Закон і Бізнес


Откройте, следователь!

Прежде чем разрешить проведение обыска, эксперты советуют внимательно прочитать определение суда


Якщо уважно прочитати ухвалу, то може з’ясуватися, що слідчий банально помилився адресою.

№16 (1470) 25.04—01.05.2020
Ульяна ПОЛИШКО
19905

Обыск обычно сваливается как снег на голову. Заранее предсказать, когда именно он будет проводиться, или избежать этого следственного действия почти невозможно. О том, как управлять процессом при обыске, рассказали во время вебинара Высшей школы адвокатуры НААУ.


Приходьте завтра!

Адвокат Олександр Світличний нагадав, що обшук — це слідча дія, яка може проводитися тільки на підставі порушеного провадження і лише з дозволу суду. Тому насамперед слідчі повинні показати відповідне рішення. «Просто так прийти з обшуком не можуть. Для цього потрібно мати санкцію суду. Без рішення суду це буде не обшук, а перевищення службових повноважень і зловживання владою», — зауважив лектор.

Натомість адвокат уточнив, що є певні винятки. Як правило, це пов’язано з крайньою нагальністю, переслідуванням злочинця чи загрозою втрати доказів. У такому випадку слідчий може провести обшук без санкції, але протягом наступної доби має звернутися до суду з відповідним клопотанням.

Також адвокат звернув увагу на те, що дуже важливо вчитуватись у зміст ухвали. Зокрема, потрібно перевірити, чи дано дозвіл на вилучення речей і яких саме, чи не закінчився термін дії ухвали (як правило, видається на 30 днів) і чи дано дозвіл на обшук саме тим людям, які його проводять. Акцентував: обшук має право проводити лише слідчий або прокурор, прямо згаданий в ухвалі суду.

Також у Кримінальному процесуальному кодексі чітко прописані обмеження з приводу часу проведення обшуку — з 6:00 до 22:00. Тобто правоохоронці не мають права без нагальної потреби проводити обшук у нічний час.

Він наголосив, що особа, в якої проводять обшук, має право на захист. Зокрема, в законі чітко прописано, що правоохоронці повинні роз’яснити особі право на захист. «Це реалізовується в такий спосіб, що правоохоронці дають можливість зв’язатись із захисником і зобов’язані його очікувати, якщо немає зловживання правом. Правоохоронці не будуть безкінечно очікувати захисника, в законі не прописано, яка межа балансу інтересів, але зазвичай вони очікують кілька годин. У разі порушення такого права, якщо це буде доведено, докази, отримані в результаті такого обшуку, в подальшому будуть визнані недопустимими».

Адвокат зазначив: правоохоронці мають робити безперервний відеозапис обшуку, що прямо прописано в КПК. При обшуку повинні бути присутні не менш як 2 понятих із незацікавлених людей.

Поняті залучаються і відеозапис ведеться для того, щоби фіксувати хід дій. Також спікер радив не дозволяти правоохоронцям розходитися по приміщенню та не залишати їх самих.

Запротоколювати належним чином

О.Світличний розповів, на які відомості в протоколі слід звернути увагу. Так, відповідно до ст.104 КПК у протоколі зазначається, які саме технічні засоби використовувалися для фіксування процесуальної дії, дається перелік усіх вилучених речей, документів та спосіб їх ідентифікації. Обов’язково вказуються всі зауваження та доповнення до письмового протоколу з боку учасників. «Самі ж додатки до протоколу повинні бути належним чином виготовлені, упаковані з метою надійного збереження, а також засвідчені підписами слідчого, прокурора, спеціаліста, інших осіб, які брали участь у виготовленні чи вилученні таких додатків», — зауважив адвокат.

Згідно зі ст.8 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод органи державної влади не можуть втручатися в приватне і сімейне життя особи, її житло, кореспонденцію. Виняток — утручання здійснюється згідно із законом. Тож, якщо під час обшуку були допущені порушення, суддя не матиме права покласти в основу вироку докази, отримані у такий спосіб.

Зокрема, у випадку проведення обшуку іншими особами, крім слідчого чи прокурора, це слід уважати суттєвим порушенням умов обшуку. Тож результати обшуку відповідно до вимог стст.86, 87 КПК не можуть бути використані при прийнятті процесуальних рішень і на них не може посилатися суд при ухваленні обвинувального вироку як на доказ. На це звернув увагу Касаційний кримінальний суд.

Інший приклад — ухвала Мар’їнського районного суду Донецької області. У ній зазначено, що судом зі змісту протоколу обшуку житла встановлено, що під час його проведення були застосовані аудіо- та відеозапис, що відповідає вимогам абз.3 ч.2 ст.104 КПК. Однак до матеріалів клопотання не додано відповідної копії технічного запису обшуку. Тому додана до клопотання копія протоколу обшуку є недопустимим доказом у розумінні п.1 ч.1, ч.3 ст.87 КПК. Отже, одержані за результатами такого обшуку відомості не можуть бути допустимими, що робить неможливим призначення експертизи предметів, здобутих з істотним порушенням.

Поради від ЄСПЛ

Стати в пригоді захисникові може і практика Європейського суду з прав людини. Так, у справі «Смирнов проти Росії» ЄСПЛ вказав, що невизначеність меж обшуку дала органу влади на власний розсуд вирішувати, які матеріали підлягають вилученню. Як наслідок, це призвело до вилучення, крім документів, які стосуються справи, деяких особистих речей. Євросуд зазначив, що відсутність вказівки на конкретну мету обшуку є порушенням ст.6 конвенції.

Аналогічна позиція ЄСПЛ міститься і в рішенні у справі «Ернст та інші проти Бельгії», де сказано, що ордер на проведення обшуку не містив інформації щодо мети проведення та предметів, які підлягали вилученню. Таким чином, слідчих було наділено широкими повноваженнями, обшуки не були пропорційними меті.

Обшуки стали звичним явищем. Адвокати кажуть, що від цього ніхто не застрахований. Тому щоразу актуальними стають поради юристів, що робити, коли до вас прийшли з обшуком, а для адвокатів — допомога під час обшуку з боку колег.