Закон і Бізнес


Формула риска

Есть ли пределы возможностей органов ГНС и как отстаивать личные границы представителям бизнеса?


Податкові органи можуть змусити натиснути на гальма, а замість шампанського влаштувати душ Шарко.

№21 (1475) 30.05—05.06.2020
Виктория ЯКУША
5368

Палки в колеса вставляют даже водителям гоночных авто. Наиболее искусные в создании препятствий на пути к желаемому органы налоговой службы. Однажды они просто могут отнести налогоплательщика к рисковым, и это повлечет за собой много неприятностей.


Зручна підстава

Асоціація правників України провела вебінар «Питання ризиковості платників податків і блокування накладних». Модерувала захід голова комітету АПУ з податкового та митного права Тетяна Лисовець.

Участь у ньому взяла член громадської ради при ГУ ДПС у Харківській області Руслана Пивоварова, яка зазначила, що багато рішень Державної податкової служби є непрозорими. І одним із болісних питань є віднесення платників до ризикових. Із судової практики випливає, що віднесення платника до ризикових стосується внутрішньої діяльності органів ДПС, і що оскаржувати це недоцільно.

Проте Р.Пивоварова вважає, що це призводить до великої кількості негативних наслідків — аж до блокування діяльності. Блокуються всі вихідні податкові накладні; покупці, контрагенти такого платника отримують безкінечні запити від ДПС, у яких просять підтвердити операцію; фактично зупиняється господарська діяльність платника. Як наслідок, він втрачає своїх покупців.

Найпоширенішою підставою для віднесення платника податків до критеріїв ризиковості є п.8 Критеріїв ризиковості платника податку (додаток 1 до Порядку зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних від 11.12.2019 №1165). Ця підстава зазначається приблизно у 95% рішень, що відносять платника до критерії ризиковості.

Є два шляхи для захисту — судовий і позасудовий. Р.Пивоварова рекомендує починати з останнього, оскільки він може виявитися швидшим. До того ж він більше орієнтований на усунення причини, а не наслідків проблеми. Тобто тут завдання полягає в тому, аби віднайти та позбутися першопричини, яка дала податковим органам змогу віднести платника до ризикових. Позасудовий захист може включати у себе подання запиту про доступ до публічної інформації; подання повідомлення про надання інформації та копій документів щодо невідповідності платника критеріям ризиковості; подання скарги; звернення до Ради бізнес-омбудсмена; особистий прийом; використання ЗМІ.

Натомість судовий захист передбачає звернення з позовом про скасування відповідного рішення та зобов’язання виключити платника з такого списку.

Некомпліментарні рішення

Адвокат Андрій Тимонов вирішив поділитися власним досвідом. Адже він пропрацював у ДПС 10 років і знає про проблеми зсередини.

«Всі ми у своїй практиці стикаємось із блокуванням реєстрації податкових накладних і добре розуміємо, до яких труднощів у господарській діяльності підприємства це призводить», — підкреслив А.Тимонов. Віднесення платника до ризикових фактично не звільняє його від обов’язку направляти на реєстрацію податкові накладні, однак є безумовною підставою для їх постійного блокування. Єдиним можливим варіантом вирішення цієї проблеми є постійне оскарження кожного блокування.

Згаданий раніше найпопулярніший критерій ризиковості недарма застосовується так часто. Адже він найбільш розмитий.

Податковою інформацією, яка автоматично призведе до віднесення платника до ризикових, зазначив А.Тимонов, може бути навіть службова записка якогось інспектора відділу, котрий доходить висновку щодо правомірності або неправомірності господарської діяльності платника.

А.Тимонов вважає, що правники матимуть клопіт із цією проблемою доти, доки не буде чітко виписано ознаки податкової інформації, яка буде підставою включення підприємства до переліку платників з ознаками ризиковості.

Член ради комітету АПУ з податкового та митного права, адвокат Юлія Федосюк зосередила свою доповідь на оскарженні у судовому порядку таких рішень та дій податкового органу. Згідно з усталеною судовою практикою повинні бути чіткі правові наслідки віднесення платника податків до ризикових, які будуть підставою для звернення із позовом.

Віднесення платників податків не схоже на комплімент від податкової служби на кшталт: «Слухайте, а ви ризикові хлопці!». До речі, алюзії щодо того, що ризиковість — це благородна риса, походять від виразу «Хто не ризикує, той не п’є шампанського» від відчайдушних учасників «Формули-1», які прагнули перемогти, аби потонути у бризках шампанського. Схоже на те, що рішення щодо віднесення платника податків до ризикових розпочне перегони за справедливість із органами ДПС. Тільки тут невідомо, коли «фініш» і чи чекає на вас святкова пляшка шампанського.