Закон і Бізнес


Медиация как новый инструмент разрешения спора


№23-24 (1477-1478) 13.06—19.06.2020
3875

Профессия адвоката является многоаспектной, что позволяет адвокату самостоятельно выбирать стратегию ведения дела, принимать креативные решения. Постепенно в адвокатской деятельности внедряется процедура медиации - альтернативный, внесудебный способ разрешения споров как в сфере частных отношений, так и на уровне бизнеса.


За останній час процедура медіації набула широкого поширення у вирішенні спорів у різних сферах та галузях. У зв'язку з цим постало питання щодо створення Комітету з питань медіації при Асоціації адвокатів України. Комітет було створено в грудні 2019 року. Головою комітету, з урахуванням власного досвіду застосування медіації, було визначено основні завдання та напрямки роботи, зокрема, це: розробка нового проекту закону «Про медіацію» та внесення відповідних змін до процесуальних кодексів, створення школи медіації при ААУ тощо.

Вже сьогодні можна стверджувати про низку переваг процедури медіації. По-перше, це економія коштів і часу, адже немає потреби сплачувати судовий збір, а також нести інші витрати, пов'язані з розглядом справи в суді. По-друге, медіація допомагає зберігати конфіденційність, адже судовий процес завжди має ризики в майбутньому стати публічним скандалом (конфлікти бізнес-партнерів, сімейні спори публічних осіб, трудові спори тощо). Тут можна навіть стверджувати про захист репутації сторін конфлікту. По-третє, медіація дозволяє здійснити «розвантаження» судів, що цілком логічно.

Звичайно, є певні труднощі, адже наразі відсутнє законодавче закріплення процедури медіації, що безпосередньо ускладнює її розвиток та поширення. Хоча, ще у 2006 році в Указі Президента України «Про Концепцію удосконалення судівництва для утвердження справедливого суду в Україні відповідно до європейських стандартів« йшла мова про необхідність запровадження процедури медіації — діяльності професійних посередників, які спрямовують учасників юридичного спору до компромісу і врегулювання спору самостійно. Також, неодноразово були спроби закріпити на законодавчому рівні дану процедуру, останній проект Закону про медіацію (№ 2706) був поданий до Верховної Ради України наприкінці 2019 року, але на початку березня його було відкликано. Комітетом з питань медіації здійснюється розробка нового проекту закону з урахуванням досвіду медіаторів, адвокатів, суддів та науковців.

Ефективність медіаційної процедури визнало європейське співтовариство, яке рекомендує її як основний метод альтернативного вирішення спорів на досудовому етапі та під час судового розгляду. Практика свідчить, що найбільш «медіабельними» є цивільні і господарські спори: спори, пов'язані із виконанням договорів, корпоративні конфлікти, розірвання шлюбу, вирішення питань щодо виховання дітей, визначення їх місця проживання та утримання тощо. Ці прості питання можна вирішити без зайвих емоцій шляхом медіації.

Отже, до повноцінного впровадження процедури медіації ще потрібно вирішити багато питань, проте зростаюча кількість медіаторів, велика кількість заходів, спрямованих на усунення проблемних питань, в яких беруть участь медіатори, судді, адвокати, наміри України стати учасником міжнародних договорів, пов'язаних з медіацією свідчать про стрімкий розвиток медіації в Україні.