Закон і Бізнес


Друзья в масках

Увеличилось ли количество рейдерских захватов во время карантина?


Чиновникам із Міністерства юстиції на мітингах щоразу доводиться пояснювати: приблизно третина скарг на дії державних реєстраторів безпідставна.

№18 (1472) 09.05—15.05.2020
Амина БЕКМИРЗАЕВА
4046

Введенный карантин открыл возможности для преступников переключиться с одной «специализации» на другую. Поэтому адвокаты напоминают, что надо проверить, чтобы узнать, попадает ли ваш бизнес в сферу интересов рейдеров.


Темні інстинкти

Чи набуло рейдерство поширення під час карантину? Міністерство юстиції запевняє, що ні. Натомість експерти наполягають: рівень рейдерства зростає. Бізнес перебуває в непритомності від збитків. А адвокати стверджують, що карантин створює для цього всі передумови. Утім, цікаво, що ж відбувається насправді.

Карантин, як і будь-який час нестабільності, дав злочинцям можливості для збагачення. Як запевняють експерти, у зоні найбільшого ризику опиняються ті, хто досі працює в «сірих» зонах. Адже неналежним чином оформлені документи, господарський безлад і бардак у бухгалтерії, наче мед, приваблюють охочих до чужої власності.

Втім, величезна кількість корпоративних конфліктів була б неможливою без знання внутрішньої кухні не лише бізнесу, а й сімейних обставин його власників. Так, досить часто бізнесмени зазнають атак на свою справу під час розлучення з дружиною.

Засоби «впливу» на бізнес у зловмисників також відрізнятимуться. Вони намагатимуться в максимально стислі часові межі паралізувати діяльність підприємства, розраховуючи на страх. Водночас, як показує практика, коли на захист підприємництва стають адвокати, зловмисники швидко втрачають до нього інтерес.

Зовсім іншу стратегію обирають ті, хто націлений поліпшити свій бізнес за рахунок іншого. У такому випадку про власників та їхні «вподобання» буде зібрано належні відомості. Стратегії суттєво відрізнятимуться креативністю та несподіваністю. У такому разі підприємцям, знову ж таки, доведеться шукати адвокатів, сферою інтересів яких є не лише комплексний супровід бізнесу, а й антикризове керівництво.

Не проґавити прогалину

Якщо ваш бізнес припав до смаку рейдерам, то одним із механізмів стає корпоративний конфлікт. Головною метою його є отримання достатньої для прийняття рішень частки в корпоративних правах підприємства. Звичайно, акціонери захищені ліпше, ніж учасники ТОВ, але й для останніх можуть невдовзі змінитися правила гри.

Найбільш улюбленими вправами рейдерів є маніпуляції з реєстрами та судовими рішеннями. Оскільки за недоторканність реєстрів відповідає Міністерство юстиції, усе каміння летить у його город. Одначе низка антирейдерських законів усе-таки дала результат.

Нині необхідно розрізняти два різні види впливу на реєстр. Перший — не проґавити прогалину, а саме — спираючись на мозок креативних адвокатів, віднайти шляхи до легального впливу на корпоративні права учасників. Другий — відверте знущання з реєстрів неприродним шляхом. Це може бути не лише злам системи з використанням ключів нотаріуса або ж руками реєстратора. Деякі адвокати стверджують, що для внесення «творчих правок» до реєстру іноді використовуються корупційні зв’язки в Мін’юсті.

І тут доречно задати головне питання — відповідальності. Справами державних органів і чиновників повинне цікавитися Національне антикорупційне бюро. Проте досі справ проти реєстраторів, які своїми діями завдали шкоду бізнесу, украй мало. Справ проти правоохоронців, які допомагали рейдерам, нема взагалі.

Мін’юст у дії

Як повідомила заступник міністра юстиції з питань держреєстрації Ольга Оніщук, завдяки законодавчим змінам скарги на грубі порушення державних реєстраторів розглядають протягом 24 год. З початку року відбулося вже 16 скасувань. Що стосується загального розгляду скарг, то у 2020 році надійшло понад 1000 скарг. Із них 70% — це нарікання на дії реєстраторів, які працювали в комунальних підприємствах, 30% — скарги на інші порушення. Але, як заявила О.Оніщук, це не свідчить про те, що кожна заява пов’язана з рейдерським захопленням.

Адже на третину скарг відповіді зводяться до того, що йдеться про «дії, учинені відповідно до законодавства».

Попри те що рішення приймаються швидко, для їх оформлення в Мін’юсті не вистачає фахівців. «Ми відчуваємо значний кадровий голод, уже зроблено повну реорганізацію департаменту нотаріату та держреєстрації. Державна машина вимагає часу, документообіг є тривалим, тож швидкі зміни неможливі», — запевнила О.Оніщук.

Наразі на розгляді в міністерстві перебуває майже 100 скарг від підприємців, але з їх розглядом проблем нема. Майже завжди встигають дати відповідь у встановлений час. Суттєво гірша ситуація з реєстрами нерухомості. Адже розгляд таких справ потребує фахівців. Утім, чиновниця переконана, що робить навіть неможливе, аби подолати кадровий голод і набрати професіоналів на вакантні посади.

Оскільки щороку приймаються все нові пакети антирейдерських законів, а бізнес не лише втомився працювати в «сірій» зоні, а ще й збанкрутував, рівень рейдерства знижується. Принаймні це стосується сфері неправомірного втручання в роботу реєстрів. Водночас злочинці теж удосконалюються.

Руками суду

Переписати чужу хату на свого тата — далеко не межа бажань. Діяти на межі закону та грати на його протиріччях — ось дофамінова кнопка для злочинців. Охочі заволодіти чужими статками переодяглися в коштовні костюми та виграють битви спочатку у власній свідомості, а потім — у суді.

