Закон і Бізнес


В зоне риска

В КХС определили наиболее рискованные операции для бизнеса


Голова КГС Богдан Львов (посередині) стверджує, що сума в 1000000 грн. для малозначних справ — це дуже оптимістично.

№9 (1463) 07.03—13.03.2020
Ксения ТАЛАМАНЧУК
5534

Проанализировав статистику за 2019 год, Кассационный хозяйственный суд назвал дела, с которыми бизнес чаще всего имеет проблемы. Впрочем, несмотря на то, что к судам обращались больше, обжаловать начали меньше.


Звичаї ділового обороту

Попри те що метеорологічна зима так і не настала, це не завадило суддям господарської юрисдикції підбити підсумки своєї роботи за минулий рік в її останній день. Знявши завісу з питання про ефективність власної діяльності, судді розкрили навіть ті таємниці, яких розкривати не планували.

«Сьогоднішня зустріч — це спільний пошук відповідей на питання судової практики, перспектив її розвитку та загальних тенденцій, а також обговорення окремих рішень з метою покращення роботи на майбутнє», — наголосив очільник КГС Богдан Львов.

Тож, доки міжнародні експерти зважують, як законодавчі зміни вплинули на місце України в рейтингу Doing Busines, судді власними рішеннями щоденно формують та деколи навіть виховують бізнес-середовище.

Б.Львов нагадав, що суди господарської юрисдикції покликані гарантувати вільну ініціативу та свободу підприємництва, мінімальне державне втручання в економічні процеси, обмеження монополізму, заохочення конкуренції, захист інтересів споживача та сприяння іноземним інвестиціям. Адже судовий захист учасників господарських правовідносин є одним з найважливіших чинників становлення й розвитку економіки України.

З низу до верху

2019 рік видався для КГС доволі плідним, як і для всіх судів господарської юрисдикції. Незважаючи на те що кількість справ протягом останніх років зменшувалася, 2019-й показує позитивну динаміку. Це служителі Феміди традиційно тлумачать як збільшення довіри до суду, а також роблять висновок про певну стабілізацію економічної ситуації. Хоча експерти підстав для економічного зростання майже не бачать.

Серед місцевих господарських судів найбільшу ефективність показують установи Одеської, Рівненської та Сумської областей. Зокрема, на думку Європейської комісії з питань ефективності правосуддя, оптимальний показник ефективності перебуває в межах 95—105%. Тож господарські суди не лише показують ефективність на рівні держав Європи, а й примудряються це робити, незважаючи на реформу та кадровий голод.

Утім, найяскравіше ефективність роботи господарської юрисдикції показує кількість апеляційних і касаційних оскаржень. Так, 80,9% рішень, ухвалених першою інстанцією, не оскаржують узагалі. У свою чергу лише 3,7% постановлених рішень потрапляють на перегляд до апеляційної інстанції.

Пальму першості за цим показником традиційно тримає Господарський суд Чернівецької області. Утім, ефективність розгляду справ у ньому можна пояснити не тільки меншою кількістю справ, оскільки за рівнем навантаження він не пасе задніх.

Найбільше, як завжди, довелося працювати суддям Господарського суду м.Києва. Проте в цьому році за рівнем навантаження їх наздогнали колеги з Миколаївської та Закарпатської областей. Причому столична якість насправді має зворотний бік у вигляді тривалості розгляду справ.

З огляду на статистичні дані в бізнесу відсутні передумови для того, щоб намагатися гратися в підсудність. Адже в деяких випадках територіальна юрисдикція навіть іде на користь. Якість розгляду жодним чином не відрізняється, але час можна зекономити.

Що ж до другої інстанції, то найбільшу кількість справ перелопатили Східний та Південно-західний апеляційні суди. Утім, і ефективність вони показують пристойну. Питома ж вага змінених і скасованих рішень в апеляційних господарських судах становить 7,1%. Найкращі показники мають Центральний та Південно-західний апеляційні суди.

Хто працював більше

У 2019-му на розгляді в КГС перебувало 14503 справ, з яких 13703 надійшло протягом року. З них розглянуто — 12823. Причому в касаційній інстанції абсолютна більшість попередніх рішень залишається без змін, а скарги — без задоволення. Статистика свідчить, що впродовж минулого року тільки 1914 скарг було задоволено. Тож згубна традиція скаржитися до останньої інстанції насправді не дуже ефективна. Хоч і дозволяє підзаробити на клієнтові.

Абсолютним рекордсменом за ризикованістю стає виконання договорів. Адже протягом 2019-го на розгляді в КГС перебувало 8040 справ, сторони яких не досягли згоди щодо виконання договорів або ж визнання їх недійсними. З них трохи більше ніж 7500 надійшло до суду торік. Водночас із різних причин третина з них навіть не змогла подолати етап відкриття провадження.

Ще третина справ була вирішена судами нижчих інстанцій у суворій відповідності з нормами законодавства, через що в задоволенні касаційних скарг було відмовлено. І лише 1024 справи, які стосувалися невиконання договорів, було переглянуто та винесено нові рішення або ж направлено на новий розгляд.

Найбільш ризикованими для бізнесу залишаються договори, пов’язані з купівлею-продажем та постачанням товарів, виконанням робіт або наданням послуг. Так само доволі гостро в бізнесовому середовищі постає питання кредитів, адже суспільство досі не сприймає ідеї, що борги нікуди не зникають. Доки «видатні бізнесмени» розповідають, що борги повертають тільки боягузи, насправді непогашені кредити змушують банки закладати більшу відсоткову ставку. Тобто за «відчайдушну хоробрість» одного розплачуються всі.

І це підтверджується також кількістю банкрутств, які так само використовують як механізм для скидання боргового ярма. Найбільше до КГС звертаються з оскарженням майнових спорів з вимогами до боржника та власне грошових вимог до боржника. Проте, оскільки вже діє Кодекс з процедур банкрутства, ситуація невдовзі може змінитися.

Достатньо клопоту завдають підприємцям і земельні питання. Найбільш болючі з них — щодо оренди та встановлення права власності на ділянки. Утім, можна з упевненістю сказати, що судді КГС присвятили достатньо уваги виробленню єдиних і сталих підходів.

Поступово зростає й кількість спорів, пов’язаних з інтелектуальною власністю та антимонопольним законодавством. Позаяк економіка перебуває в стагнації, бізнес частіше намагається змусити контрагента виконати зобов’язання, ніж відслідкувати, чи не підробляють його товар.

Ні дня без покращень

Для судової системи 2019 рік був доволі непростим. Іноді, як самі судді жартують, вони втрачають натхнення працювати понаднормово та у вихідні. Також голова КГС звернув особливу увагу на законодавчі нововведення, які вплинуть на роботу судової системи: «Очікується, що після запровадження касаційних фільтрів велике навантаження, яке було в касаційних судах, ляже на апеляційні суди. У багатьох справах крапку ставитимуть саме вони, а Верховний Суд лише в окремих випадках коригуватиме практику».

У зв’язку із цим Б.Львов висловив занепокоєння, що кожний апеляційний суд зможе формувати свої позиції, які відрізнятимуться від практики сусідів. Задля уникнення таких ситуацій та недопущення появи «окремої практики» очільник КГС запропонував узагальнювати практику на рівні апеляційних судів, а надалі, після обговорення у ВС, визнавати її доцільною для врахування іншими.

Однак видається, що запровадження процесуальних фільтрів може звести нанівець існування касаційної інстанції. Адже визначити суму в 1 млн грн. для бізнесу як малозначну — це дуже оптимістичний підхід.