Закон і Бізнес


Процесс за закрытыми дверями

Как работают органы судебной власти в условиях карантина


№11-12 (1465-1466) 21.03—03.04.2020
ДМИТРИЙ ШАГИРМАНОВ, адвокат АО «АДЕР ХАБЕР»
226394
226394

Начиная с 16 марта наибольшей проблемой адвокатов и других лиц, осуществляющих представительство по делам и принимающих участие в судебных заседаниях, является полная, за исключением одиночных случаев, неопределенность относительно работы судебной власти в условиях введения ограничительных мер.


Як відомо, згідно з приписами постанови Кабінету Міністрів «Про запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19» від 11.03.2020 № 211, відповідно до ст.29 закону «Про захист населення від інфекційних хвороб» з метою запобігання поширенню на території України коронавірусу COVID-19 та з урахуванням рішення Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій від 10.03.2020, з 12.03.2020 до 3.04.2020 на усій території України встановлено карантин.

Згодом, 16 березня, Кабінетом Міністрів постановою №215 були внесені зміни до вказаної вище постанови та посилено і розширено карантинні заходи у зв’язку з гострою епідеміологічною ситуацією в Україні.

Того ж дня Рада суддів листом №9-рс-186/20 рекомендувала судам на період з 16.03.2020 до 3.04.2020 встановити особливий режим роботи. Зокрема, роз’яснити громадянам можливість відкладення розгляду справ у зв’язку з карантинними заходами; обмежити допуск у судові засідання та приміщення суду осіб з ознаками респіраторних захворювань: блідість обличчя, почервоніння очей, кашель; зменшити кількість судових засідань, що призначаються для розгляду протягом робочого дня.

Єдиного розробленого підходу до графіку роботи судів та їх структурних підрозділів наразі немає. Тож кожна окрема установа самостійно визначає графік роботи, порядок і спосіб проведення засідань, порядок доступу до приміщень суду, подання документів тощо.

Водночас, суди, запроваджуючи власні обмежувальні заходи, загалом орієнтуються на рекомендації, що були затверджені рішенням РСУ від 17.03.2020 №19. Зокрема, щодо встановлення особливого режиму роботи судів та недопуску у приміщення суду осіб із ознаками респіраторних захворювань тощо.

У питаннях, які стосуються відправлення судочинства та проведення судових засідань, кожна судова установа визначає власні правила та слідує власному алгоритму. Оскільки будь-яких відповідних рекомендацій органами суддівського самоврядування надано не було.

Враховуючи відсутність таких рекомендацій, процесуальна діяльність судової гілки влади, за виключенням, зокрема, Одеського апеляційного суду, в якому за розпорядженням голови суду з 17 березня до 3 квітня 2020 року зупинено розгляд справ у відкритих судових засіданнях за участю учасників судового процесу та припинено їх пропуск до залів судових засідань на час вжитих заходів, формально залишається незмінною, однак, як і зазвичай, наявні відповідні нюанси.

Зокрема, у Господарському суді м.Києва наразі процесуальна діяльність фактично не здійснюється, переважна кількість суддів знімає з розгляду судові засідання з метою попередження виникнення та запобігання поширення гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом COVID-19. Запроваджено окремий графік роботи канцелярії суду, а саме до 13:00.

Окружний адміністративний суд м.Києва, у свою чергу, більш обережно підійшов до рекомендацій РСУ: помічники та секретарі суддів, розуміючи, що процесуальних підстав для зняття з розгляду або відкладення розгляду справ немає, звертаються до учасників процесу із пропозиціями подати до суду клопотання про відкладення розгляду справи у зв’язку із запровадженням відповідних обмежувальних заходів. Канцелярія ОАСК працює у звичному режимі, за винятком того, що судова охорона не допускає великого скупчення людей у приміщенні канцелярії, а забезпечує доступ до приміщення відвідувачам по кілька осіб.

Судді Печерського районного суду м.Києва переважно знімають з розгляду та відкладають розгляд цивільних справ на іншу календарну дату, однак окремі судді здійснюють розгляд справ в судових засіданнях. Приймання кореспонденції канцелярією не здійснюється за виключенням процесуальних документів, що подаються у межах кримінальних проваджень. Процесуальні документи у цивільних справах та справах про адміністративні правопорушення подаються шляхом їх поміщення до скриньки у приміщенні суду. Всіх відвідувачів суду перевіряють на наявність симптомів респіраторних захворювань, а саме шляхом проведення температурного скринінгу.

Верховний Суд зазначає, що вживатиме заходів для мінімізації усного розгляду справ; водночас розгляд справ у порядку письмового провадження та прийом документів відбуватимуться у штатному режимі. Певні колегії суддів Касаційного господарського суду знімають з розгляду справи, однак централізована тенденція у цьому питанні виявлена не була.

Загалом, переважна кількість судів на власних веб-сторінках рекомендують звертатись до суду із клопотанням про відкладення розгляду справи або утримуватись від безпосередньої участі у засіданнях. Крім цього, судами припинені всі заходи, що не пов’язані з процесуальною діяльністю, включаючи особистий прийом громадян керівництвом, а також обмежено доступ осіб, які не є учасниками процесу.

Суди обережно підходять до питання обмеження або припинення власної процесуальної діяльності на час проведення карантинних заходів. У цьому керівництво судів можна зрозуміти: правова держава не може існувати і місяця без відправлення судочинства. Тому проведення або відкладення відповідної справи вирішується власне суддею у кожному окремому випадку з огляду на стадію її розгляду, перебіг процесуальних строків тощо.

З іншого боку, вирішення ситуації, що склалася, потребує безпрецедентних заходів з метою недопущення будь-яких надзвичайних ситуацій на території України, оскільки недостатність таких заходів сьогодні може призвести до більш тривалого lockdown’у в майбутньому.

Стабілізація епідеміологічної ситуації в Україні потребує консолідації, у тому числі, юридичної спільноти: суддів, адвокатів тощо. Тому неявка учасників процесу в засідання, подання заяв/клопотань про відкладення розгляду справи у цьому випадку свідчить не про наміри затягування процесу, а про соціально відповідальну поведінку, яка сприяє найшвидшому закінченню карантинних заходів та повернення країни до звичного ритму життя.