Закон і Бізнес


Не проиграть самому себе

Зачем юристу эмоциональный интеллект и как он может помочь в судебном процессе?


Персонаж Джима Керрі у фільмі «Брехун, брехун» не зміг брехати клієнтам, і його правда виявилася надто емоційною.

№4 (1458) 01.02—07.02.2020
Федор МАЛЕНЬКИЙ
9617

Умение владеть собой — важный навык для адвоката. Но как найти баланс между сухой рациональностью и избыточной возбудимостью? Учимся направлять эмоции в свою пользу.


Важливіший за IQ

Вища школа адвокатури провела вебінар «Емоційний інтелект адвоката». Спікером заходу виступила бізнес-тренер, кандидат психологічних наук Оксана Сєдашова.

Сам термін «емоційний інтелект» з’явився не так давно. Раніше вважали, що є тільки один вид інтелекту, але нині популярності набувають дослідження EQ (емоційного інтелекту). На початку 1980-х у психології заговорили про множинні інтелекти.

EQ визначає успішність людини в її професійному середовищі. Інколи ми справді не розуміємо, що саме викликало ту чи іншу емоцію в клієнта. Високий EQ означає, що ви вмієте володіти своїми емоціями та можете ефективно впливати на емоції вашого співрозмовника.

У 1995 році вийшла книжка Девіда Гоулмана «Емоційний інтелект. Чому він може значити більше, ніж IQ». Але задовго до цього, у 1920-му, психолог Едвард Торндайк запропонував такий термін, як «соціальний інтелект». Це, зокрема, «розуміння своєї поведінки та поведінки інших людей та вплив цієї поведінки на комунікацію».

До складових емоційного інтелекту належать:

• самосвідомість;

• самоконтроль;

• мотивація;

• емпатія;

• соціальні навички.

Чому адвокату варто розвивати свій емоційний інтелект? Уже тому, що в цій професії емоції відіграють дуже важливу роль. Від того, як налаштовані клієнт і адвокат щодо один одного, залежить продуктивність та ефективність спілкування. Якщо адвокат не зміг нейтралізувати негативних емоцій клієнта, виникають непродуктивні стратегії в роботі.

Однак це не означає, що потрібно повністю поринати в емоційний стан клієнта, аби зрозуміти його позицію. Адвокат ризикує піддатись емоційному вигоранню, якщо проблеми клієнта сприйматиме як свої.

Важливими проявами емоційного інтелекту є проактивність та асертивність. Проактивність — це усвідомлена реакція на будь-які подразники, тобто вміння володіти собою в ситуації, коли обставини можуть бути не на вашу користь. Асертивність — це здатність людини не залежати від зовнішніх впливів та оцінок.

Зміщення фокусу

Судячи із зазначеного, може видатися, що свої емоції адвокат має постійно тримати при собі. Але, як уважає доповідач, це не так, їх можна продуктивно використовувати в професійній діяльності. Саме завдяки емоціям, що виявляються помірно, народжуються яскраві промови під час судових засідань.

Тут варто згадати, що змагальність між сторонами захисту та обвинувачення — момент перевірки рівня емоційного інтелекту. Від того, як ви відреагуєте на репліки та докази протилежної сторони спору, залежить ваша професійність в очах клієнта, переконливість в очах судді та перемога або програш у риторичному змаганні з протилежною стороною.

Між тим, проблема з контролем бурхливих емоцій сьогодні нерідко трапляється серед українських адвокатів. Це можна помітити, навіть просто ознайомившись зі скаргами, що надходять до Вищої кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури.

 

ТЕСТ

Який у вас рівень EQ?

Ставте собі «+» щоразу, коли ознака здебільшого притаманна вашій поведінці та реакціям. Проаналізуйте наявність або відсутність ознак емоційного інтелекту у вас:

1) у вас багатий емоційний словник, тобто вмієте називати спектр емоцій, уникаючи слів добре/погано;

2) вас цікавлять люди (зокрема їхні характери й різниця в реакції на одну й ту саму подію);

3) ви відкриті до змін (маєте адаптивний інтелект);

4) уміння відмовляти;

5) уміння насолоджуватися тим, що у вас є (дякувати собі за результати, яких ви досягли);

6) ви нікому не дозволяєте псувати вам радість;

7) ви вмієте переключатися від повсякденності або проблем на позитивні відчуття;

8) ви не прагнете до досконалості;

9) ви достатньо спите.

Якщо вам притаманні 6 та більше ознак, ви маєте достатньо розвинутий емоційний інтелект.