Закон і Бізнес


Льготы не для всех

Кто может рассчитывать на освобождение от платы за землю на период карантина


№14 (1468) 11.04—17.04.2020
Марина ЖИМОЛОСТНОВА, налоговый консультант ADER HABER Law Firm
6924
6924

За последние недели парламент успел не только предоставить льготы по плате за землю и налогу на недвижимость, но и внести изменения в порядок и сроки их применения. Как получить льготу и кто может на нее рассчитывать?


Пільговий період

30 березня Верховна Рада ухвалила черговий антикризовий закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)» №540-IX. Зміни зачіпають 9 кодексів та 32 закони. Зокрема, положення Податкового кодексу доповнені нормами, які надають певні пільги щодо плати за землю.

Зокрема, визначено, що з 1 до 31 березня 2020 року плата за землю не нараховується та не сплачується (земельний податок та орендна плата) за ділянки державної та комунальної власності, що перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб і використовуються ними в господарській діяльності.

Платники виконують податкове зобов’язання щодо плати за землю за період з 1 квітня до 30 червня 2020 року без нарахування пені та штрафних санкцій. Звільнення не поширюється на громадян, які не є суб’єктами підприємницької діяльності, оскільки це стосується лише ділянок, які використовуються в господарській діяльності.

Скористатися такою пільгою можуть юридичні особи та фізичні особи — підприємці, які мають правовстановлюючі документи на ділянку.

Водночас закон №540-IX залишив без змін умову застосування пільги, а саме — остання поширюється на ділянки, які використовуються в господарській діяльності. Тому, швидше за все, роз’яснення контролюючих органів щодо переліку користувачів пільги змін не зазнають.

За ознакою використання?

Логічним є припущення, що законодавець мав на увазі поширення пільг на всі ділянки, які суб’єкт господарювання використовував і надалі планує використовувати для провадження своєї діяльності незалежно від того, чи працює він у період карантину.

Якщо ж мається на увазі, що пільгою можуть скористатися лише ті, хто продовжує працювати, тоді вбачається, що решта, яка була змушена тимчасово припинити свою діяльність (на яку найбільше вплинули обставини надзвичайної ситуації), має вносити плату за землю. Тобто саме від використання ділянки для провадження господарської діяльності залежить звільнення від сплати земельного податку.

Платники єдиного податку, які є власниками ділянок, у разі тимчасового припинення господарської діяльності сплачують земельний податок на загальних підставах. Тобто контролюючі органи вважають, що в разі тимчасового припинення діяльності ділянки перестають використовуватись у господарській діяльності. З огляду на таку позицію податківців логічно припустити, що вони можуть зробити аналогічні висновки й у разі тимчасового припинення діяльності у зв’язку з ужиттям карантинних заходів.

Що таке господарська діяльність

Щодо самого визначення господарської діяльності податкові органи також мають своє бачення. Відповідно до пп.14.1.36 ПК нею є діяльність особи, що пов’язана з виробництвом (виготовленням) та/або реалізацією товарів, виконанням робіт, наданням послуг, спрямована на отримання доходу і проводиться такою особою самостійно та/або через свої відокремлені підрозділи, а також через будь-яку іншу особу, що діє на користь першої особи, зокрема за договорами комісії, доручення та агентськими договорами.

Виходячи із цього визначення, господарською діяльністю є не тільки, наприклад, провадження самого виробництва, а й утримання інших підрозділів, необхідних для функціонування такого виробництва (наприклад адміністративного персоналу). Тому й ті ділянки, які перебувають, наприклад, під адмінбудівлями, також використовуються в господарській діяльності.

Проте юрособа, яка є власником ділянки, на якій ведеться будівництво (у тому числі виробничих об’єктів), сплачує земельний податок на загальних підставах. Бо в такому разі ділянки не використовуються в діяльності.

Тобто податківці пов’язують господарську діяльність тільки з проведенням діяльності, що є основною та спрямованою на отримання доходу. Якщо підприємство припинило продаж товарів через карантинні заходи, але працювати залишився адмінперсонал, податківці можуть вирішити, що підприємство не здійснює діяльності, а отже, не може скористатися пільгою щодо плати за землю. Такі підприємці в подальшому можуть зіткнутися з донарахуванням плати за землю за результатами перевірки.

Податківці зможуть перевірити цей період. Адже закон передбачає лише звільнення від штрафних санкцій за порушення податкового законодавства, а не від охоплення цього періоду перевіркою та нарахуванням податкового зобов’язання за її результатами.