Закон і Бізнес


Тренер Высшей школы адвокатуры, адвокат Алексей Горох:

«Тот факт, что ты, кроме теории, способен передать и собственный опыт, стимулирует»


Алексей Горох: «Тот факт, что ты, кроме теории, способен передать и собственный опыт, стимулирует»

№19 (1473) 16.05—22.05.2020
Яна РЕВЕНКО
6775

Для успеха адвокату мало хорошо знать законодательные положения. Реалии требуют от юриста гибкости, владения рядом специальных навыков, стрессоустойчивости, умения логично излагать мысли и убеждать оппонентов. О том, как специалисту повышать квалификацию, чтобы получать удовольствие от профессии, рассказал тренер Высшей школы адвокатуры, адвокат Алексей ГОРОХ.


«5-годинні курси пролітають, як одна мить»

— Вища школа адвокатури була заснована в січні 2016 року. Ви почали викладати у 2018-му. Що змусило стати викладачем?

— Попри те що ВША НААУ була заснована в січні 2016-го, де-факто вона почала активно працювати лише через 2 роки. Саме тоді, у 2018-му, коли розпочиналася діяльність щодо підвищення кваліфікації, я зустрівся з директором ВША Саввою Кузьменком і запропонував ті дисципліни, які міг би викладати. Спробували. Вийшло. Відтоді маю в розробці 10 дисциплін, які читаю у ВША. І, знаєте, той факт, що ти, крім теорії, здатний передати й власний досвід, стимулює.

Загалом основним завданням, покладеним на ВША, є підвищення рівня кваліфікації адвокатів. І воно не змінювалося з моменту заснування.

— Як визначаєте тематику своїх курсів?

— Сьогодні тематика визначається на основі двох чинників. Перший — це предмет моїх інтересів. Другий — трендові напрями.

Щодо предмета моїх інтересів, то це кримінальне право і злочини, пов’язані з корупцією. Наведу як приклад курс «100 правових норм про уникнення кримінальної відповідальності». Це був мій перший тренінг, який я запропонував. Ідеться про законодавчі норми, які містяться в Кримінальному, Кримінальному процесуальному, Кримінально-виконавчому кодексах. Вони дозволяють на цілком законних підставах, без використання будь-яких корупційних складових, досягти успіху в захисті інтересів клієнта.

Тож під час тренінгу ми їх (100 правових норм. — Прим. ред.) досліджуємо, систематизуємо. Згодом уже з’явилися такі курси, як, наприклад, «Тактика застосування адвокатом досудових видів уникнення кримінальної відповідальності» та «Корупційні злочини: від обвинувачення до виправдання».

Щодо трендових напрямів, то тут нічого не змінилося: кримінал і судова система дають роботу адвокату.

— Є якісь принципові новації? Наприклад, нові форми подання матеріалу, які ви пропонуєте слухачам ВША?

— Я завжди намагаюся розробляти свої курси з огляду на те, що мені було б цікаво послухати як молодому юристу. Щоб, так би мовити, підняти рівень адвокатів не просто в теоретичних знаннях, а й передати свій досвід, звернути увагу на положення, які стануть у пригоді в адвокатській діяльності.

Звісно, паралельно із цим використовую свою викладацьку методику. Намагаюся не лише розповісти матеріал, а й попрацювати в групах. Наприклад, вирішити якісь справи, що стосуються певної тематики. Тоді ж кожен з учасників може висловити свою думку чи навести приклад у тій чи іншій ситуації.

Саме тому 5-годинні курси пролітають, як одна мить.

— А які курси у ВША є найбільш популярними серед слухачів?

— Я б не хотів ставити один курс вище за інший, оскільки вважаю, що кожна тематика гідна уваги та більш детального вивчення. Дивно було б, якби «Дифамація» виявилася популярнішою за «Вступну промову адвоката у кримінальному провадженні» або «Права людини у сфері охорони здоров’я» — за «Інтелектуальну власність».

Є природно актуальні теми. Це «Кримінальне право», «Судові спори», «Цивільне право».

«Регіональні адвокати відкриті до знань»

— Як часто слухати курс приїздили адвокати з інших міст, звісно, до початку карантину?

— Попри те що Вища школа адвокатури розміщується в Києві, частина адвокатів — з регіонів. Розклад занять дає змогу адвокатові, в якого або справа розглядається в Києві, або є потреби працювати на київського клієнта, суміщати це з підвищенням кваліфікації. І, треба віддати їм належне, регіональні адвокати відкриті до знань. Вони, якщо не соромляться, зазвичай ставлять більше запитань, ніж кияни, які «потерпають» від перевантаження інформацією. Є адвокати, відкриті до нових знань, до нової інформації.

— А як щодо зворотного зв’язку від слухачів курсів?

— Я завжди намагаюся під час тренінгів познайомитися з учасниками, почути про їхні проблеми, з якими вони стикаються в адвокатській практиці. Так склалося, що судова практика в регіонах може розвиватися по-різному, тому обговорюємо і регіональні проблеми, те, як та чи інша практика застосовується в кожному регіоні. Така робота дещо зближує. Після таких тренінгів багато чого і для себе дізнаєшся. Колись мій вчитель сказав: «Навчаєш, лише навчаючись», тому даю можливість виступити кожному охочому.

