Закон і Бізнес


Закон и Бизнес N2/2020. Анонс публикаций


17.01.2020 14:02
2293

Представляем обзор важнейших правовых тем недели, о которых можно прочитать в новом выпуске газеты Закон и Бизнес N2 (1456). 18 – 24 января 2020 г.


Як зазначають у Вищій раді правосуддя, це перший прецедент в історії України, коли створення державного органу несе в собі серйозний конституційний конфлікт. Ідеться про формування Вищої кваліфікаційної комісії суддів, яка мала б з’явитися вже у лютому. Втім, не з’явиться…Докладніше про це у статті «Номінальна позиція», розповів Олексій Маловацький. 

 

Народні депутати повідомили, що вони вийшли на фінішну пряму земельного марафону. Проте виявилося, що законопроект №2178-10 — лише перший з десяти, які необхідно прийняти. Про насильство на ринку землі, читайте у матеріалі «Купити ріллю за хабар».

 

Коли йдеться про чужі гріхи, ми судді, а коли про свої — адвокати. Цей відомий вислів добре ілюструє підхід до оскарження реформи суддівського врядування зразка 2019 року, подання щодо якої почали розглядати в Конституційному Суді. Чи зможе КС визнати неконституційним скорочення ВС і промовчати щодо ліквідації ВСУ, читайте у статті «Усі рівні, але є рівніші».

 

Міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства розповів, чому зменшення соціальних гарантій здатне істотно покращити ринок праці та зупинити масовий відплив кадрів із країни. Про трудові відносини на ринку праці, читайте у статті  «Секс із дозволу профспілок».

 

Слідчий суддя наклала арешт на автомобіль як доказ. В апеляційній інстанції її підтримали. Дисциплінарна палата наклала стягнення на всіх членів колегії, що розглядала апеляцію, але виправдала суддю першої інстанції. Чи може ДП ВРП по-різному оцінити однакові по суті рішення, дізнаєтесь у матеріалі «Попередження за формалізм».

 

Не так давно пройшла інформація, що Генеральному прокуророві Руслану Рябошапці у 2,5 раза збільшили оклад — із 37 тис. до 93,6 тис. грн. А як іде справа із зарплатами в решти прокурорів, читайте у статті «Не за законом».

 

Після введення в дію Кодексу з процедур банкрутства для кредиторів з’явилася нова можливість задовольнити свої вимоги шляхом притягнення керівника боржника до солідарної відповідальності. Про особливості цього нового механізму захисту інтересів кредиторів у статті «На поталу кредиторам», розповів СЕРГІЙ ЖУКОВ, суддя-спікер Касаційного господарського суду у складі Верховного Суду, д.ю.н.

 

Вінницький міський суд завершив 2019 рік неординарним арт-проектом — «Судова замальовка». Ідея полягала в тому, щоб через призму мистецтва зобразити судову гілку влади. Тобто без слів та технічних засобів — фото- й відеокамер, лише за допомогою індивідуального сприйняття, творчого бачення художника, передати емоції, характери, енергетику із судового засідання. Яким побачили судовий процес та людей у ньому молоді митці Вінниці у статті «Феміда очима художника», розповіла КАРІНА ТАРАСОВА, прес-секретар Вінницького міського суду Вінницької області.

 

Присутністю у соцмережах уже нікого не здивувати. Це гарний інструмент для побудови відкритих відносин з громадянами та формування довіри до державного органу як носія влади. Але як створити публікацію, що позитивно впливатиме на його імідж? Кілька порад, як написати статтю, якій поставлять уподобайку та поширять на своїх сторінках надала у матеріалі «Не розважайте, а захоплюйте!» ОЛЕНА ХАВЛЮК, головний спеціаліст відділу звернень, внутрішньої та зовнішньої комунікації 7ААС. 

 

Велика палата Верховного Суду замислювалась як орган, здатний подолати проблему визначення юрисдикції спорів. Проте, як свідчить практика, в разі потреби вона може сформулювати правову позицію, яка явно суперечить приписам процесуальних законів, позиції Конституційного Суду і власним попереднім висновкам. І це не критика, а констатація. Докладніше про це у статті «Нонсенс найвищого рівня», розповіли СЕРГІЙ ВАЩЕНКО, ПЕТРО ЛАТЮК, судді у відставці Апеляційного суду Хмельницької області.

 

Нині шанс не потрапити в камеру слідчого ізолятора ставиться в пряму залежність від можливості особи зібрати необхідну суму коштів та внести її на депозитний рахунок суду. Втім, така практика є хибною, порушує права підозрюваних, а також (що найважливіше) суперечить позиції Європейського суду з прав людини.Про розмір застави, що порушує права підозрюваних у статті «Завідомо непомірний тягар», розповів ВАДИМ КОЛОКОЛЬНІКОВ, адвокат, Адвокатське об’єднання Barristers. 

 

Новий рік приніс низку нововведень для суб’єктів господарювання, зокрема в частині ведення бізнесу із застосуванням реєстраторів розрахункових операцій. І, хоча головною новелою є запровадження програмних реєстраторів та електронних чеків, набудуть чинності й інші зміни щодо використання РРО. Для кого та з якої дати реєстратори стають обов’язковими до застосування у статті «Використання РРО у 2020 році», розповіли адвокати GOLAW ІРИНА КАЛЬНИЦЬКА та ОЛЕНА СУЛИМА. 

 

За оцінками експертів, прибутки від медичного туризму за умов його стійкого розвитку можуть поповнити бюджет України. Які кроки для цього потрібні та чого чекати в найближчому майбутньому — експерти анонсують наймасштабніший форум з медичного туризму. Докладніше про медичний туризм — у статті «Зализані рани економіки».

Закон і Бізнес