Закон і Бізнес


Фемида на безденежье

Сегодня не хватает канцтоваров, а завтра «закончатся» и судьи


Доки одні стурбовані можливим зупиненням правосуддя, в інших грошей вистачає і на вікна, і на штори.

№20 (1474) 23.05—29.05.2020
Елена ДОВИДНАЯ
11926

В судах уже не хватает марок и конвертов. К этому добавляется угроза потерять опытные кадры. Ведь судьи апелляционной инстанции начали задумываться об отставке: сказались введенные Кабмином ограничения на вознаграждения.


Як повідмоляє прес-центр судової влади, про це говорили під час наради керівництва Верховного Суду з головами апеляційних судів. Так, голові Державної судової адміністрації Зеновію Холоднюку довелося тримати відповідь за заробітну плату працівників апарату та фінансування поточних видатків. Настрій не дуже оптимістичний: за його словами, без унесення змін до держбюджету ДСАУ не зможе забезпечити середньомісячну зарплату для працівників апарату на рівні минулого року.

Ще в очільника ДСАУ спитали про брак коштів на придбання конвертів, марок, паперу. У цій ситуації також винні Уряд і парламент. Адже на зазначені цілі виділено лише 444,7 млн грн., хоча торік сума була майже у 2,5 раза більшою. Нині мінімальна потреба судів становить майже 1,28 млрд грн.

На цьому тлі як світло в темній кімнаті можна сприймати інформацію про підтримку з-за кордону. Зокрема, українсько-канадський проект обіцяє допомогти засобами індивідуального захисту. Водночас ДСАУ направила лист Прем’єру, аби Уряд виділив судам 200 млн грн. зі стабілізаційного фонду держбюджету, що утворений для подолання наслідків пандемії.

Своєю чергою Голова ВС Валентина Данішевська вважає, що судова влада повинна розвивати два напрями роботи, пов’язані з фінансовим забезпеченням судів. По-перше, потрібно продовжувати відповідну комунікацію з Кабміном, а по-друге — шукати внутрішні резерви для виходу зі складної фінансової ситуації.

Утім, про те, аби вийти поділитися коштами із судами нижчої ланки не йдеться. Хоча, за інформацією, що блукає в соцмережах, ВС не має проблем із фінансами і нібито планово витрачає їх на не дуже нагальні цілі, як-от ремонт вікон чи інші побутові потреби. Натомість очільниця ВС пропонує іншим, наприклад, широко застосовувати електронний документообіг, дистанційний розгляд, а також визначити пріоритетність видатків.

Водночас керівники апеляційних судів нарікають, що через карантин робота значно ускладнилася, зросло навантаження. До того ж ситуація може погіршитись і через те, що чимало суддів йдуть або планують піти у відставку. За їх словами, це пов’язано серед іншого й із запровадженням обмежень на виплату суддівської винагороди. До того ж через масові звільнення у багатьох областях не вистачає суддів, які спеціалізуються на розгляді кримінальних проваджень.

Голова Вищої ради правосуддя Андрій Овсієнко підтвердив таку тенденцію. Проте навряд чи Рада може якось штучно перешкодити цьому витоку кадрів. Тож очільники апеляційних судів покладають надії на Конституційний Суд. Мається на увазі визнання неконституційними відповідних положень закону «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 13.04.2020 №553-IX.

Хоч і тут усе впирається у ВС, який не квапився зі скликанням Пленуму. Адже закон, як відомо, набрав чинності ще 18 квітня, а Пленум ВС скликано тільки на 29 травня. Тож доки подання надійде до КС, доки той ухвалить рішення, то не виключено, що і карантин закінчиться, а з ним утратять чинність норми, що оспорюються.