І тут є зворотний зв’язок. Дуже часто після проходження курсу адвокат телефонує і говорить: пам’ятаєте, ви нам розповідали про те, як підходити до вирішення того чи іншого питання? Я пішов цим шляхом — і мені все вдалося.

Можу сказати, що це велика заслуга всіх нас як тренерів. Адже я завжди вважав і вважаю, що розвиток неможливий без навчання.

— Маєте вже якісь ідеї на перспективу?

— Маю одну ідею, вже обговорював її із С.Кузьменком: зробити більш структурованими курси, що викладаються у ВША, щоб вони були побудовані за напрямами провадження.

Адже ми, адвокати, практикуємо в різних видах провадження, і хотілося б, щоб усі ці курси були структуровані. Щоб будь-який адвокат міг зайти на сайт ВША й обрати той напрям, який він визначив для себе як пріоритетний.

— Де, крім тренінгів, адвокат має шукати інформацію, аби тримати руку на пульсі?

— На мою думку, сьогодні адвокати перебувають під впливом інформаційних ресурсів, тому кожен має свій шлях отримання відомостей. Ми у ВША, наприклад, докладаємо багато зусиль до створення унікального контенту в соціальних мережах.

Адвокат щоденно отримує нову інформацію про зміни, які стосуються адвокатської діяльності, про soft skills, які так необхідні кожному правнику. І не важливо, чи це «Фейсбук», чи якийсь інформаційний ресурс, головне — бажання адвоката тримати руку на пульсі й завжди бути на висоті.

«Сподіваюсь, у 2021 році кримінальна юстиція вже буде працювати за новим КК»

— З 2007 року ви займаєтесь індивідуальною адвокатською діяльністю. За які справи здебільшого беретеся?

— Найбільше спеціалізуюся на захисті в кримінальному провадженні, а також на справах про адміністративні правопорушення, пов’язані з корупцією. І намагаюся працювати з цікавими, дещо заплутаними справами.

Наприклад, був один випадок у моїй практиці: у родині захворіла дівчина, і брат вирішив викрасти кошти на її лікування. Він улаштувався охоронцем в одне з відділень банку, кілька місяців спостерігав за касиром, пильнував, коли вона залишає касу. І одного разу викрав із каси близько $300 тис. (в різній валюті). Звичайно, за записами камер спостереження його викрили й обвинуватили у викраденні. Юнак не заперечував, що поцупив гроші, але заперечував, що він також викрав €280 тис. Думаю, що хтось із працівників банку намагався скористатися цим випадком, щоб приховати свою крадіжку.

У судовому засіданні мені як його захиснику вдалося переконати прокурора та суддю, що суми у €280 тис. на момент крадіжки в касі не було. І тому з підзахисного було зняте обвинувачення в крадіжці цієї суми. Підзахисного було засуджено за ч.5 ст.185 Кримінального кодексу на 4 роки позбавлення волі.

— А як щодо роботи в комітеті з кримінального права та процесу НААУ?

— У цьому комітеті я відповідаю за кримінально-правовий напрям. Водночас всі члени комітету беруть активну участь за всіма напрямами діяльності комітету. Основна мета діяльності комітету — підготовка законотворчих ініціатив, а також відстоювання інтересів інституту адвокатури в законопроектній роботі парламенту у сфері кримінального судочинства. Завдяки нашій активній позиції вдалося відстояти чимало положень в інтересах забезпечення рівності учасників провадження.

— Окрім усього, ви входите до Комісії з питань правової реформи при Президентові. Над чим нині працюєте?

— Наразі робоча група з питань розвитку кримінального права активно займається розробленням нового Кримінального кодексу. Майже завершена робота над Загальною частиною цього документа. Плануємо завершити роботу над проектом нового кодексу восени цього року. Юридичній спільноті буде надана можливість оцінити напрацювання нашої групи, серед яких є багато унікальних положень.

Загалом концептуально наша група вбачає актуальним і доцільним реформувати все законодавство про публічні правопорушення. Тож сподіваюся, що у 2021 році кримінальна юстиція вже буде працювати за новим КК.

— Ви практикуєте, викладаєте у ВША, займаєтеся науковою роботою. На все це, впевнена, йде більшість часу. А як щодо особистого?

— Із вільним часом досить складно. Проте весь вільний час намагаюся приділити родині. Також люблю мандри та активний відпочинок, зокрема — лижний вид спорту, мотоспорт та віндсерфінг.

— Підсумовуючи, що порадите адвокатам, аби завжди залишатися «на висоті»?

 

— Для того, аби бути «на висоті», адвокатові необхідно не лише не відставати від професійного життя, але й слідкувати за змінами в законодавстві, останніми тенденціями в судовій практиці. І саме в цьому ми, тренери ВША, допомагаємо кожному, хто відвідує наші тренінги.