Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N25/2020. Анонс публикаций


Закон и Бизнес N25/2020

19.06.2020 16:05
2891

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N25 (1479). 20 – 26 июня 2020 года.


За відсутності повноважного складу Вищої кваліфікаційної комісії суддів в Україні шукають альтернативні шляхи втамування кадрового голоду Феміди. Так, недавно гарант Конституції підписав зміни до закону «Про судоустрій і статус суддів» щодо відрядження суддів в порядку тимчасового переведення до іншого суду (на базі проекту №2823). «ЗіБ» поцікавився в автора цієї ініціативи — члена Комітету ВР з питань правової політики Романа Бабія, чого суддям варто очікувати найближчим часом.

Як адвокатові перебувати у вічному дзені й не втрачати доходу? Що робити, щоб не згоріти на роботі, не стати джерелом токсичного середовища для інших, та як жити після карантину? Свої поради дала керуючий партнер Адвокатського об’єднання «Закон Перемоги», cертифікований лектор Національної асоціації адвокатів України та Вищої школи адвокатури, тренер із Soft Skills, адвокат Марина Саєнко.

Задекларована мета ст.375 Кримінального кодексу полягала в тому, щоб стати запобіжником від зловживань суддями своїми посадовими обов’язками. Натомість вона перетворилася на дамоклів меч для суддів, що був змушений констатувати Конституційний Суд.  Що сказав і про що промовчав КС, визнавши неконституційною ст.375 КК, у статті «Дамоклів меч над Фемідою» розповів Денис Невядомський, президент Всеукраїнської асоціації суддів у відставці.

Законопроект №1210, який недавно прийняв парламент, неможливо застосовувати без амністії капіталів. Утім, на думку нардепів, така амністія не повинна бути безкоштовною, а оподаткування доходів фізичних осіб потребує реформування. Свій аналіз щодо законопроекту у статті «І свого не втратити…» виклав  Данило Гетманцев.

У Лук’янівського СІЗО з’явиться двійник поблизу Борисполя. Адже Міністерство юстиції збирається продавати тюрми в містах під забудову. Про ці та інші плани розповів міністр юстиції Денис Малюська у статті «Весна прийде — будемо продавати».

Жінка звернулася до суду, сподіваючись на захист своїх інтересів. Однак Феміда не поспішала приймати рішення. Зрештою позовну заяву відправили до столиці, а громадянку визнали надто бідною, щоб вона могла брати участь у розгляді. Про те, як суддя 7 місяців розглядав справу, а потім вирішив, що вона йому не підсудна, читайте у матеріалі «Неплатоспроможна й обурена».

Суд задовольнив клопотання сторони обвинувачення й дозволив експертам розрити цілюще джерело, яке випадково пробурили 70 років тому, шукаючи газ. Але, виявляється, клопотати про таке може тільки сторона захисту. Докладніше про це — у статті «Свердловина сірчаних вод».

Спроби молодих фахівців отримати посади суддів скидаються на сізіфову працю. Щойно вони завершують навчання, складають іспити і готуються орати ниву справедливості, як розпочинаються реформи, бездоріжжя законодавства та безсилля інституцій. Що можна зробити, аби кандидати на мантії не залишались у підвішеному стані, читайте у статті «Вихід з безвиході».

Після того як уже й у Страсбурзі визнали люстрацію по-українськи такою, що порушує конвенційні гарантії, своє слово сказав Верховний Суд. Щоправда, наразі це лише думка однієї із палат Касаційного адміністративного суду. Докладніше про це — у матеріалі «Верховне прозріння».

Кодекси й суди не потрібні закоханим, усе романтизується категорією «разом назавжди»… Але «назавжди», як правило, має кінець. Це емоційні суперечки в суді, де раптом виявляється, що ніхто не хоче залишитися з носом і було б непогано вийти зі шлюбу тільки з розбитим серцем, а не з розбитою скарбничкою. Як подружжя ділить майно та розпоряджається ним під час розлучення, дізнаєтесь у статті «Перетягування каната».

Проблема визначення та застосування на практиці повноважень учасників кримінального провадження стає дуже гострою, коли хтось із них намагається захистити та поновити свої права. Особливо, у випадку, коли реалізувати їх намагається потерпілий. Чи має право потерпілий на тимчасовий доступ до речей та документів у статті «На милість слідства», розповів Євген Пєліхос, керуючий адвокат Адвокатського бюро «Євгена Пеліхоса».

Кожен адвокат, який брав участь у досудовому слідстві, швидше за все, стикався із ситуацією, коли слідчий вилучає майно, визнає його речовим доказом та передає на зберігання. Що ж відбувається із цим майном, де воно перебуває і як його знайти, розповів у матеріалі ««Фейкові» склади» Юрій Демченко, адвокат, партнер АО Litigation Group

Кабінет Міністрів має намір запровадити автоматичний арешт коштів на рахунках боржника. Утім, поданий до парламенту законопроект швидше завдасть суттєвої шкоди пенсіям і заробітним платам, ніж прискорить виконання судових рішень. Чи не перетвориться автоматичний арешт коштів на самочинний, читайте у статті «Капкан для боржника».

Скільки геніального вже створено до нас? Що пропонує мистецтво ХХІ ст. — карикатуру на вже визнані шедеври? В епоху творчої кризи та розквіту авторського права що переважить на терезах сліпої, але зовсім не глухої Феміди — плагіат чи натхнення? Як захищати музичні твори в судових спорах про плагіат, дізнаєтесь у матеріалі «Угадай мелодію».

Закон і Бізнес