Закон і Бізнес


Личные границы

Иностранцы в нашей стране и украинцы за рубежом: карантин, штрафы, обсервациям


Невдовзі на міграційну службу чекатиме черга довша, ніж в аеропорті напередодні закриття кордонів.

№14 (1468) 11.04—17.04.2020
Федор МАЛЕНЬКИЙ
6750

К текущим проблемам в сфере миграционного права, решение которых теперь затянулось на неопределенный срок, добавились новые, связанные с карантином и закрытием границ. Выдержыт ли миграционная служба и консульства новый вызов?


Громадянин світу

Асоціація правників України провела засідання комітету з міграційного права  на тему «Міграційні послуги в Україні та світі. Штрафи для іноземців та українців за кордоном» у режимі онлайн.

Основна проблематика полягає в тому, що ті іноземці, які зараз проживають в Україні і мають посвідку на проживання, все одно обмежені у своїх правах, як і громадяни України. Після 17 березня, коли закрили кордон, окремі іноземці, які отримали посвідку на постійне проживання через роз’єднання із сім’єю, зараз із різних причин не можуть в’їхати і виїхати з України. І це попри те, що у них є робота, вони здорові та не потребують обсервації.

Після запиту комітету АПУ з міграційного права і спілкування з Державною прикордонною службою стала зрозуміла їхня позиція. ДПС тлумачить обмеження таким чином, що рейдів і безпосереднього виявлення нелегальних мігрантів під час карантину не здійснюватимуть.

Що стосується іноземців, які тут застрягли, то тільки з Італією та однією компанією-авіаперевізником нині підписаний договір про надання допомоги. Міністерство інфраструктури підтвердило наявність 25 чартерних рейсів.

У нових умовах бути громадянином світу, виявляється, не тільки складно, а й не так уже й зручно та романтично.

Репутацію не купиш

Міграційна служба дала роз’яснення, що жодні штрафи не будуть застосовані до негромадян України, які тут залишилися через ситуацію з коронавірусом. Застосування санкцій відкладено на місяць. Але 17 квітня цей термін збігає. Питання полягає у тому, наскільки якісно зможуть надавати свої послуги працівники міграційної служби, якщо по закінченні цього строку іноземці та їхні представники у великій кількості ринуть вирішувати свої проблеми. Оскільки нині працівники ДМС трудяться не на повну силу (зокрема, це стосується міграційних служб м.Києва та Київської області), у відділах, які займаються послідками на постійне проживання, задіяна не більш як одна людина.

Голова комітету з міграційного права АПУ Сергій Ніжинський зазначив, що штрафи, накладені на громадян, — це не питання про гроші. Справа поягає в міграційній історії пересувань. Тому, коли клієнти чи друзі кажуть, що їм неважко сплатити якісь $50 штрафу, то варто пам’ятати, що одночасно вони формують свою міграційну історію. І коли потім прикордонна служба будь-якої країни побачить, що громадянин порушив термін, то може й не згадати, що це відбулось у період пандемії.

Тому адвокати все ж повинні подавати заяви від клієнта, що він не може продовжити посвідку у зв’язку з тим, що перебуває в певному місці або обсервації через карантин. Це — превентивні методи для того, щоб уникнути подвійного тлумачення у прикордонної чи міграційної служби. Адже зрозуміло, що мігранти, які перебувають в Україні нелегально, теж можуть скористатися таким «вигідним становищем» і при цьому прикритися коронавірусом.

За підсумками засідання було прийняте рішення про звернення до міграційної служби щодо продовження терміну перебування іноземця, який вже перевищив 90 днів, з одного місяця хоча б до трьох.