Закон і Бізнес


Хочу на госслужбу!

Какие нововведения нужно учесть кандидатам на должности категорий «Б» и «В»


№5 (1459) 08.02—14.02.2020
310885

Определяющей процедурой отбора государственных служащих является конкурс, процедура проведения которого существенно изменилась. Как же пополнить ряды государственных служащих, узнать об открытых вакансиях и особенностях конкурсного отбора?


Як пояснили у прес-службі Сьомого апеляційного адміністративного суду, процедуру добору визначено Порядком проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, затвердженим постановою Кабінету Міністрів від 25.03.2016 №246 (зі змінами).

Для належної і прозорої організації процесу створено Єдиний портал вакансій державної служби НАДС. На ньому можна знайти всю необхідну інформацію про відкриті вакансії.

З 26.09.2019, після набрання чинності змінами до порядку, особи, які бажають взяти участь у конкурсі на посади категорій «Б» та «В» і відповідають визначеним вимогам, у межах установленого строку подають конкурсній комісії через єдиний портал:

• заяву про участь у конкурсі із зазначенням основних мотивів щодо зайняття посади (додаток 2 до порядку);

• резюме (додаток 2-1 до порядку), в якому зазначаються паспортні дані, відомості про вищу освіту, підтвердження рівня володіння державною мовою, стаж роботи, стаж державної служби (за наявності), досвід роботи на відповідних посадах згідно з вимогами, визначеними в умовах проведення конкурсу;

• заяву, в якій повідомляють, що до них не застосовуються заборони, визначені в чч.3 та 4 ст.1 закону «Про очищення влади», та дають згоду на проходження перевірки і оприлюднення відомостей стосовно них відповідно до зазначеного закону.

Також за бажанням можна надавати і додаткову інформацію, зокрема стосовно попередніх результатів тестування, досвіду роботи, компетентності, репутації (характеристики, рекомендації, наукові публікації тощо).

На електронні документи, які подаються, обов’язково накладається кваліфікований електронний підпис кандидата.

До 31.12.2019 кандидати могли надати інформацію особисто або надіслати її поштою. Тепер вона надається лише онлайн через єдиний портал.

Якщо кандидат відповідає встановленим умовам, він допускається до тестування. Перелік тестових питань з варіантами відповідей затверджується НАДС та оприлюднюється на його офіційному веб-сайті.

Крім того, за рішенням конкурсної комісії, для кандидатів на посади категорії «Б» можуть бути запропоновані ситуаційні завдання, за результатами яких оцінюється рівень професійної компетентності відповідно до посадових обов’язків.

У разі проходження тестування та розв’язання ситуаційних завдань (для категорії «Б») кандидати допускаються до співбесіди, під час якої кожен член конкурсної комісії оцінює знання, уміння, компетенції, необхідні особистісні якості конкурсантів.

5 кандидатів з найбільшою кількістю балів запрошуються до співбесіди, яку проводить керівник державної служби, і вже за її результатами приймає рішення про переможця (переможців) конкурсу або про його (їхню) відсутність.

Отже, проходження конкурсного відбору — це досить кропіткий і трудомісткий процес, який під силу пройти лише тим, хто ставить перед собою мету та старанно і впевнено прямує до неї.