Закон і Бізнес


По праву лордов

Почему, выбирая между тем, что было первым, — курица или яйцо, стоит обратиться к адвокату


№8 (1462) 29.02—06.03.2020
Марина ЛИБЕРМАН
4964

Адвокаты рассказали, как, несмотря на постоянные изменения в украинском законодательстве, планировать собственный бизнес на годы вперед. В то же время из-за этих нововведений судьи вскоре могут остаться без работы.


Ліпше, ніж офшор

Започатковуючи новий бізнес, інвестори передусім рахують гроші та можливі прибутки. Поступово і в нас починають звертатися до адвокатів не тоді, коли виник конфлікт, а на етапі підготовки статутних документів. Про те, яким чином завчасне залучення до бізнес-процесів адвоката допомагає зменшити ризики ведення бізнесу, говорили під час вебінару, організованого Національною асоціацією адвокатів України.

Попри прямі вимоги щодо стабільності законодавства, зокрема податкового, парламент не може зупинитися та постійно «покращує» життя в державі. Водночас хаотичне внесення змін розширило можливості для бізнесменів, які, працюючи в Україні, можуть обрати більш стабільну юрисдикцію. Адже, незважаючи на боротьбу з офшорами, законодавець запровадив механізм корпоративного договору. Який, якщо уважно читати законодавство, може стати справжньою революцією українського права.

Інститут корпоративних договорів у напівлегальному стані існує в Україні ще з 2008 року. Проте раніше такі угоди мали силу дорожньої карти для бізнесу. Адже суди їх не визнавали, а законодавство дозволяло хіба що передбачати в них додаткові обов’язки для акціонерів. Ще одного обмеження цей механізм зазнав після постанови Пленуму Верховного Суду України.

На килимі в Президента

Утім, попри такі доволі однозначні висновки ВСУ, виправив ситуацію час. Адже за 10 років вітчизняні підприємці розсмакували корпоративне структурування із залученням іноземних компаній. Що, у свою чергу, привело до усвідомлення необхідності зміни вектора на рівні закону.

Це, власне, і відбулося з унесенням у березні 2017 року змін до законодавства. Утім, незважаючи на те що парламент проголосував за запровадження європейських стандартів в українському праві, Президент підписувати закон не квапився. Через що євроінтеграційні ініціативи тинялися коридорами найвищих установ майже 11 місяців. Подейкують, що закон мав упливових лобістів, які пообіцяли навіть подати позов про спонукання до вчинення дій. Проте робити цього не довелося, закон набрав чинності.

Завдяки законотворцям учасники не лише акціонерних товариств, а й товариств із обмеженою відповідальністю можуть використовувати для впорядкування своєї діяльності корпоративний договір. Однак масового поширення ця практика поки що не набула.

Капітальний прибуток

Адвокати стверджують, що тепер змушені розвінчувати міфи, які накопичилися за попередні роки. Адже підприємці не розуміють усіх переваг, які для них відкриваються після укладання корпоративного договору. Перш за все договір дає учасникам товариства можливості не лише спонукати до дій, а й передбачати певні обмеження.

Особливо це важливо з огляду на високу ризикованість бізнесу на момент його започаткування. Хоча в Україні статистика щодо стартапів відсутня, загальносвітові тенденції показують, що навіть у стабільних юрисдикціях межу в один рік перетинає менше від половини підприємств. Статут як один із головних документів новоствореного товариства не дає змоги учасникам запровадити такі умови діяльності, як утримання від виплати дивідендів або ж розподіл прибутку протягом певного часу. Проте корпоративний договір не лише дає таку змогу, а й наділяє учасників необмеженим колом правомочностей.

Зокрема, засновники ТОВ можуть передбачити, яким чином розподілятиметься прибуток та на яких умовах залучається додатковий капітал, установити обов’язок відступити свою частку або ж її частину чи, навпаки, заборонити такі дії. Фактично корпоративний договір дає засновникам можливість домовитися «на березі» про всі нюанси подальшої діяльності.

Інвестувати з розумом

Негатив у цих змінах також присутній. Так, засновникам доведеться залучати адвокатів на етапі перемовин про ведення бізнесу. Адже, якщо більшість підприємців звикла ставитися до установчих документів як до формальності, з корпоративним договором так не вийде.

Проте в умовах перманентних змін, які відбуваються в українському законодавстві, учасники корпоративного договору можуть самі створити спокійну гавань. І, як виявляється, це в рази дешевше, ніж будувати насипні острови в ОАЕ. Досвідчені фахівці добре знають, як прописати умови договору, щоб захистити засновників від подальших судових спорів. І це задоволення варте грошей.

Корпоративний договір є цілком конфіденційним, тож дає змогу істотно зменшити ймовірність рейдерських захоплень бізнесу. Отже, у ситуації, коли друзі стають ворогами, суд керуватиметься не ідеями з кодексів, а волею сторін. Крім того, засновники ТОВ можуть передбачити застосування англійського права до своїх відносин. Чим, звісно, трішечки зменшать обсяг роботи українських суддів або ж дадуть можливість адвокатам розтягнути слухання на роки. Це вже залежить від майстерності правника та обраної ним стратегії.

Особиста територія

Укладаючи корпоративний договір, учасники мають змогу внормувати майбутню діяльність. Крім того, стороною такого договору можуть бути й треті особи, наприклад інвестори або банк. Водночас така свобода для засновників дещо ускладнює роботу інхаусів. Адже з огляду на секретність корпоративного договору для укладання договорів необхідно запитувати інформацію в довільній формі щодо обсягу повноважень директора.

Крім того, укладанням корпоративного договору можна усунути безліч законодавчих прогалин. Наприклад, щодо спадкування часток і механізму їх викупу. Прописати заздалегідь механізми протидії саботажу з боку учасників підприємства, переважні права та багато іншого. Адвокати запевняють, що навіть механізм безвідкличної довіреності поступово починає працювати. Утім, з ними нині є дві проблеми, одна з яких — правова. Перше — це питання довіри, адже найбільшої кількості помилок, подекуди фатальних, припускаються люди. Друге — це суперечність, яка виникає тоді, коли на загальні збори приходить власник частки та починає голосувати всупереч своїм рішенням, прописаним у довіреності.

Таким чином, започатковуючи бізнес, можна убезпечити себе від багатьох проблем, навіть від рейдерства. Крім того, тут — як у шлюбному договорі: що детальніше обговорюються плани на майбутнє, то вищий ризик розставання. Що ліпше: зберегти гроші, час та спокій чи втратити все через довіру? Це кожен вирішуватиме самостійно.