Закон і Бізнес


Фемида глазами художника

Каким увидели судебный процесс и людей в нем молодые художники Винницы


Андрій Михайленко вручив диплом одній із переможниць конкурсу — Сніжані Лебідь.

№2 (1456) 18.01—24.01.2020
Карина ТАРАСОВА, пресс-секретарь Винницкого городского суда Винницкой области
7304
7304

Винницкий городской суд завершил 2019 год неординарным арт-проектом — «Судебная зарисовка». Идея заключалась в том, чтобы через призму искусства изобразить судебную ветвь власти. То есть без слов и технических средств — фото- и видеокамер, лишь с помощью индивидуального восприятия, творческого виденья художника, передать эмоции, характеры, энергетику из судебного заседания.


На проект надихнув закордонний досвід — у судових системах низки країн і кількох штатів США фото- і відеозйомка засідання заборонені, щоб не відволікати учасників процесу і зберегти приватність життя особи. У зв’язку з цим виникла необхідність використання судової замальовки як окремого жанру образотворчого мистецтва для ілюстрування у засобах масової інформації новин із судових засідань.

На думку голови суду Андрія Михайленка, системне проведення різноформатних заходів на кшталт днів відкритих дверей, оглядових екскурсій, семінарів, тренінгів, мистецьких виставок, різноманітних конкурсів для дітей, опитувань громадян — відвідувачів суду є ефективним комунікаційним каналом, через який здійснюється інформування різних аудиторій щодо діяльності суду. Таким чином, використання різних засобів комунікації, кожен з яких індивідуальний для окремої вікової групи, може максимально задовольнити інформаційні потреби загальної аудиторії.

Втілили в життя цю ідею та організували арт-проект «Судова замальовка» заступник керівника апарату Руслана Федорова та автор цих рядків. Вони в рамках договору про співпрацю з Вінницьким державним педагогічним університетом ім.М.Коцюбинського домовилися зі студентами, які навчаються за спеціальністю «образотворче мистецтво: декоративне мистецтво і реставрація».

Упродовж кількох тижнів під час реальних слухань молоді художники замальовували суддів, їхніх помічників, секретарів судових засідань, учасників справ. Працюючи над роботами, студенти використовували пастельні й прості олівці, кулькові ручки, крейду і навіть вугілля. За результатами арт-експерименту художники-початківці підготували понад три десятки унікальних робіт, які нині оформлено у виставку та розміщено в приміщені суду. Тепер, очікуючи на засідання, відвідувачі можуть відволіктися від своїх проблем та на мить поринути у світ мистецтва й оцінити творчість талановитої вінницької молоді.

За словами молодих митців, художньо зображувати засідання суду досить важко, особливо у кримінальній справі. Насамперед відволікають цікавість, емоції та своєрідна енергетика.

«Судова зала — досить незвичний мистецький майданчик для написання картин, але такий творчий експеримент мені дуже сподобався. За роботою навіть не звернула уваги, як минуло кілька годин, а на планшетці зібралося кільканадцять ескізів», — поділилася своїми враженнями студентка Сніжана Лебідь.

Також між слуханнями вони спілкувалися із суддями, їхніми помічниками та секретарями судових засідань. «Ми не лише практикувалися у новому для себе жанрі образотворчого мистецтва — судовій замальовці, але й дізналися від служителів Феміди багато цікавої інформації про суд та судочинство загалом», — зауважила С.Лебідь.

Аби подякувати студентам-художникам за участь у мистецькому заході, керівництво суду організувало святкову нараду для нагородження найкращих молодих митців. Визначали переможців заходу А.Михайленко та керівник апарату Неля Гудемчук. Отже, перше місце посіла Єва Тарановська, друге — Олександра Любацька, третє — С.Лебідь. Нагороджували дипломами, сертифікатами та приємними подарунками.

Очільник установи подякував талановитій молоді міста за участь в арт-заході. «Кожна робота вирізняється своєю індивідуальністю, оригінальністю та особливим творчим підходом», — зазначив він.

У свою чергу представник університету, доцент кафедри технологічної освіти, економіки і безпеки життєдіяльності, кандидат педагогічних наук Оксана Марущак подякувала керівництву суду та організаторам заходу за співпрацю та створення платформи для творчого розвитку студентів.

Після урочистої частини у невимушеній атмосфері студенти розповіли керівництву суду про свої враження від участі у проекті, цікавилися історією будівлі суду, запитували про досвід голови як слідчого судді.

Також на студентів очікує інформаційно-оглядова екскурсія судом та подальша співпраця — продовження реалізації, на нашу думку, успішного арт-експерименту «Судова замальовка», але вже у дещо іншому форматі. Далі буде…