні відбулося 3242 рейдерські захоплення, з них за останні 1,5 року — 915. Водночас спостерігаємо, що ситуація з корпоративними відносинами поліпшується, а от що стосується аграрної та земельної сфери, то необхідні суттєві доопрацювання.

Озброєні селянські загони, які з певною періодичністю вже бачимо по телебаченню, — не найкраща візитівка України, хоча це й додає певного вестерну в наші простори. Уважаю, що нам необхідно йти двома шляхами. Перший — це, безперечно, законодавчі зміни. Другий — наскрізна прозорість. Тобто інформація в усіх реєстрах повинна стати загальнодоступною та відомою, як відбувається в усіх державах Європи. Утім, без роботи на місцях та тісної співпраці з фермерами будь-яка реформа приречена на провал.