Закон і Бізнес


Юристы предоставили рекомендации по внедрению е-судопроизводства


12.05.2020 13:14
2647

Ассоциация юристов Украины требует скорейшего внедрения электронного судопроизводства и готова предоставлять экспертную поддержку относительно дальнейшей процедуры его реализации.


Про це «ЗіБ» повідомили в АПУ.

Раніше АПУ неодноразово наголошувала про підтримку ініціативи запровадити електронне судочинство. Так, наприкінці квітня Асоціація спільно з Проєктом ЄС «Право-Justice» провела онлайн-зустріч для обговорення цього питання. До нього долучилися представники Вищої ради правосуддя, Державної судової адміністрації України, народних депутатів України, судді Верховного Суду, міжнародних експертів, експертів АПУ й адвокатів.

За підсумками зустрічі правники надали 11 рекомендацій для запровадження електронного судочинства. Серед них:

- Поступове запровадження окремих модулів системи ЄСІТС. Правники пропонують внесення відповідних змін до законодавства для поетапного запуску системи. Крім того, пропонується запуск пілотного проєкту для тестування роботи системи в окремих судах.

- Забезпечення інтеграції даних. «Об’єднання ЄСІТС з іншими базами та реєстрами для ефективного і швидкого обміну інформацією», — йдеться в тексті відкритого звернення.

-  Конкуренція замість монополії держави. У відкритому зверненні правники наголосили на необхідності залучення розробників до створення програмного забезпечення ЄСІТС на комерційній основі. Це, за їх словами, забезпечить конкуренцію та можливість вибору варіанту.

- Внесення змін до законодавства щодо можливості брати участь у судових засіданнях онлайн не лише під час карантину, з будь-якого приміщення. Пропозиція щодо онлайн-розгляду стосується і справ, що підлягають розгляду в порядку КУпАП.

- User-friendly система для суддів та учасників процесу.

- Електронні кабінети учасника процесу та судді.

- Безпаперовий документообіг.

- Інформаційна підтримка  робота кол-центру та допомога у користуванні системою на вебресурсах судів.

- Забезпечення ідентифікації  технічної можливості розпізнавання усіх існуючих видів електронного цифрового підпису в Україні при подачі документів.

- Забезпечення захисту даних.

- Забезпечення участі адвоката в електронному судочинстві — можливість подавати документи, ознайомлюватися із ними, а також брати участь у судовому засіданні.

З повним текстом відкритого звернення можна ознайомитися за посиланням.

Закон і Бізнес