Однак таке явище, як агресивне поглинання чужого бізнесу, загальновідоме у світі. Конкурентні війни, гра на акціях, ефектні заяви в ЗМІ та парламентські бійки за бізнес-процеси є невід’ємною складовою будь-якої капіталістичної держави. Навіть дуже розвиненої та плюралістичної.

Відтепер будь-яка експропріація майна освячується судовим рішенням. Хочеш отримати землю — береш кредит, не віддаєш, ідеш до суду. Хочеш підприємство — ініціюєш банкрутство. Хочеш бізнес — видаєш кредит через власний банк. Усе залежить виключно від розміру амбіцій та наявності коштів. Схеми створюють, зважаючи на попит.

Водночас не треба демонізувати суддів. Зокрема, як заявляють адвокати, насправді доволі часто те, що в пресі називають рейдерським захопленням, є конфліктом між партнерами. Обидві сторони зловживають процесуальними правами, намагаються урвати куш, сховати майно та виграти спір.

Як наголосила О.Оніщук, жодна сторона, котра звертається зі скаргою, ніколи не визнає, що зловживає правами. Тож судові рішення є місцем для битви адвокатів і доказів. І завжди в таких конфліктах є незадоволена сторона та програшна правова позиція.

Однак чи збільшився рівень рейдерства під час карантину? З певною пересторогою можна сказати, що ні. Збільшилися можливості для його вчинення. Разом з тим, на відміну від правоохоронців, українські судді доволі добре розуміють справжні мотиви сторін, а також ціну власних рішень.

 

КОМЕНТАР ДЛЯ «ЗіБ»

Марина ПАВЛЕНЧИК,
інспектор Ради бізнес-омбудсмена: 

— Під час карантину Рада бізнес-омбудсмена спостерігає деяке пожвавлення в надходженні скарг на реєстраційні дії щодо активів бізнесу, проте в кількісному аспекті таке пожвавлення не можна назвати значним. Так, починаючи з 12 березня рада отримала 5 скарг на реєстраційне рейдерство, 3 з яких стосувалися реєстраційних дій, проведених саме в період карантинних обмежень. З початку 2020 року рада отримала всього 8 скарг цієї тематики.

З моменту набрання чинності двома антирейдерськими законами — №159-IX у листопаді 2019 та №340-IX у січні 2020 років — спостерігається стійка тенденція до зниження кількості скарг на реєстраційні дії. Наприклад, показовим є те, що в січні цього року оскаржуваних дій було в понад 6 разів менше, ніж у жовтні попереднього року. Потік скарг на рейдерські дії до РБО знизився приблизно в тих самих пропорціях, і з осені 2019 року рахунок скарг на реєстраційне рейдерство, отриманих радою, пішов на одиниці.

Водночас навіть з урахуванням зрушень у боротьбі з рейдерством слід залишатися пильними, оскільки карантин, як нестабільна ситуація в суспільстві, усе ж створює ризик сплеску рейдерства щодо нерухомого майна та корпоративних прав бізнесу.

Для більш надійного захисту своїх активів власникам варто потурбуватися про деякі превентивні заходи, а також мати уявлення про ефективне реагування на рейдерську атаку, зокрема процедуру адміністративного оскарження. Запобіганню неправомірним діям з нерухомим майном сприятиме внесення даних про майно до державного реєстру, отримання кадастрового номера на земельну ділянку, реєстрація необхідності нотаріального посвідчення правочинів. А задля убезпечення корпоративних прав наявні опції як моніторингу (через сервіси СMС-інформування або відкриті бази даних), так і певних статутних запобіжників (наприклад запровадження кваліфікаційного електронного підпису для засвідчення змін учасників/керівників).

Олександр ТАЛАМАНЧУК,
адвокат 

— Сьогодні підприємцям потрібно бути особливо обережними, аби не стати жертвами рейдерських атак. Притягнення до кримінальної відповідальності за дії рейдерів відбувається нечасто. Тому найпоширенішими інструментами в разі недобросовісного поглинання залишається: утручання в реєстри з унесенням необхідних відомостей, використання підроблених документів, ініціювання банкрутства з метою захоплення активів через підконтрольного арбітражного керуючого, незаконний вплив на менеджмент компанії з метою вчинення вигідних для рейдера дій, дестабілізація роботи компанії шляхом використання міноритарних акціонерів.

З метою нівелювання ризиків варто під час створення бізнесу ділити долі статутного капіталу 50/50. Також необхідно провести юридичний аналіз установчих документів на предмет двозначностей для зловживань та в разі необхідності внести зміни щодо умов повідомлення про проведення загальних зборів, зазначити конкретне місце проведення, описати необхідність фотофіксації під час проведення загальних зборів, скласти детальний антикризовий механізм з метою скасування незаконних реєстраційних дій.

Украй необхідно проводити аудит активів компанії, аналіз їх правового статусу. Також для убезпечення бізнесу можна створити фінансові зобов’язання між пов’язаними компаніями, а на їх підставі – обтяження майна та корпоративних прав. Не менш необхідно регулярно проводити постійний моніторинг державних реєстрів юридичних осіб, речових прав на нерухоме майно, судових рішень на предмет незаконних змін, а також контролювати стан кредиторської заборгованості, установити чіткий контроль за діями відповідальних менеджерів.

Фактично сьогодні здебільшого рейдерів цікавить агарний сектор, а в другу чергу — будь-яка слабо захищена компанія, яка має у власності майно та активи. На жаль, тенденція до збільшення випадків рейдерства буде тільки посилюватися, поки держава не введе в правове поле поняття «рейдерство» й не почне регулярно притягувати до відповідальності винних осіб.