Закон і Бізнес


Отставка вместо увольнения

ВСП согласился, что работу в отделе статистики можно зачесть в судейский стаж


№10 (1464) 14.03—20.03.2020
Павлина КАМЕНСКИХ
8508

Не сдав экзаменов во время квалификационного оценивания, женщина решила уйти с работы по собственному желанию. Но уволить ее никто не желал, ведь ей не хватало стажа. Однако через полгода мнение дисциплинарного органа радикально изменилось.


Анжеліка Шеремет з Апеляційного суду Рівненської області 2 роки тому не пройшла кваліфікаційного оцінювання. Про це повідомили на сайті Вищої кваліфікаційної комісії суддів 26 квітня 2018 року. Вона опинилась у списку суддів, яких не допустили до співбесіди за підсумками попередніх іспитів.

Щоб не втрачати виплат, А.Шеремет подала у відставку. Проте довгий час її відмовлялись і звільняти, і відправити у відставку.

Мабуть, для того, щоб мати змогу самій себе звільнити, жінка спробувала перейти на наступний щабель кар’єри та подала заяву про бажання зайняти посаду члена Вищої ради правосуддя, якого мав призначити Президент. Однак посада їй не дісталась. У стані напівзвільнення А.Шеремет перебувала весь цей час. 

ВРП пояснювала своє небажання відправляти законницю у відставку тим, що в неї недостатньо стажу, адже просити про таке можуть лише ті служителі Феміди, які відпрацювали 20 років. Водночас А.Шеремет наполягала на необхідності зарахувати до стажу період роботи на посаді старшого консультанта по статистиці (із жовтня 1994 до жовтня 2000 року), а також 2 роки на посаді помічника судді. Рада погодилася, що посаду помічника судді можна зарахувати до стажу, але робота статистом не могла дати законниці права на відставку.

Та згодом думка ВРП змінилася. Точніше, змінилося законодавство, що регулює питання зарахування стажу роботи в галузі права до суддівського (ч.2 ст.137 закону «Про судоустрій і статус суддів» у редакції, яка діє з 5.08.2018). Цього разу, аргументуючи своє рішення на користь відставки, колегіальний орган процитував рішення Великої палати Верховного Суду й констатував: якщо досвід статиста вважався достатнім для того, щоб А.Шеремет дістала посаду судді, то його достатньо і для відставки.

«До стажу роботи на посаді судді також зараховується стаж (досвід) роботи (професійної діяльності) судді у сфері права, який вимагається законом як мінімальний для набуття таким суддею права для призначення на посаду судді на дату такого призначення», — процитувала Рада положення з рішення. Тож тепер жінка має право і на відставку, і на довічне утримання.