Закон і Бізнес


10 обычных зарплат

РСУ провела заседание онлайн, опасаясь, что министры заставят Фемиду попрошайничать


Богдан Моніч впевнений, що зарплату зменшувати не можна, адже судді самі собі купують маски, а от будівництво доріг може почекати.

№14 (1468) 11.04—17.04.2020
Алина ПРИШЛЮК
6796

Законники готовы отдать добровольно часть своих денег для благих целей. Однако принудительное уменьшение их зарплат в пользу тех же целей считают недопустимым.


«Нині в різних регіонах України багато суддів виступили рушіями благодійних та волонтерських ініціатив, спрямованих на запобігання поширенню коронавірусної інфекції. За власний рахунок організовують закупівлю апаратів штучної вентиляції легень для передання їх відповідним медичним закладам, долучаються до роботи різних благодійних фондів», — ідеться у рішенні Ради суддів щодо ініційованих Урядом змін до бюджету.

Цей факт служителі Феміди використали, щоб пояснити: вони розуміють ситуацію, що склалася з наповненням державної скарбниці через епідемію. Проте відмовляються розуміти, чому заради цього посягнули саме на суддівську винагороду, запропонувавши обмежити її 10-ма мінімальними зарплатами. Законодавча ініціатива Уряду так обурила суддів, що вони провели екстрене засідання ради, попри карантин.

Щоправда, у залі були присутні лише четверо членів РСУ, однак ще 25 узяли участь у засіданні онлайн.

«Ми всі забезпечуємо себе за власний кошт засобами індивідуального захисту. Більше того, сьогодні судді збирають гроші на медичне обладнання. Я розумію, що держава потребує підтримки. Але фінансове забезпечення суддів — це гарантія нашої з вами незалежності. Цим законом запропонували позбавити нас не просто фінансування, а й гарантій незалежності», — вважає член РСУ Дмитро Мовчан.

«Ми навіть теоретично не знаємо, які зміни до бюджету підготували», — стверджує очільник РСУ Богдан Моніч. Його обурює, що із суддями ніхто не порадився, а про наміри Кабміну заощадити на суддівських зарплатах вони довідалися лише з Інтернету.

На думку Б.Моніча, зменшення видатків на державні органи є непропорційним. На нардепах Уряд має намір заощадити лише 48 млн грн., а на Вищому антикорупційному суді — 88 млн грн. Загалом на судах держава вирішила зекономити 190 млн. Така несправедливість, за словами голови РСУ, не свідчить, що Феміда намагається комусь заглядати у кишені. «Але треба шукати резерви деінде», — переконаний Б.Моніч.

Він згадав про кошти, виділені на автомобільні дороги, — 49 млрд грн. І хоча Уряд зменшив фінансування й за цією статтею, однак трохи більше ніж на 1%. «Гадаю, якщо у державі криза, то можна було б побудувати доріг трішки менше, знайти якісь резерви за рахунок інших видатків», — поділився своїми роздумами голова РСУ.

Також він наголосив, що в судах нема антисептиків та засобів захисту і на них потрібно витратити 105 млн грн.

Очільник РСУ цікавиться, куди підуть кошти, які держава зекономить на суддівській винагороді. «Я відверто не можу зрозуміти», — зізнався Б.Моніч.  Його образило, що зарплати інших державних службовців  не зміняться. На його думку, від змін до бюджету насамперед постраждають служителі Феміди, адже для перших інстанцій зарплата може скоротитися на чверть, а для найвищої — на 70—80%.

Б.Моніч уважає, що не зменшувати суддям зарплати могли б завдяки допомозі Європи, яку, найімовірніше, виділять Україні для подолання кризи. «Гадаю, що виділених коштів буде достатньо для того, щоб побороти пандемію. При цьому МВФ не ставив умови щодо зменшення суддівської винагороди», — сказав він.

Тож Б.Моніч запропонував РСУ ухвалити відповідне рішення, яке відтворює висловлені думки. Члени Ради суддів погодились і проголосували «за».

P.S. Текст рішеннядив. див. «ЗіБ».