Закон і Бізнес


Физлицо в двух ипостасях

Одно только обретение лицом статуса предпринимателя не является доказательством использования участка для хоздеятельности


Навіть якщо ФОП вирощуєте врожай на присадибній ділянці, це ще не факт заняття підприємницькою діяльністю.

№10 (1464) 14.03—20.03.2020
Алла ГУДАК, секретарь ІІ судебной палаты Северо-западного апелляционного хозяйственного суда
10128

Если факт использования участка для хозяйственной деятельности не нашел своего подтверждения, то не доказан и факт ведения физическим лицом — предпринимателем на этом участке деятельности, направленной на изготовление и реализацию, выполнение работ или предоставление услуг стоимостного характера.


Касаційний господарський суд підтримав позицію Північно-західного апеляційного господарського суду, викладену в постанові від 7.11.2019 у справі №924/575/18. Останній скасував рішення суду першої інстанції та закрив провадження у справі на підставі п.1 ч.1 ст.231 Господарського процесуального кодексу, оскільки спір не підлягає вирішенню в порядку господарського судочинства.

При цьому в постанові КГС від 13.02.2020 зазначено, що наявність статусу підприємця не підтверджує того, що з моменту державної реєстрації ФОПа така особа виступає як підприємець у всіх правовідносинах. Аналогічна правова позиція викладена в постанові Великої палати Верховного Суду від 4.09.2019 у справі №761/5115/17.

Суд апеляційної інстанції, дослідивши докази, дійшов висновку, що відповідач у всіх наявних документах у справі значиться як фізична особа та на підставі договору оренди землі набув цивільних прав на користування спірною ділянкою саме як фізособа. Тобто в спірних правовідносинах він не діє як підприємець.

ВС також зазначив, що, за змістом ч.1 ст.320 Цивільного кодексу, власник має право використовувати своє майно для провадження підприємницької діяльності. Тобто фізособа, яка є власником, зокрема, нерухомого майна, має право використовувати його для ведення підприємницької діяльності.

Відповідно до ч.1 ст.58 Господарського кодексу суб’єкт господарювання підлягає державній реєстрації як юридична особа чи ФОП у порядку, визначеному законом.

Згідно з ч.1 ст.128 ГК громадянин визнається суб’єктом господарювання в разі провадження ним підприємницької діяльності за умови державної реєстрації його як підприємця без статусу юрособи відповідно до ст.58 цього кодексу.

У ч.2 ст.50 ЦК зазначено, що фіз-особа реалізує право на підприємницьку діяльність за умови її державної реєстрації в порядку, установленому законом.

Фізособа, яка в установленому законом порядку набула статусу підприємця, не втрачає статусу фізособи. Натомість згідно з ч.8 ст.4 закону «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» ФОП позбавляється статусу підприємця з дати внесення до Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань запису про припинення підприємницької діяльності цією особою.

Тобто фізособа, яка бажає реалізувати своє конституційне право на підприємницьку діяльність, після проходження відповідних реєстраційних та інших передбачених законодавством процедур за жодних умов не втрачає та не змінює свого статусу фізсоби, якого вона набула з моменту народження, а лише набуває нової ознаки — підприємця. При цьому правовий статус «ФОП» сам по собі не впливає на будь-які правомочності фізособи, зумовлені її цивільною право- та дієздатністю, і не обмежує їх.

Статус ФОПа надає людині з повною цивільною дієздатністю право займатися підприємницькою діяльністю. Набуття такого статусу не позбавляє людину як учасника суспільних відносин статусу фізособи. Цивільні права й обов’язки фізособи набуваються та здійснюються в порядку реалізації цивільної дієздатності цієї особи.

Тобто для встановлення факту користування відповідачем ділянкою з метою провадження господарської, зокрема підприємницької, діяльності потрібно встановити факт ведення діяльності нею як ФОПом на цій ділянці, спрямованої на виготовлення та реалізацію, виконання робіт чи надання послуг вартісного характеру. Аналогічна правова позиція викладена в постановах Великої палати ВС від 15.05.2019 у справі №686/19389/17, від 9.10.2019 у справі №209/1721/14-ц.

Таким чином, сама наявність у відповідача статусу ФОПа не може слугувати доказом використання ним спірної ділянки в підприємницькій діяльності саме як ФОПом. Отже, спір підлягає розгляду в порядку цивільного судочинства.